Knytnäve i silkeshandske eller en riktig "utsträckt hand"

måndag 18 februari 2008 ·

Jag och Tord (Tjernström, oppositionsrådet) skrev ihop en debattartikel härom veckan med en inbjudan till de övriga partierna inför budgetarbetet. Responsen blev väl den väntade, men kanske inte ändå. Socialdemokraterna är ju rätt bra på att sträcka ut händer där järnnäven och spikarna bara täcks av ett tunt lager silke, i landstinget verkar det vara standard från alla partier. Debattartikeln vi skrev var kanske något av båda.

De indignerade kommentarerna från de aktuella partierna (främst sp, förstås) indikerar att de delvis missförstått syftet och sett mer järnnäve än utsträckt hand. De politiska partiernas parlamentariker (i KS/KF och nämnder) borde vara fullt medvetna om att de i varje enskilt ärende har alla möjligheter i världen att göra upp med oppositionen. Det händer ju trots allt lite då och då i frågor med mindre tyngd än budgeten. Varför skulle vi behöva bjuda in dem? De har ju en stående inbjudan.

Mitt syfte med artikeln (Tord får tala för sig själv) var att rikta inbjudan till hela partierna. Till de många medlemmar i fp och C som jag förutsätter sitter och vrider sig när de läser om besparingar i skolan. För dem kanske det inte lika uppenbart att samarbete är en möjlighet. Det enklaste sättet att nå dem är tidningen. Om det råkar innebära att någon parlamentariker känner sig trampad på tårna så är det en tråkig bieffekt, men också kanske det andra syftet med artikeln... att ge parlamentarikerna en känga för att de köper moderaternas politik.

Jag är inte organisationsegoist. Om andra partier för vår politik så är det bara bra. Det gör ingen skillnad under vilket partinamn som en socialistisk politik förs. Kan vi väcka delar av majoriteten så att de mildrar moderaternas påverkan på kommunens verksamhet så är det ett steg framåt. Det är ett litet steg eftersom det bara gäller en enskild fråga, men steget går framåt. Det finns ju de som argumenterar för att man ska låta moderaterna riva och ställa till så mycket elände som möjligt så att förutsättningarna för borgerligt styre försämras för lång tid framåt. Jag håller inte med. De barn och ungdomar som nu drabbas av moderaternas politik i skolan är inte schack-pjäser. Kan vi bidra till att göra deras situation bättre ska vi göra det även om det kanske inte är taktiskt korrekt. Att rädda passagerarna från det sjunkande skeppet betyder inte att man förhindrar skeppet från att sjunka som en gråsten.

2 kommentarer:

Dag Bremberg sa...
18 februari 2008 20:03  

Kul att du är ute och diskuterar i rymden.
Och du ska ha credit för att du är så ovanligt öppen och dessutom konstruktiv.
Det måste ju finnas sådana politiker även inom det borgerliga blocket, men jag antar att alliansens partipiskor viner smärtsamt nu...

MATS WERNER sa...
19 februari 2008 22:53  

Tyvärr, Dag! Alltför få partipiskor viner på vår kant. Det vittnar väl inte minst den pinsamma kattdebatten om!

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg