Nytt jobb... och REACH

lördag 8 november 2008 ·

Jag har fått nytt jobb... ergh... anställningspapperna är inte påskrivna och jag har inte sagt upp mig, men alla förutsättningar är förhandlade på båda håll. (Kanske ska knacka lite i bordet och sånt...)

Den 1/12 börjar jag deltid på Länsstyrelsen Sörmland (i Nyköping) och 1/1-09 börjar jag heltid.

Där ska jag jobba med tillsyn/tillsynsrådgivning till kommuner, tillståndsfrågor för stora kemikalieanläggningar och REACH.

Det byråkratiska monster kommisionen har gjort av det senare kommer göra arbetet till en utmaning. ECHA (den nya Europeiska kemikaliemyndigheten) har fått in mångdubbelt så många sk. förregistreringar än man trott, bara för att reglerna skrivits så luddigt att alla seriösa företag gör "för säkerhetsskull förregistreringar". FÖrregistrerar man inte innan 1/12 så får man inte tillföra EU-marknaden sin produkt längre (dvs importera eller producera). Då måste man göra en full registrering direkt, utan samarbete med andra företag. Det kan bli helt katastrofalt för små företag, så det är inte underligt att man för-registrerar bara för att vara helgarderad.... med resultatet att ECHAs IT-system krashade... och alla fick flera månader kortare tid på sig att förregistrera.

Jag är inte ett dugg förvånad över att flera företag redan deklarerat att man kommer minska sin produktportfölj (gäller även stora kemdrakar) för att produkternas marginaler inte klarar de extra kostnaderna för den kommande registreringen. Enligt tredjepartsuppgifter kommer vissa små tillverkare helt enkelt lägga av då de inte känner att de har mjuka resurser nog för att klara REACH. Det finns också klara tendenser till att REACH blir ett gigantiskt handelshinder mot övriga världen. Att som litet företag baserat i utlandet direktexportera till kund verkar i praktiken bli mycket svårt (alternativt dyrt).

En intressant aspekt är att man redan i förregistreringen kan ange att man inte har något intresse av att någonsin registrera produkten (vilket sedan ska göras inom vissa... stora... tidsramar beroende på produktionsmängd).

Tillbaka till nya jobbet... så kommer vi av flera anledningar inte flytta från kommunen...iallafall inte under de första åren. Har fått möjlighet att jobba på tåget och räkna arbetstid, så pendlingen kommer inte bli så brutal.

1 kommentarer:

Ebbe Ollman sa...
8 november 2008 14:47  

Gratulerar!

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg