Väljarbarometer...

onsdag 19 mars 2008 ·

Jag har alltid tyckt det har varit rätt fascinerande med opinionsundersökningar. I de två exempel som jag tittat på så kontaktar dom 0,035% (~1900 pers) resp 0,02% (~1100) av väljarkåren. Det är inte konstigt att det slår lite upp och ned ibland.

Vänsterpartiets medelvärde under perioden sep 2007 till mars 2008 är ca 5% i båda mätningarna. Det motsvarar ca 95 resp 55 personer som svarat på undersökningen och sagt att dom skulle rösta på vänsterpartiet. Om fem av Demoskops uppringda vänsterpartister inte svarar eller nästa gång slumpmässigt ersätts med sossar så sjunker V från 5% till 4,5%, vilket ras!... eller nått sånt.

Jag tycker dock att man borde kunna förvänta sig att trenden över några månader borde vara densamma mellan undersökningsföretagen.

Som ni (kanske) ser till vänster så har man faktiskt lyckats ganska bra (trenden har ingen skala på andra Y-axeln). Det är ju främst i mars där SIFO förstärker en uppåtgående trend medan Demoskop sänker den.

Värder i mars hos Demoskop är för övrigt det enda under perioden som avviker från föregående månad med mer än felmarginalen i mätningen. Den blåstreckade linjen är medelvärdet under hela perioden.Så vad blir slutsatsen? Ingen aning, men bara genom att fundera lite på detta så har jag blivit ännu mera skeptisk till dessa typer av undersökningar.

Ni hittar sifos väljarbarometer på www.sifo.se och demoskops på www.demoskop.se

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg