Opinionsundersökningar

torsdag 12 mars 2009 ·

Vad är poängen med opinionsundersökningar? Nu kom en igen från demoskop där förändringarna från den förra backades....(v)i gick upp och S backade. Någon som tror att det är av politiska skäl? Någon som tror att det beror på något annat?

Demoskop har intervjuat drygt 1000 personer. Jag har inte sett några siffror på hur många av dom som faktiskt svarade. Antag att 600 personer svarade att de skulle rösta och också ville ange ett parti (det senare brukar väl ligga runt 80-90%)... då var det 34 personer som sagt att de ska rösta på V i förra mätningar. Den här gången var det 43 personer. Alltså utav 1000 personer som frågades så var det alltså 9 personer som enligt uppgift hade ändrat åsikt och skulle rösta V istället för något annat.

”Statistiskt säkerställd”.... I vilken värld då? Det beror väl vad som gick på TV när de gjorde undersökningen, vilka butiker som hade rea, vilka kulturevenemang som pågick, vilken tid på dygnet de fick tag i någon... Vad jag kommer ihåg [har ingen uppkoppling just nu... får komma ihåg att kolla senare] så gör Demoskop ihuvudsak telefonintervjuer.

Om man förutsätter att det vissa gemensamma drag hos vänsterväljare så finns ju en överhängande risk att på de 40-talet personer vi pratar om så agerar en handfull på samma sätt och finns inte tillgängliga för intervjun. 1 person är knappt 0,2%.

”Partiernas exponering under valrörelsens sista fas blir därför alltmer väsentlig. Det begränsar möjligheterna att göra tillförlitliga prognoser långt innan det faktiska valet.” - Demoskop.se

Så... den tendens till att högerbeställda undersökningar ger lägre till vänstern och ”vänster”beställda (typ aftonbladet) ger högre till vänstern som jag i min paranoida hjärna trott mig se kanske stämmer. Därför att det enda syftet med en opinionsundersökning är att skapa en självuppfyllande profetia... (det ska väl sägas att demoskop gör undersökningar åt expressen... så i just detta fall stämde inte teorin... fast det gjorde den ju förra gången ;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...
14 mars 2009 23:38  

Intervjuar man 1000 personer så intervjuar man 1000 personer. Dessutom så gör man ett representativt urval, dvs man speglar befolkningssammansättningen. Vem som beställer undersökningen har inget med resultatet att göra.

Unknown sa...
15 mars 2009 21:23  

Nja.. det varierar ju mellan institut hur de gör undersökningen.

Vissa kombinerar med andra frågor, typ vilken partiledare man har förtroende för. Då är det inte självklart att en intervjuad person svarar på alla frågor.

På 1000 personer kan man inte få ett demografiskt representativt urval. Man kan få ett hyffsat urval, men om någon udda grupp med låg representation faller bort så blir det fel. Vissa institut plockar ju också helt slumpmässigt och sen har de vägningssystem för att korrigera demografiska avvikelser.

Poängen var att även om något är statistiskt säkerställt så är det just statistiskt... konfidensintervall etc, som inte tar hänsyn till avvikelse som kan påverka lågrepresenterade grupper (typ små partier med udda underlag)

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg