Bojkotta Israel - Israel bojkottar... lika bra?

fredag 21 augusti 2009 ·

Ett av mina tydligaste minnen från Rapport var ett inslag då israeliska soldater med hjälp av en stor sten bröt armarna på en palestinsk pojke i min egen ålder (jag var väl i tidiga tonåren). Jag kan fortfarande känna mig smått illamående när jag tänker på det. Den absoluta vanmakt och hat jag kände när jag såg det har förstås till inte liten del definierat min politiska hemvist liksom inställning till Israel.

Tills skillnad från skribenterna på Sydsvenskans ledarblogg så har jag inga problem med att tro att det som beskrivs i Boströms artikel stämmer, kanske inte vad det gäller specifikt organhandel men jag har inga problem att tro att de uppsprättade kropparna och förfarandet är en del av någon sorts israelisk shock and awe-taktik. Skändning av fiendens kroppar har väl varit militär taktik sen medeltiden, mitt intryck är också att det oftare är förkommande i konflikter med religiösa förtecken.

Visst har israeler i många sammanhang utsatts för fullständigt avskyvärd och oacceptabla dåd. Det går inte att ignorera eller förminska. En skurkstat blir dock inte mindre skurklik bara för att skurkarna på andra sidan är lika illa....

När då Israel visar upp sin avigsida... som här så stärker det bara mig i min uppfattning att ett multietniskt demokratiskt Palestina på hela det Palestinska området (från Syriens gräns till Egyptens) är att föredra över dagens apartheidliknande israeliska stat. Enstatslösningen har försvunnit i debatten, men finns lite här och där...

Det som gör den uppkomna diplomatiska krisen så "bra" är att vi som alltid förespråkat avståndstagande, bojkott och diplomatiskt motstånd mot Israel(s politik) kan ju bara luta sig tillbaka nu. Israels regering gör mer nytta för att flytta positionerna närmre ett fördömande av Israels agerande mot palestinierna och en total ekonomisk och kulturell bojkott än vad svenska organisationer någonsin gjort.

...och jag är inte antisemit. Jag är övertygad ateist och tycker smått synd om religiösa människor (och blir lika förvånad varje gång en vettig, sansad och välutbildad människa är religiös)(jaja... jag vet att jag är hemsk)... Jag ogillar alla samhällssystem byggda på religiös grund. För mig är det fullständigt skit samma om någon är jude eller kristen. För övrigt tycker jag minst lika illa om USA (som inte är judiskt), vilket för övrigt säkert har bidragit till att forma vad jag tycker om Israel

2 kommentarer:

Dag Bremberg sa...
21 augusti 2009 15:12  

Visst har Israel rätt att existera.
Nationen finns där sen 60 år och det gäller att hantera detta faktum på ett sätt som gör att man kan undvika ytterligare krig och folkmord.
Att acceptera detta är en förutsättning för att kunna finna fredliga lösningar. En demokratisk stat för hela Palestina vore drömmen, men det är idag endast en dröm. Tvåstatslösningen är den enda realistiska nu.

Samtidigt måste demokratiska nationer, organisationer, medier och individer ha rätt att kritisera vad som sker i Israel. Det är hög tid att landets regering - om man vill vara en del av världssamfundet - börjar respektera alla människors lika värde, yttrandefrihet och andra grundläggande rättigheter.
En regering som pga en tidningsartikel anklagar hela Sverige för att inte ha ingripit i ett krig för 64 år sen, den regeringen hör inte hemma i vår tid.

David sa...
26 augusti 2009 08:46  

Observera.. Dags kommentar var till en tidigare version av inlägget som inte hade riktigt samma text...

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg