Globaliseringsrådet

måndag 25 maj 2009 ·

Globaliseringsrådet har ett bra namn. De föreslår alltid åtgärder som jag förknippar med ”globaliseringen” (som den tar sig uttryck i en högerstyrd värld). Jag ska dock försöka följa Voronovs förslag (ekuriren) och läsa rapporten.

Det ska bli väldigt intressant att se vad de har för seriösa vetenskapliga argument för de åtgärder de föreslår. Hittills har jag inte hört att det finns någon ekonom som lyckats ”bevisa” att platt skatt (eller låg skatt) skulle vara bättre för tillväxten än en välfördelad stark offentlig resurstilldelning (ekonomi är inte en vetenskap eller vetenskaplig... det räcker inte med att det finns ett fuskpris i Nobels ära och man kan låtsas att den går att uttrycka i formler. Det är egentligen inte mer än en psykologisk tillämpning av matematik eller en matematisk tillämpning av psykologi... det finns inget som heter ekonomiska bevis).

Att tillväxten skulle gynnas av avgifter för högre utbildning låter också som taget ur luften. Om höjda studiemedel kompenserar för avgiften är det väl frågan vad poängen är, men det står väl i rapporten. Det är väl snarare så att man borde bygga ut så att man kan ta emot fler studenter från andra länder. Vad jag förstått så är det en ganska effektiv braindrain... om man nu vill vara konkurrenskraftig med alla tänkbara medel.

Noterade förresten häromdagen efter en diskussion med min taiwanesiska fru att det inte var som hon lite slängigt uttryckte det (”Alla ungdomar i Taiwan har eftergymnasial utbildning. Annars får man ju inget jobb”). Däremot är skillnaden mellan Sverige och Taiwan rätt stor. Om jag nu kommer ihåg rätt så här på morgonen så hade >75% av Taiwans ungdomar eftergymnasial utbildning och motsvarande för Sverige är <40%. Det är ett problem som är mer relevant att åtgärda än att avgiftsbelägga utbildningen om man vill vara konkurrenskraftig på en global marknad inom de kvalificerade områden vi vill vara bäst inom..

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg