När demokrati blir matematik

tisdag 25 augusti 2009 ·

Valnämnden ska på fredag besluta om valkretsindelningen för Strängnäs i nästa val. Demokratiberedningen ska så småningom föreslå antal mandat i fullmäktige.

Förvaltningens förslag för valkretsindelning (och det som M och S stödjer) är att dela Strängnäs i en östra och västra del. Detta innebär att Strängnäs tätort delas upp. Enligt uppgift kan det bero på att man vill minska motsättningarna (?) mellan Mariefred och Strängnäs. Min uppfattning är att det beror på att någon har räknat på valresultatet förra valet... och det kanske flyttar angtagonismen intern i partierna men inte sjutton blir ev nu förekommande mindre med S+M-förslaget.

Det förslag jag kommer framföra är att dela kommunen i en valkrets för Strängnäs stad och en för resten. Det finns som alternativ från förvaltningen men jag vill ha med en mindre korrigering pga att Tosterö sannolikt delas i två delar (en stad och en land (=Aspö)). Stadsdelen borde höra till Strängnäs stad.

Poängen med två valkretsar som jag ser det är liksom i Riksdags och landstingsvalen att man garanterar representation från olika delar, av i detta fall, kommunen. Om man delar Strängnäs på mitten riskerar man att det bara blir Strängnäspolitiker i topp på båda listorna (helt enkelt eftersom Strängnäs pga sin storlek dominerar)... eller tror någon att partierna kommer dela upp på listorna beroende på var i stan folk bor?

Den andra frågan är hur många mandat vi ska ha, 51, 53, 55, 57 eller 59. Här är det också matematik på hög nivå. Förra valresultatet gör att S och M gynnas vid höga mandattal, S först och M på de högsta. Samtidigt har man visst tänkt ut att man ska missgynna SD.. .ergh... var inte SD större än KD och lika som C i förra opinionsundersökningen? Vad har förra valresultatet med kommande val att göra?

En av garanterna för att SD inte kommer få så mycket påverkan oavsett är det stora antalet partier. C och Fp bryr sig ju inte vilken sida de är på. SP har ju fladdrat förut även om de nu är mer solit höger. Mfp och Mp kan nog vara med på vilken majoritet som helst baserat på politiskt innehåll. Sannolikheten för att SD får en vågmästarroll är därmed liten... dvs småpartierna garanterar att SD inte får för mycket att säga till om. Om man då motverkar småpartierna...

Så...

Dela inte upp Strängnäs tätort och kör med 51 mandat. Det gynnar inte oss (V) särskilt men det är logiskt, ekonomiskt rätt och långsiktigt hållbart.

6 kommentarer:

Dag Bremberg sa...
26 augusti 2009 12:29  

Ja, det borde ha varit det demokratiska perspektivet som avgjorde. Men som jag befarade så satte sig några i S och M och räknade på vad de skulle tjäna mest på och sen har de tydligen gjort upp (?) Sista ordet är dock inte sagt.
Demokratin vinner inte på att det bli 55 ist f 51 ledamöter. Det blir dyrare och det innebär att problemet att hitta en tillräckligt stor lokal blir akut. Nu vet jag att det finns dem om vill satsa en massa pengar på en fullmäktigesal i centrala Strängnäs. Men jag säger bara: prioriteringar!

Cattis Hellmark-Eriksson sa...
26 augusti 2009 17:34  

Hej David!

Strängnäspartiet har nu en Mariefredsbo som sitter i BUN...

//Cattis

Anonym sa...
26 augusti 2009 19:03  

När demokrati blir partiskyfferi menade du väl. Ditt huvudsaklig argument mot uppdelningen låter som det är att du är less på M och S och att partierna får svårt med namn på listorna dvs. att Strängnäs får stårt inflytande men är inte det lite trågsynt av dig? Då tänker du bara på partiet och inte demokratin i stort och du tänker mer på S och M än demokratin i stort.

Det borde väl inte vara problem för partierna att göra sina listor på ett sådant sätt att man får en jämn fördelning mellan land och stad?

Om nu förslaget som du sett är demokrati som blivit matematik är ditt förslag väl närmast demokrati som blivit partipolitik och nog måste man väl vara mer objektiv än så?

Monica Stålborg Billberg sa...
26 augusti 2009 19:42  

Jag tycker att Davids förslag är bra. Från ett väljarperspektiv ser det väldigt logiskt ut. Att dela upp Strängnäs stad ser konstigt ut. Sen är det ju så att Övrigt är lika stort som Strängnäs stad. Det kanske man inte vill ska framgå så tydligt......

David sa...
26 augusti 2009 22:42  

Anonym.. det är lite sent och jag är lite trött, men jag förstår faktiskt inte riktigt vad du menar.

Jag vill ha en tydlig uppdelning av valkretsarna så att det inte bara blir Strängnäs kommun jämnt delad med två. Om Strängnäs stad finns i båda valkretsarna så blir det konstigt. Var hör Strängnäspolitikerna hemma? På listan med den mindre delen av stan eller på den med större delen? "Risken" är att det i princip blir samma lista i båda valkretsarna då Strängnässtad-politikerna har "sina" väljare i båda valkretsarna.

Sen känns det helt enkelt inte logiskt att dela stan på mitten (mitt förslag är väl inte strålande ur den aspekten heller då Strängnäs 7 består av Malmby, Löt... och Dammen)

Förslaget känns lite som om halva Eskilstuna hade varit i Strängnäs och Flens valkrets i landstingsvalet. Hur logiskt hade det varit?

Mats Werner sa...
29 augusti 2009 22:52  

Men varför skulle man förvirra väljarna med flera listor i vår kommun? Fraktionspolitik kan motivera flera listor men är knappast eftersträvansvärt.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg