Folkomröstning?

söndag 2 mars 2008 ·

Det känns väldigt uppmuntrande och samtidigt deprimerande att föräldrar tar initiativ till en folkomröstning om skolpengens storlek. Engagemanget för elevernas situation är lovvärd och som förälder (till dagisbarn) så delar jag deras grundläggande uppfattning, skolpengen är för låg. Jag har dock en radda frågor...

Vad är det egentliga syftet med folkomröstningen?
Jag ser det som ytterligare en spik i Strängnäsalliansens kista och ett bra påtryckningsmedel, men vad blir den praktiska nyttan? Om/när man får ihop ett tillräckligt stort antal underskrifter så dröjer det drygt 3 månader innan en folkomröstning kan hållas, dvs troligen mitt i semesterperioden. Det är ju inte sannolikt att en folkomröstning skulle planeras in när man vet att många är bortresta, det skulle vara demokratiskt tveksamt. Så med lite tur kan man få in en omröstning i samband med höstterminens start.

Vad ska då skolorna göra medan man väntar på resultatet av en omröstning?
Kan en skolledare strunta i elevpengens storlek och lita på att den kommer höjas. Knappast... jag tror att den höjning som Strängnäsalliansen (läs moderaterna) kan tänka sig att göra är väl redan gjord efter de initiala protesterna. Resultatet av folkomröstningen är inte bindande.

Vad blir resultatet om man vinner och alliansen ändrar sig? Blir det då en skattehöjning som vi vill eller kommer man ta hela eller delar av kostaderna från övrig kommunal verksamhet? Kan en folkomröstning få alliansen att agera som socialister? Det tror jag inte.

Jag har förstås skrivit på listorna och när det blir en omröstning kommer jag att rösta för en höjning, men det känns väldigt som pest eller kolera...

2 kommentarer:

Unknown sa...
4 mars 2008 08:59  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dag Bremberg sa...
5 mars 2008 17:52  

Jag förstår ditt bryderi. Men jag tror att det är viktigt att föräldraopinionen får gehör och att detta leder till något konkret - både för demokatins och barnens skull!

En folkomröstning om en kraftig höjning av elevpengen innebär att skatten måste höjas. Ingen kan på allvar hävda att man kan skära ner i annan verksamhet, så jag tror att det kan gå att formulera seriösa alternativ för en omröstning.
Sen är resultatet inte givet på förhand...

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg