IPRED-lagen... så korkat det borde vara kriminellt

lördag 24 januari 2009 ·

När jag började på KTH och kom i kontakt med internet för första gången... det var väl typ -94 eller så..då var jag lite tveksam över vilken loggning som gjordes av studenternas surfning och för säkerhets skull så använde jag ibland en site som hette(/heter?) anonymizer.com. Det hemskaste jag gjorde var att kolla på recept för explosivämnen... men som medlem i ett revolutionärt socialistiskt parti och kemistudent ville jag inte få någon att tro att jag skulle få för mig att sno råvaror från labbet för något omstörtande. Rätt fjantigt, men som exempel...

Med IPRED-lagen så öppnar man en gigantisk marknad för anomymiseringtjänster som kommer göra det omöjligt för polisen att sätta dit de man egentligen borde bry sig om, t.ex. pedofiler.

Fatta vad som händer när en programmeringsgeneration som är van vid open source bestämmer sig för att de inte vill övervakas... då kommer det spruta fram lösningar med total anonymisering och kryptering som gör normal IT-övervakning till ett skämt.

Då blir det upp till CIA och Mossad att jaga fildelare...

5 kommentarer:

David sa...
24 januari 2009 22:39  

Hmm... anonymizer.com är fortfarande aktiv, men om det är samma (då indienbaserade) företag eller inte är svårare att se. Dock har tekniken gått framåt. Förr i tiden var det i princip bara en ruta för att skriva in en url som sen laddades upp via anonymizer.com.

Mats Werner sa...
24 januari 2009 23:15  

Det är inte enda orsaken till att lagen är korkad!

Erik Josefsson - kandidat till Europaparlamentet (v) sa...
24 januari 2009 23:45  

Med IPRED2 blir det kanske inte CIA och Mossad, men väl nån slags privatpolisuppgift... citerar prof. Hilty: The obligation of Member States to delegate functions within the conduct of criminal investigations to private parties in such a diffuse manner is therefore incompatible with the fundamental structure of a democratic society.

David sa...
25 januari 2009 07:04  

Valet av ordet "korkad" vad väl just för att det är omöjligt att uppnå det uttalade syftet med lagen. Att försöka reglera något där förutsättningen att normala myndigheter (typ polisen och åklagarväsendet) och privata organisationer (typ antipiratbyrån) ligger steget före resten av världen är korkat...

och "CIA och Mossad" var också bara en omskrivning för att man kommer behöva rätt speciella resurser för att uppnå målet.

Anonym sa...
3 april 2009 11:03  

Är du för eller emot IPRED?

Nu kan du rösta!
Skicka sms med texten m13ser14 NEJ om du är emot
eller m13ser14 JA om du är för IPRED, till numret 72500

Sen får du veta resultats sidan.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg