När framtiden redan hänt...

tisdag 19 maj 2009 ·

Det har inte blivit några blogginlägg på ett tag... tiden har inte funnits men kanske framför allt så saknades intresset.

Lokalföreningen i Strängnäs blev helt plötsligt lite fart på och vi diskuterade ekonomin, tog hjälp av förvaltningen att räkna fram vårt eget budgetalternativ och skrev ihop ett flygblad. Behovet av att lufta mina funderingar här blev väldigt mycket mindre. Att sedan förändringar på hemmafronten skapade andra saker att fundera på gjorde att bloggen blev helt nedprioriterad... men... herregud... Förvaltningens rambudgetförslag och majoritetens i stort patetiska korrigeringar, elitklasser (och ekurirens ledarbloggs totala acceptans), Euroomröstning etc... Nu när intresset är tillbaka går det att skriva hur mycket som helst..

Idag på KS AU kommer det diskuteras en brutalbudget utan like...brutalbudget är förresten inte rätt ord... Hiroshimabudget? Lärarförbundet-måste-hitta-på-en-lista-bara-för-oss-budget?

Ärligt talat så förstår jag inte hur majoriteten (och M-kd-sp?) tror att den ska gå att genomföra i praktiken. Den är också helt fel ur ett konjunkturperspektiv. Keynes har blivit populär igen efter de många långa åren med marknadsromans... men det har inte sossarna fattat ännu...

Läser Jenny Anderssons bok ”När framtiden redan hänt”. Den är en sågning jämns med knäna av dagens tredje-vägen politik (enligt min åsikt oavsett om det är M eller S som kallar sig arbetarparti). En politik där politikerna lämnat över styret till marknadskrafter och människor blir råvaror till ekonomin.

Det senare är rätt intressant. Även vi inom vänstern har börjat använda kunskapsekonomistiska begrepp som t.ex. humankapital. I det flygblad vi skrev ihop häromdagen fick jag aktivt fundera på hur man skulle kunna skriva utan sådana begrepp. Jag är definitivt ett barn av min tid... när man blivit politisk skolad under 80- och 90-talet då kunskapsekonomin formulerades i sin Svenska variant så tar man naturligt upp motståndarens retorik, speciellt när man ser en möjlighet att attackera dem utifrån deras egen ståndpunkt (t.ex. när man skär ner på offentlig sektors ”humankapital”).

Jenny Anderssons bok
är något alla aktiva på vänsterkanten (speciellt sossar) borde läsa...

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg