KF 27 april - Frånvarande media och närvarande fegisar

tisdag 28 april 2009 · 3 kommentarer

Det var ett intressant KF... media lyste dock med ett svart håls intensitet (dom var inte där). Jag undrar vad det var som gjorde att revisorernas sågning, årsredovisningens ihåliga text och majoritetens brutala nedskärningar av skolan inte kunde locka någon av tidningarna?

Jag var uppe i talastolen fler gånger igår än vad jag varit hittills i år...eller... nja... inte sant... men nästan. Jag var väl uppe 11 gånger om jag kommer ihåg rätt. Troligen var en del rätt trötta på mig, Dag Bremberg (mfp) och Erik Berg (sp) när klockan började närma sig 22. Det var vi som stod för motståndet idag. Moderaterna bangade ur, likaså KD och Mp, iofs rätt ofta Sp också...

Det är en fegismarkering att inte delta i beslut. Den "jag-tvår-mina-händer-gesten" är för mig totalt meningslös. Speciellt när det kommer från högern... eftersom de inte direkt är några motståndare till nedskärningar så framstår det bara som att de antingen ville ha ännu hårdare tag och helt enkelt mörkar av taktiska skäl eller att de på något sätt försöker täcka att de egentligen tycker som majoriteten. Allt som oftast var vi 4 (V+Mfp) eller 6 (V+Mfp+Sp) mot majoritetens 4 + knäpptysta 21... ganska orättvist och vi försökte väl hålla igen lite, men de var ju iallafall fler än oss ;-)

Marit Paulsen

onsdag 22 april 2009 · 1 kommentarer

Marit Paulsen... Vad var hennes slogan var när hon skulle komma in i EU-parlamenten? ”Korkad men frejdig”... ”Lättköpt och lurad”?

Det finns något med den människan som alltid får mina borst att resa sig. Den där blandningen av LRF-representant, klok kärring, miljö- och djurrättsaktivist och den känsla av glorifiering av okunskap och dumhet som hon spred i sin förra EU-valskampanj går liksom inte hem hos mig. När hon pratar djurrätt känns det mer som om hon försöker vara en ”god kapitalist” för böndernas skull... lite som när fiskarorganisationer går ut och pläderar för fiskestopp. När hon pratar miljö så känns det smalt och konstigt... När hon uppenbarligen försöker skapa en image av att vara jordnära och samtidigt ger ett så ihåligt intryck... Är det hennes gammaldags sätt att uttrycka sig på? Jag lyckas inte riktigt slå ned på exakt vad det är som är fel. Marit Paulsen är helt enkelt inte min favorit... Plastbonde?...hmm... näe.. inte rätt heller...

I DN häromdagen så går hon ut på bred front mot ekoodlad mat och för besprutning. I sak har hon väl delvis rätt. Det är ett problem att ekologisk produktion har lägre avkastning än sådan som använder konstgödsel och bekämpningsmedel.... och det är ju trevligt att hon fattat att det inte är långa transporter som är problemet (annars är ju det ett standardargument för de som inte vill betala för kravmaten)... och hon sa att vi måste slänga mindre mat...men... men... sen tog det liksom stopp.

Jag köper kravodlat för den lokal miljön och arbetarnas skull. Då slipper deras barn födas utan skelett och medellivslängden hos bananarbetare kanske går upp med en 10-20 år... Sen är det ju inte direkt ovanligt att frukt och grönsakers innehåll av bekämpningsmedel överskrider gränserna, det har jag ingen större lust att utsätta mina barn för.

Det är extremt inskränkt att fokusera på en påstådd matbrist i världen som motargument mot ekologiskt odlad mat. Visst... man kanske tappar runt 20% i produktivitet och det är mycket. Sen är det för mig som vegan och miljövän också ett problem att en stor del av dagens ekologiska odling är beroende av mjölk och köttproduktion (för gödsel)...

Men det stora problemet är inte produktivitetsförlust pga att man inte använder kemikalier. Det stora problemet är att sojabönor används för att mata grisar istället för att mata människor. Det finns ingen matbrist i världen pga brist på åkermark, matbristen uppstår pga en sned fördelning av livsmedelskonsumtionen och alldeles för mycket köttproduktion.... och man får inte glömma att det inte bara var propaganda från oljeindustrin när drivmedelsetanol tillverkad från säd ifrågasattes.

Bekämpningsmedel som inte är farliga och som bryts ned snabbt (utan farliga(re) nedbrytningsprodukter) och inte sprids ut från åkrarna??? Nu är det väl oftast så att kemiska ämnen som dödar växter, svampar eller insekter faktisk per definition inte är vidare hälsosamma. Likaså kan man knappast förvänta sig att amerikanska plantageägare sittande i styrelserummet tar någon större hänsyn vad det gäller kemikaliespridning i tredje världen.

Man kan väl inte gå ut och motarbeta ekologiskt odlad mat bara för att man har en dröm om hur framtida bekämpningsmedel ska fungera... eller... ergh... det kan man visst... om det är så som någon skrev i en kommentar på DN... ”hon är köpt”... det skulle passa väl in i min bild...

Opolitiskt...Jag börjar bli gammal eller Eurovisionen låter bra...

tisdag 21 april 2009 · 1 kommentarer

Det är intressant. Jag börjar bli gammal... Inte för att jag har en 35-årskris eller så men jag kan bara konstatera att jag tycker att både 2006 och 2007 års eurovisionsschlagerfestivaler var bra (...och det sitter väldigt långt inne innan jag erkänner det).

Min fru är fantast och jag har de senaste veckorna ”tvingats” att lyssna på Eurovisionslåtarna på bilstereon (mest för att jag är för lat för att byta skiva).. och till min fasa är det flera låtar som är riktigt bra. Speciellt typ Georgien, Moldavien etc.. en del av dem ganska tuffa (ur eurovisionsperpektiv) technoliknande låtar med mer eller mindre etnostämpel.

Som jag ser det så beror detta på två saker.
1.Min musiksmak har blivit mjäkig (dvs jag har blivit gammal). Inget mer Rage against the machine, SOAD eller Rammstein.
2.Eurovisionen har nått det stadium i musiklyssnandet jag hade för några år sedan (dvs jag har blivit gammal)

Lite fördomsfullt... men detta är en sån ”livskris” att jag måste lätta mitt hjärta lite ;-)

Piratpartiet...

måndag 20 april 2009 · 2 kommentarer

Vänsterpartiet har en stabil bas att stå på i frågor om personlig integritet, medborgarrätt och även fri tillgång på information/fildelning. Våra EU-parlamentariker har drivit dessa frågor hårt.

Vi måste dock förhålla oss på något sätt till Piratpartiet. Det går inte att komma ifrån att de mycket väl kan komma in i EU-parlamentet... och om de lyckas med det så kan de säkert nå riksdagen också. Det finns ju en kombination av proteströst från överkörda och fildelande ungdomar, men också en ådra av protest mot det vi ser händer med vårt samhälle. Politiker, främst i andra länder men även här, känner sig uppenbarligen hotade av den fria strukturen på internet. Likaså pressar ju kommersiella intressen på för att få ett grepp om nätet. (Det är väl bara att hoppas att företag som Google och Sun som tjänar mycket pengar på den öppna strukturen bidrar med att pressa tillbaka deras ”kamrater” i affärsvärlden)

Man får inte glömma bort att det är Piratpartiet som står för det radikala upproret i samhället för tillfället. Det driv som finns i frihetsfrågor gör att de kan locka alla (oavsett kön, ålder, härkomst eller tidigare politiskt intresse). Vi måste ju bemöta och bejaka detta. Det är bra om ungdomars organiserade politiska intresse ökar. Det gör möjligheterna att när det blir uppenbart att det inte går att bara driva piratpartiets frågor... de är också beroende av ett i sin helhet fungerande samhälle... så kan de aktiverade ungdomarna välja att gå in i andra partier... som driver samma frågor men i ett sammanhang.

Det ska bli intressant att se hur Piratpartiet ställer sig i övriga frågor,... minst lika intressant ska det bli att se hur mycket de kan påverka det politiska läget/stämningen inför EU-valet. Från att varit totalt avslaget kanske det kan bli lite liv nu. Tingsrättens timing inför EU-valet kunde inte varit bättre. Nu hinner Piratpartiet få fart lagom tills det att valrörelsen kommer igång på riktigt. I den allmänna depressionen över tingsrättens idiotiska dom så känns det rätt bra. Politik är kul ;-)

Har jag levt i en skyddad verkstad?

· Comments

Otroligt... men tyvärr inte överraskande (det är ju tingsrätten...).

1 års fängelse för att ha tillhandahållit en teknologisk plattform!? Misshandel kan ge 1 års fängelse. Är filmbolagens påhittade förluster jämförbara med ett våldsbrott? Mats Werners kommentar till mitt förra Piratebay-inlägg är också strålande. Hur kan man få fängelse för medhjälp till ett brott som ingen har fällts för (och därmed inte begåtts)?

Jag trodde däremot definitivt att svenskt rättsväsende kunde stå emot externt tryck betydligt bättre än så här. Hur är det möjligt att lobbyister och andra länder kan tillåtas utöva sådant tryck att stat och rättsväsende skapar och följer idiotiska lagar helt utan det breda folkliga stöd som borde finnas även i en representativ demokrati?

Man måste ju ifrågasätta tingsrätterna som företeelse i det globala kapitalets värld. Detta är ju inte första gången en tingsrätt påverkas av externt tryck. Det är ju bara att hoppas att de högre instanserna kan korrigera detta horribla misstag.

Men detta var inte det jag ville skriva...

När jag läste domen på nätet någon timme efter att det kom så fick jag en olustkänsla som jag aldrig fått tidigare. Den känslan av total frånvaro av möjligheter att påverka... att motverka att en främmande makt dikterar vårt rättssystem... fick jag inte ens när vi förlorade EG-omröstningen... eller för den delen de gånger som EU-domstolen med all önskvärd tydlighet visat att vi inte bestämmer.

Det fick mig efter en att stund fundera på vilken skyddad verkstad jag måste vuxit upp och levt i. Som frisk svensk inföding av manligt kön så har jag väl haft rätt bra förutsättningar redan från födseln. Att jag sedan alltid har försökt och lyckats få möjligheter att positionera mig i livet och samhället på ett sådant sett att jag iallafall haft några reella påverkansmöjligheter (fackligt aktiv, politiker etc) underlättar ju förstås, men ändå... Hur är det möjligt att jag fram till nu har gått igenom hela mitt liv och aldrig tidigare på blodigt allvar drabbats av känslan av att saker händer utanför min påverkanssfär? Smått skrämmande på mer än ett sätt...

Det får mig också att fundera på om det gör mig en bra företrädare för dom som lever en stor del av sitt liv med den känslan? Jag skulle vilja tro att det gör det... om inte annat för att ha förmågan och orken att fortsätta att slåss mot väderkvarnar så måste man nog ha en överdrivet optimistisk inställning till livet. Det kan man bara ha om man lever i (den smått naiva) tron att allt går att påverka. Att jag nu på allvar (och inte bara rent intellektuellt) förstår dom som inte känner att de har samma besvärsfria existens är ju förstås ännu bättre.

Pirate bay...

fredag 17 april 2009 · 9 kommentarer

Idag ska domen visst falla. Har hittills inte sett någon expert som tror att det blir något annat än fällande dom. Se t.ex DN. Jag finner det helt sanslöst...

Jag har skrivit det förut, men hur sjutton kan man åtala någon för medhjälp till ett brott när allt man gjort är att bidra med en teknologisk plattform. På något sätt känner jag nu för den amerikanska vapenlobbyn... det är inte vapen som är farliga... det är dom som använder dem... typ ;-)

Men allvarligt, är det någon som åtalar de som säljer vapen? Åtalar någon vägverket för att de misslyckas med att uppnå nollvisionen och bidrar med en plattform för fulla bilister som med nära på berått mod kör över folk? Kommer det nu ett åtal mot Teliasonera och andra som bidrar med onödigt höga bandbredder? Det finns inget syfte att ha mer är 2 Mbit/s i uppkopplingshastighet, allt annat är för nedladdning... laglig sådan kan man anta, men så vadå? Plattformen finns ju och är en direkt förutsättning för den olagliga trafiken. Åtalar man någon de ISP som inte vill/lyckas spärra barnporr?

Såg också i Metro (inte exakt samma artikel i länken tror jag) nu på morgonen att enligt Wall Street journal så skulle rättegången varit ett resultat av amerikanska påtryckningar på regeringsnivå... välkommen till bananrepubliken... Släng rättsäkerheten ut genom fönstret, våra idoler i väst kallar!

Hittade den här kommentaren på Wall street journal, Law blog... "
o 12:10 pm April 13, 2009
o Captain Kidd wrote:

Guilty as sin, just as is anyone who distributes copyright material, when you make a copy of a CD you own and give it for free to someone you know to making a copy of a newspaper crossword puzzle that you give to a co-worker.
The problem isn’t the copy. it is the technology that makes the copying possible. 18 years ago, computers had 250 MB hard drives, CD burners maxed out at 2X burning speed and CDR blanks cost about $3 each. And, of course, the Internet had dial-up comnnections where you paid companies like Compuserve an hourly connection fee. No flash memories, no FiOS or DSL connections, no mp3 or bittorrent files and no 1 TB external hard drives for $100. Anyone can store terabytes of data nowadays and that is why indexing services and online downloaders can distribute the data files, because their are large storage hard drives available cheap. The problem is not Pirate Bay, it is the technology that allows information to be distributed and stored relatively cheaply all over the world. But that is not reallly a problem, it is a cost of an open society. In Iraq and the Soviet Union, authorities restricted access to copy machines, since the dictatorial government controlled the dissemination of information. So The Pirate Bay is a just a minor cost of having a free society."

Precis vad jag också försöker säga... fast på svenska...

Jag har väldigt sällan laddat ner upphovsrättsskyddat material, men nu kommer jag börja. Så fort Ipredator och annat är i drift så jag tom kan få betala för att få bryta mot lagen så tänker jag göra det... (även om det kommer ta dygn för mig att ladda ned en film) och inte sjutton kommer vi köpa några filmer eller för den delen gå på bio. Jag tänker inte för ett ögonblick acceptera att det svenska rättssystemet styrs politiskt (annat än genom lagar, och definitivt inte om det är ett annat land som gör det) eller att det köps av kommersiella intressen. Det gör egentligen inte så mycket vilken dom som kommer, skadan på mitt förtroende för rättsväsendet finns redan och föraktet mot den pengahungriga filmindustrin är nu kompakt. Jag hoppas de så småningom inser att den skada de nu gjort sig själva kommer spilla över på andra upprättshovsskyddade sektorer och "kostnaden" kommer vida överstiga den de tror att de har nu.

Kort sagt... Lagar om fildelning, Ipred, antipiratbyrån, amerikanska kommersiella intressen som dikterar svensk rätt.,, Jag är oroad och skitförbannad! (bra sätt att komma igång så här på morgonen, fyra timmars sömn är inget mot några gram adrenalin)

Vegan eller religiös fundamentalist... vad är skillnaden?

tisdag 14 april 2009 · 6 kommentarer

Detta är något jag funderar på ofta och jag har säkert skrivit något om det tidigare...

Jag har som ateist väldigt svårt för religiösa symboler, ritualer och religiöst betingade kulturella utryck hos små barn. Det känns som hjärntvätt och förtryck av deras fria vilja.... men... jag är vegan av etiska skäl (och senare miljömässiga) och min fru är vegan av religiösa skäl (hon är Daoist enligt den ,i min mening, buddistiskt mystisistiska Taiwanesieska varianten). Därmed äter inte heller våra barn kött. För att inte göra livet allt för besvärligt så är de vegetarianer utanför hemmet.

När man då kommer på besök hos släktingar... som är lite vegan-skeptiska... under högtider (som påsk) så förväntas man äta mat och då kommer alltid vissa diskussioner kring barnens matvanor. Barnen får ju också påskägg.... Påskgodis är normalt sett fullt av gelatin. När jag påpekade för min pappa att barnen inte får äta gelatin så slogs jag av tanken att vad gör mig så annorlunda från religiösa fundamentalister som tvingar på sina barn kors och annat elände? Jag kommer ju förstås att tillåta att mina barn äter vad de vill när jag tycker de är tillräckligt gamla för att ha en seriös åsikt i frågan (4-5 år skulle jag tro). Men... kommer de ha en självständig syn på det hela? När mamma och pappa i flera år sagt att man inte äter djur? Deras smaklökar kommer ju inte heller vara inställda på kött... jag vet själv hur illa det smakade när jag av misstag fick en salamibit på min pizza för några år sedan. Den lite ruttna ofräscha smaken av kött kommer man över rätt snabbt, jag undrar hur det smakar när man inte provat förut?

Så vad är skillnaden mellan ett barn som under sin uppväxt lärt sig att man går till kyrkan och lyssnar på prästen på påsk och ett som lärt sig att under påsken kan man som mest äta ett ägg, men vill man ha en hackad och paketerad kossa så får man allt låta bli?

...men å andra sidan är det väl föräldrarnas roll att ge barnen en moralisk/etisk bas. Att man sedan har olika åsikter om vad den basen är kanske har mindre betydelse... eller? Ur ett djurslaktande kristet perspektiv måste ju mina åsikter vara minst lika förkastliga som att ett muslimskt barn tvingas/indoktrineras till att ha slöja... eller inte förkastliga alls...

Är det helt enkelt inställningen att barnen själva får välja... så småningom... som gör skillnaden? Jag kan ju inte påstå att jag ser fram emot diskussionen med min fru angående barnens rätt att välja. Jag har en mer slapp inställning till det hela där mitt agerande baserar sig på min moralkod och hänsyn om mina barns mentala och fysiska välbefinnande. Min älskade frus inställning är ju mera baserad på att barnens själar ska få en god status och därmed i nästa liv få en dräglig tillvaro (och inte komma tillbaka som slaktsvin antar jag). Den lutar därmed på en direkt konsekvensbaserad effekt på barnens liv. Hur ska jag kunna argumentera mot det? Hur säker jag ibland kan låta så är jag inte korkad nog att tro att jag har rätt, tänk om Ching-Pei har rätt och om jag släpper på disciplinen angående veganmat så dömer jag mina barn till just den korta och plågsamma existens som jag som vegan försöker bespara djuren... hur självsäker jag än är så kan jag som förälder inte riktigt släppa detta.

Men vad sjutton!... kommentarerna på ekuriren.se

fredag 10 april 2009 · 1 kommentarer

Ibland undrar jag hur folk tänker...ergh.. rätt ofta faktist...

Har någon läst kommentarerna till artikeln om de 17 miljonerna i statligt stöd som tilldelas Strängnäs?

Det är det mest patetiska försök till politikerbashing jag någonsin sett. Iofs är det ofta så på ekurirens kommentarsidor. Det är liksom mest "Byt ut de inkompetenta politikerna!" och annat konstruktivt. Menar man på allvar att någon annan skulle göra så himla mycket bättre jobb? Kanske de som skriver på ekurirens sidor? Tyvärr verkar de ha ibland glömt något väsentligt på huvudkudden.

Jag har inget intresse av att försvara majoriteten, men detta blir larvigt. Eftersom jag idag är på uselt humör så tänkte jag excellera i lite förakt för medborgarna som den modera... erhh inte är.

8 apr 2009 07:40 Kalle (Ej registrerad)
Hade kommunen varit ett företag hade VD och styrelse bytts ut då det uppenbarligen inte varit kompetenta nog. Tur att detta är en kommun och politiker så ni kan sitta kvar ändå. Skär ner och spara på skolan så sparar vi en slant som vi får betala många gånger om tio år framåt i tiden. Patetiskt. Det är svårt att hitta bra folk!

Davids recension... ok, verkar iallafall ha fattat att det är långsiktigt mindre lyckat att spara på skolan. Men inte sjutton skulle en VD och styrelse som styrt ett företag så här kort tid och som fick en ekonomisk kris på halsen bli sparkade för att de går runt 5% under budget?

8 apr 2009 07:52 Emil (Ej registrerad)
Försämringar för invånare!? Har man råd med en jättefest så ska det inte heller bli några försämringar för oss invånare. .Flyttcikusen bland skolor då? Så inkompetent skött!

Davids recension: Ergh... "jättefest", 90 miljoner lägre skatteintäkter... nån dryg miljon på en fest för att göra livet lite trevligare för kommunens anställda? Är det bara jag som tycker att de två sakerna inte riktigt är i samma storleksordning. Alla vettiga arbetsplatser har gemensamma gruppbyggande aktiviteter. Att kommunen har 2100 anställda gör bara aktiviteten lite större, i absoluta termer.

8 apr 2009 08:10 Bosse (Ej registrerad)
...man behöver inte heller vara mattegeni för att se hur Strängnäs kommun slarvat med medborgarnas pengar...

Davids recension: Joo, det behöver man vara. Det finns inga tydliga tecken på att Strängnäs får ut mindre verksamhet för sina pengar, senast jag såg någon statistik såg det snarare ut som tvärt om. Kommer ihåg att jag använde det som argument i något sammanhang för att argumentera mot sparförslag som hade oseriösa besparingsdrömmar (läs "skollokalsutredning").

8 apr 2009 13:08 Stina (Ej registrerad)
Den absolut sämsta kommun jag bott i.Finns det inga kompetenta personer i styret.När ska man ta itu med den sämsta trafikplanering jag varit med om med bla.30km/tim i breda industrikvarter men 50 i trånga villakvarter med massa barn.Har heller aldrig sett så många någon annan stans som använder trottoarer som cykelbanor.Detta kostar 500:- i böter.Något för polisen.

David: Ok, har ingen aning om vilka kommuner Stina har bott i. Jag har bara bott i Västerås (vilket jag inte kommer ihåg), Strängäs och Solna. Solna var definitivt inte bättre. Flen? Eskilstuna (Parken zoo?)? Nyköping? Vad gör dom bättre än Strängnäs? Håller dock med om den snurriga trafikplaneringen, framförallt att man sänker hastigheter som en del av en plan som inte kommer att realiseras i hus förrän om fler år.

8 apr 2009 17:04 Perka (Ej registrerad)
Hade detta varit ett företag....etc
Nu är det så att i stort sett alla förtag gör miljonförluster idag utan att VD och styrelse byts ut. Alla vet att intäktera är exeptionellt låga p g a bl a arbetslöshet. Till skillad från kommunen så har många företagsledningar gynnat sig själva med stora bonusar trots föluster. Att i detta läge tvinga ut ännu fler i arbetslöshet är helt fel. Kommer att kosta ännu mer. Vid riktigt dåliga tider är det viktigt att statsmakterna gynnar konsumtion och försöker hålla uppe sysselsättningen. Det allra effektivase sättet är att stötta kommunerna så att de inte behöver förvärra situationen. Ja, men detta kallar ju regeringen "arbetslinjen", försämra för de arbetslösa så att de söker jobb och inte bara slöar. Skall bli intressant att se hur mycket mer man måste försämra när arbetslösheten går upp mot 12%. Tänk att att idag är det USA som har en progressiv regim som inser vad som bör göras.

David: Ahh! Tack! Goldkornet i högen! ;-) ... fast varför behövde han lägga till USA på slutet.

8 apr 2009 17:49 Lisa (Ej registrerad)
Inte för att småkommuner som Strängnäs brukar ha några större stjärnor då det gäller kommunlening.Men Strängnäs skulle nog med framgång vara med om att tävla om de sämsta.Vision Strängnäs som dom skickar ut är ju också en fantasiläsning.Lev i stället upp till beslut som redan är tagna.

David: Jag börjar tröttna på att skriva denna blog nu :-/

8 apr 2009 21:21 Lappen (Ej registrerad)
"Alla vet att intäktera är exeptionellt låga p g a bl a arbetslöshet."
Jag är synnerligen tveksam till att det finns ett så dåligt skatteunderlag och att det skulle bero på bla arbetslöshet.
Tror nog mer på att det handlar om att man inte haft koll på kostnaderna.
Har man låga kostnader så behöver man inte så mycket inkomster till kommunen.
Undrar hur vi kunde klara oss genom lågkonjunkturen i början av 90-talet?

David: Joo, nu brukar det ju vara så att färre arbetade timmar slår väldigt hårt på skattebasen. Vilka kostnader är det som har svävat iväg? Har vi för mycket lärare i skolan? Gör socialtjänsten för mycket stöd till behövande? "Vi" klarade oss väl inte igenom krisen på 90-talet. Effekterna i skolorna var ju brutala och det var utan balanskravet.

9 apr 2009 10:51 Emil 42 (Ej registrerad)
Ja helt klart om det vore i ett privat företag så skulle ledningen fått kicken för länge sedan om man misskött företaget på samma sätt som de styrande i Strängnäs uppvisar.Hade dom något förnuft så skulle dom säga upp sig omgående.DEt är inte mycket som funkar i denna lilla kriskommun.

Nu är det ju så att "de styrande" inte direkt är samma nu som det var för inte så många månader sedan. Var bytet till det bättre? Inte? Var moderaterna som la grunden för nuvarande situation (exkl krisen) bättre? Inte? Är du bättre?.... då är det väl bara att gå med i ett parti, eller ställa upp som oberoende i nästa val. Om någon tror att du kan göra ett bättre jobb så får du ju chansen. Man får liksom de politiker man förtjänar. Den som sa det han var det? Du är vad du äter? ;-)

9 apr 2009 11:15 framtidsvetare (Ej registrerad)
Har tröttnat på att engagera mig i frågorna. Kafkas lag blir alltmer sann.
Mycket tid läggs ner på beslut som rör småpengar och lite tid på det som rör stora grupper och mycket pengar.
När ska kommunen inse att det inte är 10 miljoner som skall sparas utan 100-150 miljoner. När sägs halva styrkan upp på utbildningsförvaltningen. Det kan inte behövas så många inne på kommunhuset nu längre när friskolorna sköter all sin administration själva. Där kan ni spara 20 miljoner direkt. Inga mer lån. Klara av era befintliga åtaganden och ny anställ ingen på 10 år. Amortera av skulderna och låt inte barnen, era barn ta över era felaktiga beslut. Arbetslösheten är ett problem som Strängnäs kommun inte kan lösa genom att ha anställda som inget gör. Om pekka tycker det så kan väl han pröjsa in ett par miljoner extra.

David: Ehh,,, mina barn är beroende av att kommunen har lärare och annat... inga hundra miljoners besparingar tack!

9 apr 2009 12:00 42:an (Ej registrerad)
framtidsvetare (Ej registrerad) skrev: Har tröttna [...]
Jag håller med dig-oftast sparar man på "närande tjänster"-de tärande tjänsterna såsom administration, många chefer minskare effektiviteten

David: Lätt att säga... svårare att göra. Men visst måste man kanske se över organisationen igen. Inte för att spara pengar utan för att allt inte alltid funkar som det är tänkt.

10 apr 2009 10:14 Emil 42 (Ej registrerad)
Se till att dom utlovade besluten som bla.ändrade hastighetgränser blir verklighet.Och sluta upp med alla löjliga visioner inför framtiden.Byt också snarast ut den helt inkompetenta styret.

David: Visionerna är väl framför allt något man tar fram och som politikerna sen struntar i och tjänstemännen försöker följa. Högtravande tycker jag är ett bättre ord än löjliga. Japp, alla är inkompetenta... för att inte tala om fotbollsreportrar och förbundskaptener.

Vad ska vi ha S till? Räcker inte M?

· 3 kommentarer

Jag hade inte sett detta förut tror jag. Carl Thams inlägg i DN början på oktober 2008 är strålande...

"S drivs av Wall Streets bankruttmässiga ideologi"

I kombination med Junilistans rapport om hur man röstar i euparlamentet så målar det en bild av S som är långt ifrån smickrande och helt i linje med min åsikt...

S har gått så långt till höger att det inte längre finns något politiskt skäl för V att samarbeta med dem. S är ett helt vanligt högerparti som i takt med den traditionella arbetarklassen (läs IF-metall) och arbetets förändring verkar totalt tappat sina ideal.

Dagens misstag

torsdag 9 april 2009 · Comments

Ibland gör man misstag. Mitt misstag för idag var att förutsätta att min nya arbetsplats hade liknande fackliga villkor som min förra... det hade den inte. Inom statlig sektor finns det underliga förhållandet att de anställda tror att de har bra avtal... vilket vad jag sett hittills de (/vi) inte har.

Det gäller det mesta utom möjligtvis semester som för iallafall unga nyanställda är några dagar bättre. Det förutsätter att man bortser från att industrin genom arbetstidsförkortningsavtal inte bara har minskat normalarbetstiden utan också infört arbetstagarstyrd arbetstidsförkortning som med marginal överskrider de extra semesterdagarna inom statlig sektor.

Man kan ju på något sätt tycka att staten borde föregå med gott exempel vad det gäller arbetsrätt och fackliga förhållanden. Mitt intryck hittills är att staten är det skräckexempel som industrin strävar mot. Korta anställngstider i projekt som ersätts av nya projekt och varje gång det avslutas så är frågan om det kommer komma något nytt anslag, vilket det normalt gör. Enligt en kollega som varit på plats några år så har ingen på projektanställning (i vår (Miljöenhetens) närhet?) avslutats så att den anställda fått gå från Länsstyrelsen. Det har alltid kommit nya projekt eller så har de blivit fast anställda på någon ledig tjänst.

...tillbaka till mitt misstag... joo.. jag gör sådana... fast inte så ofta... ;-) ...jag har dock minne som en häst (iallafall vad det gäller mina misstag).. så jag kommer ihåg varenda ett... lite irriterande ibland...

I detta fall ifrågasatte ST-styrelsen det gängse MBL-förfarandet och jag skickade ett mail till personalchefen där jag ifrågasatte deras planeringsförmåga. Jag hade inte tänkt det på det sättet, men hon blev nog lite stött...

Jag trodde i min enfald att staten inte skulle driva fram avtal som var sämre än MBL... men de verkar det blivit i praktiken. Så nu har jag hamnat i den intressanta sitsen att jag lusläser ALFA-avtalet med arbetsgivarverkets kommentarer och MBL... med kommentarer... och pratar med ST-centralt... upprepade gånger... för att förstå om det är jag som fattat MBL fel eller om Länsstyrelsen på allvar har rätt i att en fackklubb efter att arbetsgivarens förhandlingsframställan kommit har max 5 dagar på sig att svara om förhandling önskas... för alla ärenden... Jag har läst allt massor med gånger och ST-centalt har varit hjälpsamma, men ändå inte nått målet. Pinsamt för mig... då jag borde kunna detta utantill och borde ha gjort det bakgrundsarbete jag gjorde efter personalchefens irriterade svar innan istället. Men å andra sidan lär man så länge man lever, eller hur?

Prognoser

· Comments

Hmm... datorn är tillbaka igen (andra vändan ner så hittade de kanske problemet och bytte iallafall moderkort, CPU-kylare, hårddisk, m.m... eller så var det en helgardering)... och den är hyffsat installerad. Upptäckte just att jag glömt Openoffice, så nu får det bli blog via wordpad (det går liksom inte att skriva direkt på bloggen eftersom anslutningen på tåget blir så hattig, och internet på tåget är för dyrt).

Hur fungerar egentligen SKLs prognoser om skatten? Är det riktiga prognoser eller är det prognoser a'la Landsting/kommun där endast beslutade kostnader kommer med? Det är så sannslöst meningslöst. Man hade ju förstås ekonomisk information i underlaget till besluten (HAHAHAHAHAH!!! det var kul!) när de togs så vad ska man då ha en prognos till som egentligen inte säger något mer? Varför kan inte ekonomerna gissa lite och lägga in lite statistiskt baserade parametrar, t.ex. typ hur kostnadsutvecklingen varierar över året. Fast de kanske de gör?

Nu inser jag att jag borde ha kollat på denna fråga tidigare.... det är ju rätt relevant att veta exakt vad som ligger till grund för prognoserna och inte bara någon sorts allmän princip.

Jag tror mig väl förstå varför ekonomerna inte gissar. Det kanske skulle kunna påverka de politiska besluten.. eller?... men frånvaron av inlagda gissningar påverkar ju också besluten, eftersom alla vet att prognosen visar för lite. Ekonomerna jag har hört brukar ju inte heller dra sig för att muntligt säga vad de tror kommer hända och hur kostnadsutvecklingen normalt ser ut.

Tillbaka till SKL... hur kommer det sig att SKL aldrig får prognoserna rätt när konjunkturen går upp eller ner? Det blir i denna situation lite besvärligt då progroserna blir några tiotals minjoner lägre varje gång de kommer, iofs kan man ju räkna med det... men det borde ju SKL också kunna göra,

Folkpartiet... ska man vara tacksam eller inte?

onsdag 8 april 2009 · Comments

Vilken strategi man ska använda i val och andra sammanhang vad det gäller Svergiedemokraterna poppar upp som diskussionspunkt i alla möjliga politiska sammanhang. Normalt är det huruvida man ska ta debatt eller inte som iallafall inom V brukar vara det heta samtalsämnet.

När jag skrev det förra inlägget slog det mig att vi kanske skulle vara tacksamma för Fp konstanta flört med de främlingsfientliga och islamofobiska elementen i samhället (har dom tittat på Danmark?).... I kombination med M (temporära?) tillflykt till den tidigare Fp-märkta delen av skalan (i kombination med en kvarvarande konservativ inställning till diverse) har det kanske medfört att Sd inte växer sig större än vad de gör. Missnöjda antifeministiska högersossar kan alltid gå till M och borgerliga islamofober kan gå till Fp... då blir det inte mycket utrymme kvar för Sd. Någon sorts variant av den avvisande attityd och samtidigt feminist/hbtkramande strategi som än så länge har eliminerat FI.

… sen är ju bara problemen att om man använder Sds argumentation och Sds förslag till åtgärder så är det bara namnet som till slut skiljer. Då har ”Sd” kommit in i riksdagen, på ett mycket mer svårbemästrat sätt.

Sen kan man ju ställa sig frågan om det är viktigt att ha en strategi specifikt för Sd... ger man dom då inte mer tyngd än vad de egentligen har?

Att gå i allians med mycket större partier...

· 1 kommentarer

Opinionsundersökningar är en patetisk företeelse. De slår hej vilt och partiernas stöd kan variera 50% mellan olika mätningar under samma period, de behöver ju inte ens ha trender som går åt samma håll.

Chockmätningen häromdagen där M blev större än S hade en annan mer intressant del. Raset för de mindre allianspartierna fortsätter. C och KD ser ju ut att sakta men säkert cementeras fast på en VPK-nivå (där de får lita till ”kamrat-konservativ” för att nå riksdagen). Det blir en intressant situation med S och M jämnstora, sen Fp, V, Mp och en eftersläntrargrupp med C, KD, SD. Intressant är också att de traditionellt hembyggdsromantiska och konservativa partierna hamnar tillsammans med det konservativa, hembyggdsromantiska och främlingsfientliga SD... bara att hoppas på att C och KDs väljare inte ser samma sak och tar steget fullt ut. Tillsammans med SPI och andra vardagsrasistiska partigrupperingar så kan ett utökat SD få alldeles för mycket röster.

Än så länge har V och MP klarat samarbetet med S relativt bra.... däremot anser jag att ett självständigt V skulle ha kunnat göra mer avtryck än i mjäkiga utspel tillsammans med de turkoslila.... Att vi däremot skulle få en hel del stryk i opinionen för vårt samarbete framstår dock för mig som självklart. S har en uppblåst bild av sin egen betydelse och är inte ännu chockade nog för att på allvar utvärdera partiet och ändra sin framtoning och ge V (och mp) mer utrymme i ett samarbete. Det är ju tur att de inte direkt har en ultrakompetent och stentuff partiledare, det medför ju vissa förhandlingsmöjligheter... så Mona Sahlin kanske är vårt enda skydd mot att göra C och KD sällskap i träsket.

Hur kan S ledamöter svälja förslagen?

söndag 5 april 2009 · Comments

En socialdemokratisk majoritet föreslår en veritabel slakt av Resurscentrum och flermiljonsbesparingar på socialnämnden... Jag ser detta som åtgärder som slår direkt på de svagaste i samhället och de som behöver kommunens stöd mest.

Det ska också vara helt tydligt... Det finns ingen ekonomiskt rationell anledning till att spara pengar!!! De prognostiserade förlusterna är inte alls så stora att det behövs några akutåtgärder. Den enda anledningen till att man föreslår åtgärderna är att man är onödigt laglydiga och följer kraven i kommunallagen om balans i ekonomin.. antar jag... för man kan väl inte tycka att detta är solidarisk politik.

Jag skulle bli förstummad och chockad om S KF-grupp köper detta utan protester (även offentliga sådana). Detta kan inte vara socialdemokratisk politik och knappast det som väljarna förväntade sig av S (kris eller inte).

Häradsbor betalar 48 öre mer i "skatt"

· 2 kommentarer

I samband med den sverigehögsta skattehöjningen i Strängnäs på 90 öre (10 öre mindre än vad (v)i föreslog) fanns vissa protester. Jag råkade se skattetabellen för Strängnäs kommun häromdagen.

Till min förvåning redovisades även kyrkoavgifter och begravningsavgift. Det som var intressant i sammanhanget var dock att boende i Härad församling betalar 48 öre mer än de som bor i Strängnäs församling.

Det betyder alltså att medlemsavgiften för häradsbor är runt 1500 kr högre per år (räknat på 25000 kr/månad). Totala avgiften är 4500 kr/år för häradsbor (!!?). Jag som icke-medlem betalar "bara" 27 öre begravningsavgift (oskäligt högt för övrigt... lägg ut det på kommunala parkavdelningen istället!) (hade jag bott i Härad hade jag betalat 44 öre).

Skrota balanskravet

onsdag 1 april 2009 · 7 kommentarer

Varför är det ok att investera 400 miljoner i något man inte har en aning om det kommer att bli så bra som man tror... men inte att gå back 40 miljoner om året i 5 år för att undvika oekonomiska och kostsamma omställningar som underminerar förutsättningarna för budgeten i framtiden? (pga sämre utbildade ungdomar, högre sociala kostnader, högre personalomsättning, fler sjukskrivningar... etc)

Skrota balanskravet!

(Om jag inte förstått det fel så tycker både skattebetalarnas förening och ett gäng tidigare marknadsliberala högerekonomer samma sak... kul att även högern kan fatta poängen... även om det tog lite tid)

Panikförslag och usla kompromisser?

· 8 kommentarer

I dagens ekuriren (har inte läst pappersversionen) så pratar Strängnäspartiet om sin nya motion angående en modifierad politisk organisation....

När jag pratade med Margit på KF senast så förtydligade hon att det var inte bara en krisåtgärd utan också ett förslag för förbättring. Då har jag några frågor...
1. Varför hakar man upp sig på hur mycket man sparar?
2. Varför kommer den nu?
3. Varför föreslår man något som man själv inte tycker är bästa förslaget.

Vi är ju rätt många nu som vill fokusera politiken till KF och ta bort alla nämnder som går och istället ha utskott (man får väl kanske lov att ha kvar en "myndighetsnämnd"). (V)i, mfp, Strängnäspartiet själva och minst M på högersidan tycker ju att det är värt att pröva. Alla har ju däremot insett (trodde jag) att så länge som S blockerar så är det inte intressant att ens diskutera i annat än demokratiberedningen.

Mariefredspartiet för fram en "sänka med 10%-idé" och alla med någon sorts populistisk ådra hänger på... jag är inte populist... jag föredrar att säga saker som ingen gillar... typ... så jag håller fast vid att besparingar på politiska organisationen ska göras genomtänkt och organiserat. Vår motion om sänkt och ändrad beräkningsgrund...som alla på den tiden var emot (den innebar ca 30% reduktion av de politiska kostnaderna)... är med i vårt förslag till strategisk plan och kommer vara det även denna gång.

INGA BESPARINGAR PGA LÅGKONJUNKTUREN!!!

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg