Demokratiunderskott

onsdag 28 januari 2009 ·

Jahapp... då dödar ”vi” lite demokrati igen (se ekuriren). Min koppling till S i landstinget i tidigare inlägget börjar bli allt mer relevant. Där införde man ett nytt ekonomistyrningssystem/princip på ett extrainsatt LF för att pressa igenom ett beslut utan komplett underlag.

Vad är det som gör att man...
tror så mycket på sina egna ideer att man inte kan förstå att någon har mage att antyda att det kanske finns saker man missat.
Eller...
vägrar att dela med sig av det underlag som borde finnas för ett så här omfattande beslut.

Jag undrar fortfarande...
1.Vad tänker man spara pengar på vid en sammanslagning?
Lokalerna: dvs ingen kostnadsreduktion förrän någon annan hyr lokalerna.... och vad har man tänkt att göra med centralortens näst bästa idrottshall? Entreprenad?
Personalen: Ska man göra större klasser och spara bort några lärare med lägre lärartäthet eller är det administrativ personal som får gå?
2.Vilka konsekvenser blir det för eleverna som väljer att flytta med? De som kanske byter lärare/klasskamrater etc... I vårt betygsfixerade skolsystem så är betygen på högstadiet inte oväsentliga om man vill komma in på någon speciell gymnasielinje. Vad händer om man byter lärare till 9:an? Konsekvensanalys tack...
3.Hur många elever kommer gå till friskolorna på Tosterön istället för att flytta till Paulinska? Hur många av Vasas elever byter skola istället för att gå temporärt i Karinslund?
4.Den berömda lokalflexibiliteten man pratar om.. hur ska den uppnås? Ska delar av F-5 från Vasa flytta in i Paulinska i takt med att antalet elever på högstadiet sjunker?
5.När kommer man behöva en ny 6-9 skola? Om man bygger i Eldsund eller så småningom Norra övningsfältet... hur många barn i högstadiet blir det då? Det nuvarande underlaget är ju inte kristallklart, men inte sjutton pekade det på någon minskning efter 2010, snarare tvärt om.
6.Kommer man bygga den gröna plätten mellan skolorna, stänga vägar och bygga om Vasa? Jag är helt för att den offentliga sektorn satsar nu, både för att det är billigare att bygga och för att det behövs, men en kommun som Strängnäs bör ju passa sig lite. Vi kan tjäna pengar på att göra det nu, men vad händer om arbetsmarknaden inte vänder men räntorna gör det? Vill vi sitta med ytterligare låneskuld då? 30 miljoner till är inte så mycket (jag vet att de sagt ”runt 16”), men jämfört med att spara max 4 miljoner per år så är det rätt oekonomiskt.
7.Är det bara Karinslund+Paulinska vi ska besluta om eller är det hela ”centrumenheten”?
8.Vad kommer hela kalaset kosta? Med minst 30% dyrare projekt än beräknat.
9.När kommer åtgärden börja ge ett positivt resultat? Innan elevkullarna vänder igen?

Det är inte att ”sätta ned foten” att besluta åtgärder och antingen sakna underlag eller inte vilja dela med sig av det. Jag förutsätter att majoriteten faktiskt vet vad de gör... men jag är lite skrämd... för jag tror faktiskt att det är inte osannolikt att detta förslag baseras på tyckande snarare än fakta...

5 kommentarer:

Dag Bremberg sa...
28 januari 2009 22:05  

David, det var högst relevanta frågor, precis som de du tog upp på KF.
Jag är som dom skrämd. Dels över att majoriteten är så snabb att låsa sig vid en idé innan den är utredd, analyserad och remissad. Dels över hur man ser på de stora ekonomiska frågorna. Man silar mygg och sväljer kameler. 100 miljoner till i lån verkar inte spela nån roll.
Det kommer att bli kärvt i år och nästa år och då är det märkligt vilka signaler som skickas med gratismiddagar och resor för ledande politiker och tjänstemän.

Dag Bremberg sa...
28 januari 2009 22:15  

Korr: "som du" skulle jag skrivit.
"dom" kanske var en freudian slip, de i majoritetspakten är väl på sätt och vis också skrämda eller iaf skakade.

Kerstin Svensson sa...
30 januari 2009 00:19  

Mycket bra frågor David!
Ställ dom till Lotta. Hon skriver på sin blogg att med vikande skatteintäkter måste skolorna anpassas för att möta en ny tid och kunna leverera kunskaper. det är ju bara en massa ord.
Dom vikande skatteintäkterna är ju helt korrekt. Skolor måste ju alltid anpassas, rektorerna med sin personal gör allt dom kan. Jag vill gärna höra Lotta förklara vad hon menar med anpassning, till vad då. Just nu tycker jag majoritetens förslag påminner mer om Carambolage.

Kerstin

Marie-Louise F M sa...
30 januari 2009 06:50  

Hej David!
Bra frågor! Undrar hur det blir i landstinget, nu när sossarna vill bolagisera fastigheter?
Hälsn Marie-Louise

Monica Stålborg Billberg sa...
30 januari 2009 22:08  

Klockrent, David!

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg