Piratpartiet...

måndag 20 april 2009 ·

Vänsterpartiet har en stabil bas att stå på i frågor om personlig integritet, medborgarrätt och även fri tillgång på information/fildelning. Våra EU-parlamentariker har drivit dessa frågor hårt.

Vi måste dock förhålla oss på något sätt till Piratpartiet. Det går inte att komma ifrån att de mycket väl kan komma in i EU-parlamentet... och om de lyckas med det så kan de säkert nå riksdagen också. Det finns ju en kombination av proteströst från överkörda och fildelande ungdomar, men också en ådra av protest mot det vi ser händer med vårt samhälle. Politiker, främst i andra länder men även här, känner sig uppenbarligen hotade av den fria strukturen på internet. Likaså pressar ju kommersiella intressen på för att få ett grepp om nätet. (Det är väl bara att hoppas att företag som Google och Sun som tjänar mycket pengar på den öppna strukturen bidrar med att pressa tillbaka deras ”kamrater” i affärsvärlden)

Man får inte glömma bort att det är Piratpartiet som står för det radikala upproret i samhället för tillfället. Det driv som finns i frihetsfrågor gör att de kan locka alla (oavsett kön, ålder, härkomst eller tidigare politiskt intresse). Vi måste ju bemöta och bejaka detta. Det är bra om ungdomars organiserade politiska intresse ökar. Det gör möjligheterna att när det blir uppenbart att det inte går att bara driva piratpartiets frågor... de är också beroende av ett i sin helhet fungerande samhälle... så kan de aktiverade ungdomarna välja att gå in i andra partier... som driver samma frågor men i ett sammanhang.

Det ska bli intressant att se hur Piratpartiet ställer sig i övriga frågor,... minst lika intressant ska det bli att se hur mycket de kan påverka det politiska läget/stämningen inför EU-valet. Från att varit totalt avslaget kanske det kan bli lite liv nu. Tingsrättens timing inför EU-valet kunde inte varit bättre. Nu hinner Piratpartiet få fart lagom tills det att valrörelsen kommer igång på riktigt. I den allmänna depressionen över tingsrättens idiotiska dom så känns det rätt bra. Politik är kul ;-)

2 kommentarer:

Anonym sa...
21 april 2009 01:27  

Hej David,

Jag blir glad av att du ser vikten av Piratpartiets existens, du har partikamrater som inte är likna öppna för folkrörelser.

Angående Piratpartiets ställningstagande i "övriga frågor" så kan jag säga att vi, i händelse av mandat, kommer att sälla oss till det block eller den partigrupp som ger oss bäst villkor i våra frågor. Därefter kommer vi att rösta i enlighet med det partiet i alla frågor som inte angår oss.

Mer om vågmästarställningen finns här: http://www.piratpartiet.se/vagmastarstallning

Mvh,
Jacob Dexe, ordförande Piratstudenterna i Lund

Unknown sa...
21 april 2009 07:27  

F-n... jag tror jag är piratpartist (iallafall taktiskt sett);-)

Den beskrivning av vågmästarrollen ni gjort är strålande... och parodiskt rolig. Med lite tur kan vi kanske få med något av de andra småpartierna på en sådan roll i Strängnäs KF efter nästa val. Med tanke på den högerpolitik som bedrivs av både den blandade majoriteten och högeroppositionen så skulle jag i teorin kunna stödja ett moderat minoritets styre. Tyvärr förutsätter en vågmästarroll i det läget ett fortsatt avståndstagande mellan de borgerliga partierna i kommunen och det är inte troligt... minst lika otroligt är att S går fram så mycket att de kan balansera den samlade högern.

Ni har också ett problem med miljöpartiet som på riksdagsplanet kan gå hur som helst om de missar sin eftertraktade regeringsposition.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg