Globaliseringsrådet

måndag 25 maj 2009 · Comments

Globaliseringsrådet har ett bra namn. De föreslår alltid åtgärder som jag förknippar med ”globaliseringen” (som den tar sig uttryck i en högerstyrd värld). Jag ska dock försöka följa Voronovs förslag (ekuriren) och läsa rapporten.

Det ska bli väldigt intressant att se vad de har för seriösa vetenskapliga argument för de åtgärder de föreslår. Hittills har jag inte hört att det finns någon ekonom som lyckats ”bevisa” att platt skatt (eller låg skatt) skulle vara bättre för tillväxten än en välfördelad stark offentlig resurstilldelning (ekonomi är inte en vetenskap eller vetenskaplig... det räcker inte med att det finns ett fuskpris i Nobels ära och man kan låtsas att den går att uttrycka i formler. Det är egentligen inte mer än en psykologisk tillämpning av matematik eller en matematisk tillämpning av psykologi... det finns inget som heter ekonomiska bevis).

Att tillväxten skulle gynnas av avgifter för högre utbildning låter också som taget ur luften. Om höjda studiemedel kompenserar för avgiften är det väl frågan vad poängen är, men det står väl i rapporten. Det är väl snarare så att man borde bygga ut så att man kan ta emot fler studenter från andra länder. Vad jag förstått så är det en ganska effektiv braindrain... om man nu vill vara konkurrenskraftig med alla tänkbara medel.

Noterade förresten häromdagen efter en diskussion med min taiwanesiska fru att det inte var som hon lite slängigt uttryckte det (”Alla ungdomar i Taiwan har eftergymnasial utbildning. Annars får man ju inget jobb”). Däremot är skillnaden mellan Sverige och Taiwan rätt stor. Om jag nu kommer ihåg rätt så här på morgonen så hade >75% av Taiwans ungdomar eftergymnasial utbildning och motsvarande för Sverige är <40%. Det är ett problem som är mer relevant att åtgärda än att avgiftsbelägga utbildningen om man vill vara konkurrenskraftig på en global marknad inom de kvalificerade områden vi vill vara bäst inom..

Vad-ska-du-rösta-på-test är himla kul

söndag 24 maj 2009 · 3 kommentarer


Av någon anledning brukar jag bli miljöpartist i hälften av dessa hjälpredor för att välja parti, i övrigt förstås vänsterpartist. Jag tror det har att göra med hur många frågor om arbetsrätt och privatiseringar som kommer med och hur de viktar svaren.

Mitt resultat i DNs test... ser ni till vänster.

Intressant att jag är mer Junilista sympatisör än Socialdemokrat... och med KD än Piratpartist (hur fasiken det till... svarade jag fel på frågan om samkönade förhållanden?).

Intressant är också att kolla på hur partierna svarar. Piratpartiet var de enda som var aningens mindre negativa till hårdare regler mot flyktingar... borde man inte enligt sin "följa med strömmen"-princip ha låtit bli att svara på den frågan? Är ju knappast en yttrandefrihets, upphovsrätts eller en integritetsfråga.

Ungdomligt stöd för EMU?

onsdag 20 maj 2009 · 1 kommentarer

Varför ökar stödet för en EMU-omröstning (är det bara omröstningen eller EMU också?)? I situationer som denna är det ju en enorm fördel för ett exportberoende land att ha en egen valuta och inte tvingas hänga på stimulansåtgärder, eller bristen på sådana, om det inte behövs. Vår exportindustri hålls under armarna av en svag krona, ränteläget i landet kan anpassas till landets behov och vår arbetslöshet och inflationstryck beror iallafall till liten del på vad vi själva gör. Varför ska vi ge upp det?

Varför finns ett intresse för att göra en ny omröstning nu? Är vi tillbaka på semesterargumentet (högerns tyngsta argument under folkomröstningskampanjen)? ”Det blir mycket billigare att åka på semester om vi har euron eftersom den är starkare”... japp... smart! akassa och sosbidrag blir dock inte starkare om man får ut dem i euro... Är konsumtionskraft för de med jobb viktigare än att ge jobb åt alla? Är konsumtion viktigare än produktion? Har vi blivit sossarnas och högerns drömparadis där alla är sysselsatta i en konsumtionsdriven tjänsteekonomi där ingen egentligen producerar något med ett varaktigt och reellt värde? Har vi blivit USA, där privatkonsumtion håller ekonomin uppe... ergh... höll ekonomin uppe...

Det skulle var illa om en allmän otrygghetskänsla får folk att försöka fly till det starka och stabila EMU (LOL!!!). Har man totalt glömt bort att eurozonen är en soppa av olika typer av länder med olika politik, olika samhällen och olika ekonomiska lägen? Det är varken tryggt eller stabilt när man pratar gemensama ekonomiska regler... som samhälle är det rätt bra då utvecklingspotentialen i olikheterna och möjligheterna att lära av varandra är uppenbara... men... det är inte det vi pratar om. Vi pratar om en europeisk centralbank som (med all rätt) gör åtgärder utifrån Tyskland och Frankrikes ekonomiska situation och struntar i vad effekterna blir för de mindre och obetydliga länderna (läs gärna in Sverige). Varför skulle vi vilja ha det?

Varför är ungdomar mer positiva nu? Om jag kommer ihåg rätt så var det ungdomarna som var mest negativa vid omröstningen (japp... kom ihåg rätt < 21 år 66% Nej, 22-30 51% Nej, enligt SVTs vallokalsundersökning). Som ungdom på den tiden såg jag verkligen EMU som de höga herrarnas/gubbarnas projekt. Ska jag nu när jag börjar bli medelålders se det som de osnytna spolingarnas projekt?... näe... det är fortfarande ett gubbprojekt.

När framtiden redan hänt...

tisdag 19 maj 2009 · Comments

Det har inte blivit några blogginlägg på ett tag... tiden har inte funnits men kanske framför allt så saknades intresset.

Lokalföreningen i Strängnäs blev helt plötsligt lite fart på och vi diskuterade ekonomin, tog hjälp av förvaltningen att räkna fram vårt eget budgetalternativ och skrev ihop ett flygblad. Behovet av att lufta mina funderingar här blev väldigt mycket mindre. Att sedan förändringar på hemmafronten skapade andra saker att fundera på gjorde att bloggen blev helt nedprioriterad... men... herregud... Förvaltningens rambudgetförslag och majoritetens i stort patetiska korrigeringar, elitklasser (och ekurirens ledarbloggs totala acceptans), Euroomröstning etc... Nu när intresset är tillbaka går det att skriva hur mycket som helst..

Idag på KS AU kommer det diskuteras en brutalbudget utan like...brutalbudget är förresten inte rätt ord... Hiroshimabudget? Lärarförbundet-måste-hitta-på-en-lista-bara-för-oss-budget?

Ärligt talat så förstår jag inte hur majoriteten (och M-kd-sp?) tror att den ska gå att genomföra i praktiken. Den är också helt fel ur ett konjunkturperspektiv. Keynes har blivit populär igen efter de många långa åren med marknadsromans... men det har inte sossarna fattat ännu...

Läser Jenny Anderssons bok ”När framtiden redan hänt”. Den är en sågning jämns med knäna av dagens tredje-vägen politik (enligt min åsikt oavsett om det är M eller S som kallar sig arbetarparti). En politik där politikerna lämnat över styret till marknadskrafter och människor blir råvaror till ekonomin.

Det senare är rätt intressant. Även vi inom vänstern har börjat använda kunskapsekonomistiska begrepp som t.ex. humankapital. I det flygblad vi skrev ihop häromdagen fick jag aktivt fundera på hur man skulle kunna skriva utan sådana begrepp. Jag är definitivt ett barn av min tid... när man blivit politisk skolad under 80- och 90-talet då kunskapsekonomin formulerades i sin Svenska variant så tar man naturligt upp motståndarens retorik, speciellt när man ser en möjlighet att attackera dem utifrån deras egen ståndpunkt (t.ex. när man skär ner på offentlig sektors ”humankapital”).

Jenny Anderssons bok
är något alla aktiva på vänsterkanten (speciellt sossar) borde läsa...

Kommunala friskolor som skolräddning?

lördag 9 maj 2009 · Comments

Va?

Hur kan kommunala friskolor bli billigare än kommunala skolor? Om man nu tänker sig tanken att friskolor på något mirakulöst sätt (normalt genom större klasser) blir billigare per elev än den helt vanliga kommunala skolan så blir ju ändå effekten knappast någon snabb besparingsåtgärd.

Om man har ett underskott på elever så gynnas väl inte ekonomin av att behålla skolor, oavsett vem som driver dom.... Eventuella effektivare lösningar på friskolan (återigen... större klasser) ökar ju bara kostnaden för kvarvarande kommunala skolor.

Det måste vara något jag missförstår. Kan någon förklara?

============= Ovanstående skrev jag direkt när jag läste nyheten i fråga ======

Ok, det är inte bara miljöpartister som är lite småtokiga... Ideell städning och matbespisning? Skulle det vara lösningen på Eskilstunas skolproblem. Bortsett nu från de ideologiska invändingar jag kan tänkas ha mot ideella insatser på områden där samhället ska garantera kvalitén så tror jag inte att besparingspotentialen är sådan att det räddar några skolor. Två städerskor, två mattanter och en vaktmästare? Besparing typ 2 miljoner. Lägger man ned en skola för att man kan spara två miljoner, utan att veta så skulle jag inte tro det (fast i princip var väl nästan det man gjorde i Strängnäs), om inte så blir det alltså en ordentlig besparingsbörda kvar om man nu inte skaffar lite ideella elevassistenter, lärare och varför inte en fritidsrektor?

Opolitiskt: 3G och ADSL

tisdag 5 maj 2009 · Comments

%¤#!%¤

Det kan inte finnas något mer irriterande än att försöka få 3G att fungera på ett nytt tåg... I de gamla tågen är det normalt betydligt bättre mottagning (med tanke på hur väggarna skakar ibland så är de nog inte så tjocka).

Måste nog också prova någon ny ISP också... vet inte hur Telia ställer sig till Ipred-lagen. Om de inte deklarerar att de tänker ta bort IP-numren så kommer jag försöka byta leverantör. Alltele verkar ju vara helt ok.

Då kommer vi in på mitt andra problem.... Vi har haft först 0,5 Mbit ADSL och sedan 2 Mbit sedan några år tillbaka. Enda anledningen till att vi fick det var att Tela skickade ut en julkampanj till hela Sverige där de erbjöd ADSL... med anslutning genom påskrift på papper. Då kunde vi helt plötsligt få ADSL.... för vi kan inte ha ADSL...alls... inte enligt leverantörernas elektroniska tester (inkl Telia själva).

Jag tror att jag ska försöka få någon på Post och Telestyrelsen intresserad av detta. Genom att de tekniska förutsättningarna för oss att ha ADSL är felregistrerade någonstans i systemet så kan jag i praktiken inte byta leverantör (eftersom ingen tror att de kan leverera till oss). Hörde rykten om att alla i den del av Strängnäs jag bor i får ADSL från en station som inte är den närmaste, vilket verkar förvirra alla system då den närmaste inte är utbyggd.

Har roat mig med att försöka på 8 Mbit men efter att ha mailat Telias support i många många omgångar för att överhuvud få dem att förstå att jag faktiskt har 2 Mbit med full uppnådd hastighet i praktiken lyckades jag få tag i någon som faktiskt kunde säga att vi inte kan ha 8 Mbit då stationen är för långt borta. Jag tycker ju att vi borde få beställa 8 Mbit och sen acceptera resultatet, men det tycker visst inte Telia. ...varför jag vill det?... det är väl rätt uppenbart... vår leverantör har uppenbarligen ingen aning om sin egen tekniska kapacitet... så varför skulle de ha rätt om avståndet till stationen? ;-)

När Strängnäs blev rödare än Eskilstuna... alt S korrumperar

· 2 kommentarer

Min ”toabok” är just nu Jenny Anderssons bok om socialdemokratin och folkhemmet (kommer inte ihåg vad den heter). Den är en rätt brutal redogörelse för socialdemokratins ideologiska förfall och acceptans av marknadsliberalernas världsbeskrivning och retorik. Hade tänkt att citera en lång text, men eftersom boken är på toa och jag är på tåget....

Det är bara totala idioter... och jag... som citerar sig själva... men så här sa jag på förra KF angående de S-märkta nedskärningarna i Strängnäs ;-)

”Det är ibland inte så svårt att förstå varför valdeltagandet sjunker och de flesta politiska partiers medlemsantal lika så...
om vi alltid lägger oss platt för påhittade ekonomiska naturlagar…
om beslut och löften vänds upp och ned bara för att ekonomin svajar...

I vänster hand har vi våra visioner, vår ideologi och våra löften till väljarna...
I höger hand har vi lagar om balanskrav... utan straffsanktion.,., som är så korkade att t.o.m regeringen fattar att de måste modifieras....

Om då socialdemokraterna tar höger hand och väljer ekonomismen och kastar löften och ideologi ut genom fönstret så går det liksom inte... Om politiken blir som kvicksilver bara för att det blir lågkonjunktur eller för att man underbudgeterar ett stort projekt så stimuleras ju inte direkt förtroendet... ”


Ersätt ”socialdemokraterna” med ”Vänsterpartiet i Eskilstuna” så vet ni vad jag tycker om att våra kamrater i Eskilstuna använder ekonomistiska argument som att man ”tvingas skära ned” (av vem? Gud? Mammon? Marknaden?) eller direkta S-kopior som ”Vi tycker att regeringen ska ge oss mer pengar” osv (enligt S variant om att skära ned och skylla regeringen för det). Är det resultatet av ett nära samarbete med S så är jag allt mer övertygad om att det inte är en bra idé varken på lokalt eller nationellt plan.

Är det en förutsättning för samarbete att vi måste kompromissa om vår grundläggande ideologi och ekonomiska omvärldsbeskrivning för att få inflytande över småsaker i kommunerna? Det känns som ett brutalt nedköp.

Samtidigt kommer rapporter från Partistyrelsen att samarbetsgrupperna med S och Mp ångar på... det ska bli intressant när vi på kongressen precis innan valet säger nej till samarbete... igen...

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg