Gandhi

torsdag 31 juli 2008 ·

Det här inlägget började jag på i april... kom ungefär så här långt, dvs till rubriken.
Hade precis läst Zac O'Yeahs bok om Gandhi och kände mig rätt desillusionerad (i brist på bättre ord).

Jag har alltid varit väldigt skeptisk till Gandhi. Inte bara för att jag hela mitt liv varit spontant anti mot det mesta som andra gillar, eller för att skolundervisningen (speciellt på högstadiet) gick ut på att ifrågasätta allt, utan för att den bild jag fått av Gandhi var att han var en religiöst fanatisk hinduisk pacifist, vilket inte passar mig vidare bra.

Jag försökte alltid stånga min panna blodig mot mina lärares och mammas (som förstås också var lärare) argument kring att britterna gav sig av för att "pacifismen besegrade dom", för att "de saknade vapen mot pacifismen". Min tes har alltid varit att pacifismen endast fungerade pga att britterna var väldigt medvetna om att om det blev ett landsomfattande våldsamt uppror så skulle de inte klara sig (om inte annat av rent numerära skäl). Britterna lämnade Indien av ekonomiska skäl, det var för dyrt att hålla sig med kolonier.

Då är det rätt tacksamt att läsa en bok om Gandhi som lutar åt samma riktning som jag gjorde som tonåring (som förstås sedan cementerade sig) och som inte beskriver Gandhi som en gullig liten pacifistisk farbror/farfar utan snarare som en nära på genetiskt slipad politiker som försökte överbrygga klyftorna mellan muslimer och hinduer och som mer eller mindre oavsiktligt la grunden för den indiska socialismen.

Läs boken! Inte för att ni behöver köpa min tolkning av det hela, men det är en fräch uppluckring av den helylle-Gandhi som man fick nedstoppad i halsen i skolan.

2 kommentarer:

shanti sa...
2 augusti 2008 10:41  

Hej David
Jag vill inte vara petig..men han stavar sitt namn Zac O'Yeah. Det är den lilla bokhandlaren i mig som inte kan låta bli.
:)/yeska

David sa...
2 augusti 2008 11:16  

tack... har korrigerat det nu.. Jag läste ju tom namnet på boken för att få det rätt... illa :-)

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg