Vilken majoritet?

fredag 14 mars 2008 ·

"Strängnäsalliansen" består som bekant av 5 partier. Moderaterna har 13 mandat och de övriga har lika många tillsammans.

Samtliga partier i Strängnäsalliansen ställer upp på den politik som förs. Hur lojal får man vara? Hur mycket under protest det är vet vi ju inte, men kan man svälja nära 100 personal mindre i skolan/förskolan utan högljuda protester är man antingen för lojal eller så stödjer man politiken.

Om nu Lotta Grönblads plan fungerar (se hennes blogg) och S allierar sig med fp och C (och Sp) så har man allierat sig med runt 40% av den majoritet som idag uppenbarligen inte verkar ha något problem att svälja t.ex. sänkt lärartäthet och ett samhällsbyggnadskontor som blir mer kontor än samhällsbyggnad.

Jag kan ju hålla med om att S+fp+C är rätt snyggt i och med att det ger de nödvändiga 25 mandaten... Min åsikt är dock att partierna i Strängnäsalliansen har förbrukat allmänhetens förtroende. Det är inte bara moderaterna som tagit stryk från den förda politiken. Utnyttja istället den samsyn som den nuvarande oppositionen har i många frågor och bygg en majoritet utifrån det.

Baserat på vårt nuvarande samarbete med S så förutsätter jag att (v)i blir inbjudna till samtal om en ny majoritet, men vem vet... (eller för den delen ens om det kommer så långt).

Lotta Grönblads tydliga avståndstagande är mest intressant. Dag Brembergs gör lite ont...
"För att återvinna förtroendet hos medborgarna, skapa bättre samarbetsklimat och kunna börja arbeta långsiktigt är det nödvändigt att överge en del gamla mönster. Det kräver visst mod och visioner om demokratisk utveckling.
Det finns i dagsläget i bl a Strängnäspartiet och Mariefredspartiet och mer eller mindre i (s), (mp) och ev (fp) och/eller (c)." - hörru Dag! vad är det vi inte lever upp till? Sitter vi fast i gamla mönster? Jag hoppas vi inte faller på att vi inte tycker att Mariefredsnämnden är demokratisk utveckling. När du ändå rabblar upp alla partier så kunde väl vi få ett "lite" eller "mer eller mindre" iallafall... ;-/

1 kommentarer:

Dag Bremberg sa...
15 mars 2008 17:39  

Hej, David!
Var inte min avsikt att kritisera vänsterpartiet. Ni (du!) har varit aktiva och konstruktiva i KF.
När det gäller utveckling av demokratin och arbetsformerna var Rosy Falk öppen och engagerad, men nu vet jag inte helt säkert vad ni vill.
Det behövs att ni engagerar er i demokratiberedningen som nu har en mycket viktig uppgift. Där kan vi föra öppna, kreativa diskussioner.
Vad gäller ev ny majoritetsbildning så är som sagt det viktigaste att inte vissa partier stängs ute och stämplas som enbart "oppositionspartier".

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg