Mardrömsscenario blir önskedröm

torsdag 4 september 2008 ·

Nu är jag arg... typ... läste kommentarerna i ekuriren angående V i Eskilstunas motion om minskad köttkonsumption....

Läste häromdagen i en liten notis att en forskare hade konstaterat att vi inte klarar att sänka koldioxidutsläppen tillräckligt mycket, tillräckligt snabbt (se t.ex. Corren). Är det någon som är överaskad?

Alla som tänkte efter i två sekunder insåg förstås redan från början att de klimatscenarion som IPCC presenterade som värsta tänkbara egentligen är politiskt friserade önskedrömmar. Givetvis kommer vi inte klara att uppnå den CO2-minskning som är nödvändig.

Det betyder däremot inte att man får kapitulera. Det finns många accelererande effekter som kommer blir alldeles för kraftiga om vi inte iallafall lyckas begränsa tempökningen lite.

Vi släpper ut för mycket koldioxid och temperaturen går upp 6-8 C.
Polarisarna smälter = Mer solljus absorberas --> Jorden blir varmare
Haven blir varmare = Mindre koldioxid kan lösas i vattnet --> koldioxidhalten i atmostfären ökar --> Jorden blir varmare
"Permanenta" permafrostområden smälter och blir träsk --> organiskt nedbrytning startar och ger metan och koldioxid --> Jorden blir varmare
Haven blir varmare = större avdunstning av vatten --> (vatten är en svag växthusgas) Jorden blir varmare.
Öknarna sprider ut sig och vegetation försvinner/bryts ned --> mer koldioxid i atmosfären --> Jorden blir varmare

Snart får vi börja hoppas på ett meteoritnedslag eller stort vulkanutbrott så att vi får upp lite skuggande partiklar i luften för att bryta ökningsspiralen....

Varför går det då inte att klara utsläppen?
1. En stor andel av Jordens befolkning vet inte om problemet alt. tror inte på det.
2. Det ekonomiska systemet premierar rovdrift.
3. Fega politiska partier vågar inte riskera sitt väljarunderlag genom att föreslå åtgärder som faktiskt känns.
4. Vi är alldeles för lata och bekväma (ex: jag kör numera bil till stan varje dag (typ 1 mil) pga den usla anledningen att Chloe ska till dagis (hon gillar inte att åka på min cykel), paket ska lämnas/hämtas, mat ska köpas, återvinningsgrejjer lämnas, etc. Första året jag bodde i huset hade jag inte ens bil...cyklade året runt)

Läste en artikel i MiljöRapporten angående at ingen vågar ge sig på köttet utifrån ett miljöperspektiv.
Som tur var finns det de som vågar ;-) (vänsterpartiet förstås...)

Miljöorganisationer har föreslagit klimatskatt på köttproduktion pga dess miljöpåverkan. Jordbruksministern ska enligt uppgift ha sagt att det är "straffskatter på barnfamiljernas köttbullar". Så allvarligt tar Centerpartiet på ett av de värsta och mest svårlösta miljöproblemen.

Godnatt-sången spelar redan. Det är bara frågan om vi klarar natten eller inte. Det skulle väl iofs vara en välgärning om den här planeten blev av med oss innan vi fixar en växthuseffektsspiral som förvandlar Jorden till Mars.... säger jag och sitter framför min energislukande dator...självförakt...självförakt...självförakt...

Det är dock inte enskilda personer som löser miljöproblemen. Alla kan hjälpa till, men den totala omställning av samhällen världen över som behövs kan inte drivas igenom av enskilda, det kräver att hela stater faktiskt tar sitt ansvar.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg