Vad ska man ha ett oppositionsråd till?

torsdag 1 maj 2008 ·

Vad ska man ha ett oppositionsråd till i nuvarande politiska situation i Strängnäs?

I och med att den politiska mitten har enats till majoritet så finns det en ytterst splittrad opposition kvar. Vems oppositionspolitik ska då moderaterna samordna genom sitt råd?

Visst finns det beröringspunkter mellan de "fyra fria" (dvs. V, mp, sp, mfp) och kanske mellan Sp och deras gamla majoritetskamrater. Spontant känns det inte som om det under det senaste året funnits några frågor, där det inte varit konsensusbeslut, som v, mp eller mfp ställt sig på moderaternas sida. Visst finns det förstås också tillfällen då vi tre haft helt egna spår...

De arvoderade gruppledarna ska samordna mellan de olika partierna och inom det egna partiet så att alla partier får samma chans att föra sin politik. Ett oppostitionsråd från M har inte mycket mer att göra i nuvarande politiska situation då de inte kommer få mandat att föra de övriga partiernas talan.

Jag tycker iofs att det är ok att moderaterna och S får 25%, istället för de vanliga 20% för gruppledare, för att de måste göra mailinglistorna större...typ. Att ett oppositionsråd får knappt 31000 kr/månad (60%) för att föra M (och Kd?)politik är däremot inte ok. Definitivt inte om det sker utöver det normala gruppledararvodet.

1 kommentarer:

Dag Bremberg sa...
5 maj 2008 22:41  

Det är bara att instämma.
Detta fenomen att med skattemedel betala en person som ges titeln "oppositionsråd" är en konstruktion som kanske funkat någon annanstans men definitivt inte i vår kommun nu.
Jag undrar om inte denna idé är sprungen ur de två stora partiernas ledares vilja att skydda sina försörjningar. Om majoriteten skiftar i en kommun, så får helt enkelt kommunalrådet byta titel men behålla lönen.
Ska jag vara snäll kan jag ju framhålla att de nu prutat ner till 60 %, men det är ändå 30.000 kr per månad för ett jobb som inte finns definierat och vars arbetstid man kan ha alla möjliga tankar om...

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg