Dagens industri – ekonomijournalistikens svar på kvällspressen?

tisdag 22 september 2009 ·

Jag är en hängiven läsare av di.se... varför kan man ju fråga sig. Det är ju inte direkt husorgan för vänsterfolk, men det borde det kanske vara (och kanske är?). På di.se ser man tokhögerns åsikter, både i artiklar och kanske främst i kommentarerna till artiklarna. Det strömmar in kommentarer på mer eller mindre varje artikel. Ofta långt fler än vad andra tidningar får.

Problemet med di.se är också att allt för mycket ”nyheter” framstår som planterade. De har en stor förkärlek för Swedbank-bashing... som någon kallade det för i en kommentar... (och är en stor fan av att skriva ned alla försök att rädda SAAB). Det skulle i sådant fall vara en intressant företeelse och kanske ett sätt för den ekonomiska ”eliten” att styra den spastiska börsen åt sitt håll.

Det andra problemet är sensationsjournalistiken. Jämför di.se med Affärsvärldens artikel. Båda handlar om Basel II-direktivet och bolåneregler, det är dock många år mellan dem så saker kan ha hänt (men när man läser artiklarna så framgår det inte som om de pratar om helt olika saker). Man har dock valt helt olika förhållningssätt och helt olika tolkning av ”nyheten”... egentligen faktiskt oavsett om det är samma sak de pratar om eller inte.

Det säger sig själv att bankerna inte kommer införa samma villkor på delar av dagens bottenlån som de har idag om topplånen... då skulle de orsaka kreditförluster som skulle få förlusterna under även denna lågkonjunktur att blekna. Det finns ju många idag som, för att få en bostad nära sitt arbete i någon av storstäderna, har lånat ett antal miljoner med minst 75% bottenlån + lite topplån. Bottenlån som också ofta inte amorteras förrän topplånen är borta. Tänk nu att de plötsligt skulle få ett krav på sig att amortera av 1,5 miljoner på 15 år, plus högre räntor? Hur många skulle få lov att sälja sin bostad? Vad skulle hända med bostadspriserna? Vad skulle hända med bankernas kreditförluster?

Di.se har ju rätt i sak om man ser det i den vinkeln, dvs utan övergångsregler och utan modifiering av dagens villkor för topplån.... men det skulle ju inte vara vidare ekonomiskt seriöst att i slutet/mitten av en av de värsta lågkonjunkturerna någonsin genomföra det på det sätt som de beskriver. Därför är det ren sensationsjournalistik att rubriksätta och vinkla på de sätt de gjorde, med avsikt att sälja tidningar och positionera DI som den mest lästa tidningen... enligt flugprincipen...

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg