Djurskydd i teori och i praktiken...

onsdag 30 september 2009 ·

Jag kan inte riktigt släppa katthemsfrågan. Inte specifikt katthemmen men den intressanta frågan om teoretisk lidande djur.

Per definition i lagstiftningen så är alla tamdjur som saknar omhändertagande lidande. Det indikerar en syn på djur som är rätt udda. Det är ungefär på samma nivå som ”Det är ingen poäng att släppa ut minkarna. De bara springer runt och biter varandra och de som inte kommer tillbaka till burarna blir överkörda... och de är ju uppfödda i bur, de kan inte jaga” samtidigt som man säger att minkar som rymmer eller befrias är ett stort hot mot den vilda djurpopulationen, speciellt fåglar.

Det är lite samma sak med katter. I Australien höll förvildade tamkatter för en massa år sedan på att utrota hela fågelpopulationer, just därför att de är strålande jägare.. .även om de är tamdjur som ”vuxit upp i fångenskap”.

Men... en katt som lever vilt och föder en massa ungar är per definition nödlidande och måste fångas in och antingen separeras från sina ungar, kastreras och stängas in i ett fängelse ..ergh.. katthem... eller skjutas på fläcken för att inte behöva lida längre.

Det problem folk har med katter är normalt att de kissar överallt, jamar på natten och producerar tonvis med ungar. Det är enligt min definition inte lidande djur. Inte mer lidande än en grävling eller räv... .ahh! Det är därför jägarna så gärna vill utrota vargarna... inte för att de är blodtörstiga (jägarna alltså... svårt med syftningen när man slänger grammatiken genom fönstret)... utan för vargarnas skull... de kanske lider av att vara i frihet...det är kallt och blött och man hittar inte alltid mat... stackars vargarna... lika bra att skjuta allihopa. [det är svårt att skriva sarkastiskt, men jag hoppas det gick fram]

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg