Varför kunde ni inte pratat med oss istället?

torsdag 21 augusti 2008 ·

Det här inlägget får jag nog en del för om någon råkar läsa det... men egentligen är det bara riktat till Ann Berglund och Marco Venegas, våra regionala "förrädare"...

Nu efter nästan två år av samarbete med S så kan jag bara hålla med den tidigare landstingsgruppen (och till viss del då Ann och Marco, eftersom de var med då). Det finns inga möjligheter till ett seriöst samarbete med S. De är helt enkelt för stora, för intresserade av makt och står när det väl kommer till kritan långt från oss politiskt.

En nära bekant (som jag såg som moderat) sa alltid att hon egentligen kände för socialdemokraterna, men att det svek mot de ursprungliga idealen hos arbetarrörelsen och det storfinans/storbolagskramande som S ägnade sig åt gjorde att det aldrig var ett alternativ. Hon hävdade också med bestämdhet att en allians mellan S och M var det logiska valet då deras politik (maktfixerad) låg närmast varandra. Höll aldrig riktigt med, men nu börjar jag fundera... Är det t.ex. arbetarrörelsens politik att skrämma anställda till krismedvetenhet?

Men, tillbaka till ämnet... Ann... Marco... varför sa ni ingenting? Det hade väl varit möjligt att reda ut det hela om ni bara sagt hur allvarligt ni tog på den rätt milda kritik ni framförde till gruppen.

Jag mailade en del med Ann inför att jag skulle börja i landstingsgruppen. Såg henne som någon sorts mentor (eftersom hon varit med ett tag). De diskussioner som vi hade gick bland annat ut på att det fanns en majoritet i den kommande landstingsgruppen för att utse Marco till gruppledare. Gissa då hur förvånad jag var när en lite snabbare kamrat fick sitt huvud avhugget av Marco, på ett DS+Landstingsgruppsmöte, för att han "nedlåtande" (eller något liknande) vågade antyda att han tänkt att nominera Marco som gruppledare. Detta var efter att Marco inte blivit landstingsråd, vad jag förstod hade Marco diskvalificerat sig själv genom att inte vilja vara landstingsråd på heltid (något som partiet krävde). Försök också gissa nivån på känslan av svek när de två personer i landstingsgruppen som jag trodde jag stod närmast politiskt utan förvarning bryter med oss andra.

Men... jag är nu rätt nöjd. Det verkar som att tack vare Ann och Marco så blockerades mycket av högerpolitiken i Landstinget (som typ privatiseringar). Samtidigt kunde vi ha ett lite lösare oppositionssamarbete med S. Det var nyttigt för mig (och andra) att komma till insikt att S inte är en bra partner för oss i Landstinget. Nu när en "socialdemokratiskt" dominerad majoritet antyder nedskärningar, besparingar och privatiseringar/bolagiseringar så är jag glad att vi slapp spräcka den ursprungliga S+V-majoriteten... för det hade vi väl gjort utan att blinka om detta är S lösning på landstingets ansträngda ekonomi.

2 kommentarer:

Marco Venegas sa...
23 september 2008 23:19  

Hej David! Det kan man undra, varför kunde jag inte prata med er i stället?jag tror att min tanke var i första hand att ingen skulle våga säga emot Elina L. Jag hade redan sett att Elina kunde komma sent på våra möte (i Nyköping) och ändrade de beslut som vi tidigare hade fattat under kvällen innan hon kom.
Elina hade utsett Peter L till landstingsråd redan 3 månader innan valet (när vi var i E-tuna på möte) då Elina nämnde alla debatter som v-partiet skulle vara med inför valet, då valde hon sig själv att delta i flera debatter och resten var Peter som skulle ta. Jag frågade henne varför blev det så då svarade hon att hon skulle säga till mig när det var dags att diskutera "integrations frågor".
Du har fel i ett påstående: att jag hade sågat mig själv för jag inte ville ha en landstingsrådspost på heltid och att v-partiet skulle ha krävt det, det var inte v-partiet utom det var Peter som ställde det kravet, visst man kunde dela på två personer ett landstingsråd!!!
fem i tolv blev jag erbjuden gruppledarepost på mötet i Nyköping då Patrik R säger ungefär så här: "jag tycker att Marco ska bli gruppledare för han är invandrare" då svarede jag att v-partiet var inte något jävla invandrarpartiet utom vi var ett socialistisk och feminist sådant. Allt detta är idag bara historia, historian är så himla viktig och meningen med den är att man lär sig, jag fick inte vara med längre i v men hoppas att ni som är med kan ifrågasätta s-partiet, att när ni ingår i samarbete med s se till att det blir ett riktigt samarbete och att v även om det är ett litet parti kan ställa krav, deras röster ger dem makt utan v stödet rinner makten ifrån s.
Jag fick mycket stryk av både v och s men framför allt av s, men idag när allt blev "normal" igen att s fick (den berövade) makten tillbaka, lugnet återgick för mig med.
Nu var det Anders B (fp) och Ylva K (mp) som blev "förrädare" men reaktionen uteblev ingen/inga skrek åt dem, inga långa inlägg i länets tidningar, ingen kallade dem för löss eller att dem hade prostituerade sig, eller buade när dem gick upp till talarstolen, eller grimaserat åt dem, ingen skrev skit om dem i tidningar, nej allt detta uteblev....ibland jag undrar om jag hade hetta åtsminstånde Marco Karlsson eller något i det style hade reaktionen blivit på samma sätt?...jag har inga svar idag! men, men jag älskar ju detta landet och desto mer när det beter sig demokratiskt precis som det gjordes nyligen, det vill säga gentemot Anders och Ylva, för dem hade sina rättigheter att agera som dem tyckte passade bäst, dem hade inte gjort något illegalt eller odemokratisk alltså precis som jag och Ann gjorde två år tidigare.
Att s lurade v-partiet igen är bara att beklaga.

Ha det bra!

Marco Venegas

David sa...
24 september 2008 00:39  

Hej Marco, tack för kommentar. Hade hoppats att du eller Ann skulle se detta och kommentera något.

Att jag ansåg dig diskvalificerad från landstingsrådsposten var av just den anledningen och det baserade jag på vad andra i partiet har sagt. Det verkar vara en rätt allmän uppfattning att det var partiets krav att man skulle ta det på heltid.

Jag är rätt övertygad om att Patrik inte uttryckte sig på det sättet även om jag kan hålla med om att han inte utryckte det helt perfekt. Som sagt var så hade jag nominerat dig om han inte gjort det redan och reaktion inte blivit som den blev. I efterhand kan jag väl tycka att jag borde ha gjort det ändå.

Jag har lärt mig saker av historien. Bland annat att jag inte får vara smidig och hålla käften. Jag vet inte om det var för sent (som en del hävdar) men jag kan inte låta bli att tänka att jag skulle kunna ha gjort något litet på det mötet för att förhindra ert avhopp. Det var ju bland annat därför jag tog konsekvensen av mitt agerande och sa nej till omval till DS (att min familj också sa ifrån till sena möten gjorde det ännu lättare).

Det är intressant att du ser mp och fp avhoppet från alliansen på samma sätt som ert avhopp. Jag tycker fortfarande att ert var betydligt värre, men det kanske var för att "jag" drabbades av det. Att S överreagerade är väl iofs enligt deras partilinje...

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg