Jägaren farligare än vargen

lördag 16 februari 2008 ·

Alla vet ju egentligen att vargar i praktiken inte är särskilt farliga. För mig är det rätt uppenbart att varghatet grundar sig på en rent känslomässig och ekonomisk grund. Samerna förlorar renar utan att få tillräcklig ersättning, jägare förlorar sina jakthundar, men den absolut viktigaste anledningen är att jägarna skulle förlora i betydelse/förlora inkomst om en vargstam höll ordning på älgar och rådjur.

Svenska jägareförbundet skriver på sin hemsida (i en artikel från 2002, Blixten farligare) att blixten är farligare än jägarna. Enligt deras uppgifter har mellan 1970 och 2000 5 st helt oskyldiga personer skjutits av jägare och 86 jägare dödats (av egen kraft eller skjuten av annan jägare, självmord undantaget). Under samma period har ingen person dödats av varg, självklart med tanke på att vi nästan utrotat dom. De 10-tusentalet vargarna i resten av Europa har de senaste 70 åren dödat lika många människor som svenska jägare skjutit bärplockare de senaste 30 åren.

Samtidigt dör 10-talet personer varje år i älgolyckor. Så inte nog med att jägarna tillåts utrota konkurrensen, de är inte heller vidare effektiva själva. Det är ju också självklart. Jägarna har ett intresse av att hålla uppe viltstammen så att de kan skjuta något när de får chansen. Antalet föryngringar blir ju givetvis betydligt fler ju större älgstammen får vara. Så vi andra drar nitlotten i trafiken för att jägarna ska få inkomster.

Låt vargarna sköta kontrollen av älg och rådjurspopulationen. Det skulle säkert vara effektivare och betydligt säkrare för oss som bor i skogen och kör på vägen. Begränsa jägarstammen till ett fåtal individer under Länsstyrelsen med syftet att hantera de kvarvarande uppgifterna.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg