Åker, Länna, Härad.... ute i kylan?

lördag 14 mars 2009 ·

På det intressanta seminariet angående "Det kompletta samhället" som jag deltog i på Strängnäs open så var en av övningarna att man skulle sätta olikfärgade lappar på de olika kommundelarna där det behövdes offentlig service, kultur/fritid, olika boformer och något mer jag inte kommer ihåg.

Gissa hur många lappar som hamnade på Åker, Länna och Härad? De var lätt räknade på ena handen (eller kanske inte.. noll är rätt svårt att räkna)... Det berodde nog inte bara på att de satt på motsatta väggen mot Strängnäs, Mariefred och Stallarholmen. Som påpekades så fanns liksom inget intresse av de kommundelarna. Gemensamt är ju att de inte har strandtomter för rika inflyttande storstadsbor, de ligger rätt avsides (även om E20 är där) och är helt enkelt för små för att räknas (ok... det senare är ju inte sant för Åker). Sen är ju Länna och Härad egentligen för små för att vara grund för offentlig service. 800 resp 980 innevånare är faktiskt väldigt lite.

Däremot beror det lite på hur man ser på detta för att avgöra om det är helt negativt eller lite positivt...

Vi bor i ett sk. omvandlingsområde och om det skulle bli fullt omvandlat till ett villaområde så blir det i samma storleksordning som Länna. Då flyttar vi... inte sjutton flyttade jaf ut på landet/till skogen för att hamna i ett villaområde med flera hundra innevånare. Kan tänka mig att om jag vi bott i Länna så skulle vi vara rätt glada för att det inte fanns något större expansionsintresse.

Finns det någon anledning till att önska expansion av sin egen lilla idyll? (förutom om man vill ha lokallivsmedelsbutik, kommunkontor och egen skola...)

3 kommentarer:

David sa...
14 mars 2009 22:16  

Detta kanske också kan vara en delförklaring? Man har som medlem i kyrkan 65 öre högre löneavdrag i Härad än i Strängnäs... (jag hade haft 17 öre högre)

Skattetabell 2009

Mats Werner sa...
14 mars 2009 22:32  

Åja! Du relaterar kanske antalet lappar som sattes av Din grupp, för vid den gemensamma visningen av alla gruppers lappande, så fanns i allafall ett femtontal på Härad och i vart fall 2-3 på Merlänna.

Och vi är bara 20 pers från att få tillbaka vår återvinningsstation i Härad!

Dag Bremberg sa...
15 mars 2009 16:29  

Ang "omvandlingsområde". Jag bor i ett sådant, Edsala/Kalkudden. Här byggdes 300 fritidshus på 70-talet, men det dröjde inte så länge innan folk började skriva sig här. För 15 år sen beslutad KF att området skulle få "omvandlas". Kommunen har sen inte gjort något vare sig för att bromsa eller påskynda. Andelen permanentboende har ökat marginellt fr ca 20 t ca 35 procent.
Björn Linds snack på KF om "konvertering till villaområde" är bara varmluft i mina öron. Majoriteten här har sagt nej tack till ökat byggrätt och kommunalt VA (Vi har utmärkt vatten till en väldigt låg kostnad.) Det blir ingen omvandling bara för att det skrivs in i en plan.
Den sortens resonemang säger egentligen bara att vissa kommunpolitiker har väldigt dålig kontakt och bristande förståelse för de berörda medborgarna.
Man borde börja lyssna på samfälligheterna och byalagen! Som i Nykvarn!

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg