Fastighetsskatt... vad är problemet?

onsdag 9 juli 2008 ·

Fastighetsskatten är ju ett kärt ämne. Jag förstod aldrig vad det egentligen var för fel på den tidigare fastighetsskatten, med ordentliga begränsningsregler.

Har inte läst på tillräckligt vad Sahlin pratade om som Voronov hade sådana problem med (se ledarbloggen) men ett systemet som har en begränsning som är i % av inkomsten kan aldrig medföra några marginaleffekter som gör att man inte vill arbeta. Skyddet för låginkomsttagare (oavsett ålder) blir ju också komplett...

Ett exempel på ett sådant system...
En person äger en villa taxerad till 2 miljoner...
1% fastighetsskatt är alltså 20 000 kr/år.
Om den personen jobbar 75% på en anställning som ger 17 500/mån så betalar den med en begränsning på 6% av inkomsten 9500 kr/år i fastighetsskatt.
Om samma person går upp och jobbar 100% så får den drygt 52000 kr extra per år efter skatt och den begränsade fastighetsskatten blir 12600 kr/år. Nettovinsten på att gå upp i arbetstid efter inkomstskatt blir knappt 35 000 kr/år...
Ökningen av fastighetsskatten påverkar alltså inte ens intresse av att öka sin arbetstid...

Om då samma person istället tjänar 45000 kr/mån... tja.. då tjänar man ju bara på att öka sin arbetstid eftersom man ändå betalar full fastighetsskatt... Fördelningsmässigt är det inte så snyggt, men någon sorts koppling till husets värde måste det väl vara.

Och om man är en fattig pensionär i skärgården med ett hus taxerat till 10 miljoner och en inkomst på 3000 i månaden så blir fastighetsskatten alltså 135 kr/månad med den begränsningsregeln... 135 kr i månaden är säkert fruktansvärt mycket pengar när man inte har någon inkomst att tala om, men det är "bara" 6% av inkomsten.

Så...
slutsatsen blir...
Fastighetsskatt är bra...
Snyftberättelser om tanter som måste lämna sina hus i skärgården är just snyftberättelser och borde med ett seriöst begränsningssystem inte inträffa.

Den kampanj som Skattesmitarnas förening och andra ... föreningar har drivit mot fastighetsskatten är helt och hållet i eget intresse då de som höginkomsttagare inte gynnas av begränsningsregler.

Sen är det ju också svårare att smita undan från en fastighetsskatt... hmm... iofs får ju en nolltaxerare ingen fastighetsskatt (6% av 0 kr är 0 kr)... men det borde ju vara patetiskt enkelt för skattemyndigheten att slå hål på den bubblan.

1 kommentarer:

Mats Werner sa...
10 juli 2008 23:02  

Den stora frågan är dock bara: med vilken rätt kräver staten hyra av fastighetsägarna baserat på ett fiktivt värde som "hyresvärden" själv sätter?

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg