Kommundelsnämnder...

söndag 28 juni 2009 · Comments

I lördagens tidning så tar Stallarholmen ytterligare ett steg i Mariefreds riktning. Nu börjar påtryckningarna om med självbestämmande och mer distans till centralorten.

Vad är tanken man tänker sig att uppnå med en nämnd för varje kommundel? Det blir per definition en tandlös konstruktion då ramarna, spelreglerna och pengafördelning bestäms av samma KF/KS som idag.

Hur skulle situationen med Selaöhemmet och Gamla Thomasgymnasiet ha lösts om Stallarholmen hade en egen nämnd? Hade man omfördelat pengar från skolinvesteringar för att bygga ett nytt ålderdomshem alt. renovera Selaöhemmet? Man hade ju inte fått mer i total budget för att göra det, snarare mindre.

Att ha en blandad nämndorganisation med både facknämnder och kommundelsnämnder ser jag som extremt ineffektivt och upplagd för problem. Att ha bara kommundelsnämnder och beredningsutskott till KS/KF kanske kan vara ett alternativ, men det löser knappast problemen som man upplever finns idag.

Vi i Vänsterpartiet har ju framfört att de till synes positiva erfarenheterna från Mariefredskontoret efter utvärderingen borde kunna leda till ett utökat försök där även Stallarholmen och Åker/Länna får tyngre kommundelskontor. Det ser vi som en bättre lösning för lokalinflytandet än att skapa kommundelsnämnder.

Men Lotta... vad tänkte du på nu?

onsdag 24 juni 2009 · 2 kommentarer

Majoriteten har beslutat att dra in skolskjutsarna för dom som väljer en annan skola än vad kommunen önskat. Jag ser det som en åtgärd som förstärker den segregerande effekten av fritt skolval och friskolor och samtidigt sparar några kronor... på barnen... på något sett perfekt för den nya strängnäsalliansen.

I det ljuset fattar jag inte Lotta G (ordf BUN) kommentar i tidningen. Om det inte var detta hon tänkte på så undrar jag vad det var hon tänkte när majoriteten föreslog och drev igenom denna nedskärning. Föräldrarna får väl punga ut för ett busskort och köra till närmaste busshållplats. Svårare än så är det inte... och det är just det som är problemet. Ett pendlarkort för Länna - Karinslundsskolan (Asken ligger väl hyffsat nära) kostar 485 kr/månad och Härad- Karinslundskolan 390 kr/månad, dvs mellan 4000 - 5000 kr/år för att ens barn ska välja skola (per barn förstås). Det är just detta som är den segregerande effekten vi försökte få majoriteten att fatta.

Man kan ju inte tillåta att barn som bor utefter rena skolbusslinjer får åka med gratis. När jag var liten bodde jag på Överselaö och min "skolbuss" var en vanlig linjebuss (till skillnad från den som gick till Ytterselaö). Skulle jag då inte fått åka med bussen in till Paulinska, men mina klasskamrater på Ytterselaö skulle ha fått det? Det är så långt från likabehandling som man kan komma.

Givetvis kan man inte hänga på om man inte har ett giltigt busskort (eller vad man ska kalla skolbussrättighet för). Det skulle iofs inte vara något problem för min del... ett medborgarpendlarkort som kommer tillsammans med lönespecifikationen för medborgarlönen den 25 varje månad.

"De rödgröna"

· Comments

Egentligen borde jag väl kommentera de lokalpolitiska kullebyttorna, men det är svårt att veta var man ska börja... det kommer dock ett inlägg om inte så lång tid..

Läste precis ledarbloggen på ekuriren.se...

"Sahlin berättade också att Vänsterpartiet är ett parti som förändrats mycket de senaste 20 åren och att Lars Ohlys antikapitalistiska retorik ska ses genom ett raster av finanskris och viljan till regeringsskifte.

Sa hon att jag inte ska ta det Lars Ohly säger bokstavligt?"


... det undrar faktiskt jag också.

Min misstro mot projektet "de rödgröna" är inte minskad de minsta de senaste månaderna. Jag stör mig också på de luddiga formuleringarna och bristen på annat än positionering.

Jag vill veta vad vi är villiga att betala för att få regeringsplatser. Hur mycket av vår politik måste vi slänga ut? Faktum är ju att grön flumhöger verkar gå hem i opinionen, hade det inte varit bättre att lämna S och Mp själva?

Det är ju en fin balansgång mellan politisk/ideologisk rättroende och att vara ett seriöst maktalternativ. Tyvärr måste man ju konstatera att det är det senare som de flesta väljare efterfrågar, men gör våra det? Min åsikt är att politiska partier ska välja en linje och sedan presentera den så smakligt som möjligt till väljarna. De väljare som tar till sig innehållet och konsekvensbeskrivningarna röstar på det partiet, andra väljer ett annat parti... och så har man fått demokrati. Att tre partier försöker likrikta sig till ett "regeringsalternativ" är varken demokratiskt eller klokt.

Jag ser partierna som organ för att föra fram en politisk linje, inte organisationer som till varje pris ska skaffa sig så mycket röster som möjligt. "Nya" moderaternas totala omsvängning till någon sorts socialliberal linje och folkpartiets svängning från socialliberal till store-bror-ser-dig-liberalism är bra exempel på vad jag menar.

Varför ska då V anpassa sin politik till S högersvängning? Jag vet inte. Kommer ett vänsterparti i en grön högervriden S-styrd regering att kunna svänga politiken mer än om man är i opposition och ett konstant rött skynke för regeringen (oavsett vilken färg de anser sig ha)?

Sen håller jag med om att vi skrämmer bort potentiella väljare för S och Mp genom att delta i "de rödgröna". Jag har inte sett något som tyder på att det är bättre för den politik vi vill föra eller för den delen för att vårt deltagande i en förhandsbestämd allians skulle gynna att den borgerliga regeringen försvinner. S+Mp och V separat tar säkert fler röster "tillsammans", speciellt nu när Mp fått fart av EU-valsresultatet.

Selaöhemmet

torsdag 11 juni 2009 · 3 kommentarer

Vad skulle du säga om någon kom och sa att du skulle vräkas från ditt hem och flyttas till en dyrare lägenhet i en annan del av kommunen? Jag skulle bli rätt upprörd. Om jag kände att jag ville ha stabilitet och närhet till bekanta och hemmamiljön, t.ex. för att jag hade svårt att transportera mig själv, så skulle det kännas ännu värre.

Kommunen har skrivit kontrakt på platser på ett äldreboende som man inte behöver (finns det ingen uppsägningsklausul?). Bara därför ska boende på Selaöhemmet flyttas (under en fyra-årsperiod?) från Stallarholmen in till centrala Strängnäs.

Vi genomtrevliga vänsterpartister upptäckte detta när vi höll på att ta fram vår egen rambudget till vårt förslag till Strategisk plan. Helt plötsligt låg det en besparing på socialnämnden på 14 miljoner i förvaltningens förslag. Vi plockade genast bort den när vi fick indikationer på vad det var. När vi sedan frågade Tord (S) på ett gruppledarmöte någon vecka senare så bekräftades det att Selaöhemmet skulle stängas och inget nytt byggas förrän 2013. Han begärde att vi inte skulle sprida den informationen innan man pratat med personal och boende... jag tyckte det var rätt rimligt för att undvika onödig oro innan en samlad information kunde ges och höll följdaktligen tyst. Rätt fascinerande att ingen av de andra gruppledarna verkade ha reagerat på den underliga ”mörkade” besparingen i underlaget från förvaltningen.

Jag tycker dock att detta är ytterligare en tveksam ”besparing”. Nu är det lågkonjunktur så det är billigt att bygga och det finns ett behov av stimulans. Samtidigt stressar man de boende (med tänktbart negativa effekter) och flyttar personal, eventuellt mot deras vilja (med minskat förtroende för arbetsgivaren som effekt). Det borde till en konsekvensbeskrivning som tar upp kostnaden för de mjuka effekterna i förslag som det här. Vad kostar det att förlora utbildad och erfaren personal? Vad kostar det om en eller två av de boende får en försämrad hälsostatus? Vad är det värt att inte genomföra åtgärder mot de boende på ett kommunalt äldreboende?

Det är svårt att inte låta bli att gapskratta :-)

onsdag 10 juni 2009 · 1 kommentarer

LOL!

Lite av lunchrasten får gå åt till att skriva detta... Det var så brutalt komiskt. Är DN allvarliga? ”Vänsterpartister kräver Ohlys avgång”... 30 av 1300?!

Det är trevligt med en fri och obunden press som inte alls vinklar nyheterna enligt sin egen politiska övertygelse... synd bara att vi inte har det.

Själv trodde jag att antalet förtroendevalda som vill att Ohly avgår, oavsett EU-val eller inte, var större än drygt 2%. Kvarvarande rester av vägval vänsters svans borde ju vara större än så.

Jag ser inte heller EU-valet som ett misslyckande utifrån vilken typ av debatt som förekom och typen av kampanjer som drevs. Jag förutsätter att en överväldigande majoritet av våra väljare stannade hemma och relativt sätt mot andra partier säker en mycket större del. Jag var faktiskt själv inte vidare inspirerad när jag gick och röstade. Hade det inte varit för att det var min frus första möjlighet att rösta i Sverige och önskan att visa vår dotter vad handlingslistorna egentligen var för något (...överblivna valsedlar från förra valet) hade det inte varit helt självklart. Att jag är djupt principiellt mot att valbojkotta hjälpte ju också en del att ta mig i kragen ;-)

Givetvis ska Ohly sitta kvar. Visst hade det varit en kul nytändning med någon som typ Josefin Brink, men jag ser ingen anledning att byta nu. Om vi totalkraschar i nästa allmänna val så kanske... men EU-siffrorna bekräftar snarare opinionsundersökningar och förutsättningarna för nästa val än pekar på ett problem.

Särskola eller inte?

tisdag 2 juni 2009 · Comments

Vår son har Downs syndrom. Eftersom han bara är 1,5 år så märks det inte nämnvärt mer än att han varit bebis längre och att han är hypoton (överrörliga leder... han kliar sig på ögonbrynet med stortån utan någon ansträngning).

När han började på dagis (mer resursperson till avdelningen) så fick vi höra att pedagogiken och upplägget var som särskolans så att han skulle vara införstådd med det när han började där... ergh... det var väl inte planen att han ska börja på särskola?

Min bild av särskolan är att det är en ekonomisk konstruktion. Det är billigare för kommunen att stoppa alla speciella barn i samma skola istället för att i princip kanske utrusta varje klass med ett barn med särskilt behov med ytterligare en lärare. Det är bättre för barn att gå i vanlig skola om de får ordentligt stöd. De utvecklas bättre och får ett umgänge med barn som är "normala". Läste en rapport om det häromsistens men jag hittar inte länken just nu.

Detta sagt så får man ju inte överdriva åt andra hållet. Ska den vanliga skolan ta emot ett inte så vanligt barn så måste det komma till resurser och extra stöd. Annars kanske det inte funkar... och att flytta barn mellan skolor tycker jag är olyckligt oavsett om det sker för att någon har fått för sig att skolan ska stänga för att spara pengar eller om det är av princip för ett enskilt barn. Man måste ju också lyssna på barnet. Speciellt om barnet upplevt alternativen och vet vad han/hon vill.

Elitskolor

· Comments

Jag skrev detta för flera dagar sedan angående diverse förslag om elitskolor som poppade upp i debatten... Var på lite uselt humör.. Nu när jag tänkte skriva något annat om skolfrågor så kom jag ihåg att publicera.
==
Det är alltid så plågsamt att höra elever oja sig om att de inte vet vad de ska göra när uppgifterna är slut... men herregud... fattar man inte det så är man inte underlag för den elitskola som föreslås som lösning. Är inte kreativiteten och självständig intellektuell förmåga på en sådan nivå att man inte kan förstå själv att det bara är att jobba på med kommande uppgifter... tja... då kan man gott sitta och vänta. Givetvis kan man ju inte förvänta sig hjälp från läraren men är man elitskolematerial ska man väl inte behöva det.

Min bästa kompis i skolan var strålande på matte. Vi gick i samma klass från femman till tredje året på natur (olika klass under första NT året). Han var mitt lärarsubstitut under flertalet av åren, vi låg båda i olika grad före lärarens tempo. NT-året så stöttade jag istället en annan kompis. Poängen med denna utläggning är att det är till fördel för den stora massan av elever ifall de extra duktiga eleverna går i vanliga klasser och om läraren är bra så gör det ingen skillnad för de duktiga heller. De utvecklar istället sina pedagogiska och sociala sidor (kan vara bra för vissa duktiga elever). Sin kunskapsmässiga utveckling kan man ha på högskolan istället.

Vad är det i den vanliga skolan som gör att elever känner sig understimulerade? Det är betydligt viktigare att svara på än att göra en bedömning av elevers kapacitet att klara en elitskola. Är det de elever som redan fått en bra start i livet och ligger lite före som ska stimuleras ytterligare? Det är rätt lätt för en lärare att förbereda lite avancerat material för de uttråkade eleverna.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg