Vår partiledare är inte maktgalen iallafall...

onsdag 30 september 2009 ·

Lars Ohly är rätt bra på att skjuta sig i foten. Hans intresse av en stark maktbas i partiet måste var bra lågt... sånt är ju trevligt.

En lång period av styvnackat motstånd mot att ordet ”kommunist” hade tagits över av stalinisterna och för alltid förknippats med förtryck istället för den frihet det egentligen innebär. Samtidigt en hård linje mot den interna högeroppositionen (Vägval vänster). På det sättet lyckades han tappa stödet från högern och delar av mitten i partiet, vilket iofs kanske inte gjorde så mycket då de flesta antingen tystnade eller lämnade.... [Jag får väl lägga till att jag var inte vänsterpartist under större delen av den tiden utan såg det utifrån som medlem i socialistiska partiet].

Är han nu på väg att tappa stödet från vänstern i partiet. Efter ett uselt val... där partiledningen totalt bommade sin stödjande roll. Tidningen var bra, men räckte knappast. Då lanseras ett djupare samarbete med mp och S än vad iallafall min tolkning av kongressbeslutet medgav (och jag var med och röstade på kongressen). Där tappade partiledningen och Lars en stor del av mitt stöd.

...och nu kommer nästa sak. Trots att urträdeskravet fick starkt stöd vid kongressen så indikerar Lars att partiet är på väg att ändra linje... jasså? Är vi?... aj..aj... där rök resten av mitt stöd.

Jag håller med om att urträdeskravet inte är någon valvinnare. Det är himlans svårt att på ett valklatschigt sätt förklara för väljare att vi inte menar att Sverige ska gå ur i morgon utan att det är ett uttryck för vår ovilja till att vara med i en kapitalistiskt organiserad union. Hörde någon högre partiföreträdare uttrycka att urträdet skulle ske i en sådan kontext att andra följde med och att det medförde en ordentlig omstöping av EU till något nytt. Det är helt och hållet vad jag anser också. Sverige är ett pnuttefnutt-land. Om vi går ur kommer det inte få någon direkt avgörande effekt på EU... så vad sjutton skulle vi driva den typen av ensidigt urträde för? Men steget till att säga att vi inte vill ha ett urträde... Jag trodde vi drev den politik vi trodde på. Inte den politik som är slagkraftig i valen eller möjliggör regeringsmedverkan. Vi ska ändra världen, världen ska inte ändra oss...

...och sen att påstå att EUs är bra för miljön... jag hoppas nästan att det är ett felcitat (har inte vågat lyssna på ljudupptagningen).

Lars Ohly har nog pratat för mycket med miljöpartisterna. EU miljöpolitik är inte usel, men den är långt ifrån vad jag skulle önska och långt ifrån vad jag uppfattat är kärnan i partiets miljöpolitik. REACH t.ex. är ordentligt tuff och kommer medföra brutala krav, speciellt för små företag i andra delar av världen som vill exportera till EU. Men anledningen till att det blir ett så pass stort steg är att man gjort så förbenat lite tidigare... Det är i princip lika patetiskt som när USA säger att de ska sänka sina koldioxidutsläpp med 20% till 2020 jämfört med 2005 års nivå. Det låter relativt mycket, men det är långt långt från de typ 90% som USA skulle behöva för att komma i fas med resten av världen och kompensera för allt de inte gjort tidigare.

Om EU hade tagit hela sitt jordbruksstöd för så där en 20 år sedan och istället satsat på ett koldioxidneutralt Europa där alla kemikalier är väl undersökta och inga CMR-ämnen sprids fritt... då hade jag varit imponerad. Nu är det för sent, för lite, för marknadsanpassat och för... tja... välj något själv...

…. och vad sägs om att helt plötslig backa från att vi vill ha en större offentlig sektor genom att säga att vi inte ska backa högerns skattesänkningar? Jag trodde att vår linje var att de som tjänar minst är de som också får relativt mest tillbaka på vår politik. Att marginaliserade grupper är de som verkligen behöver en stark offentlig sektor med bra skolor etc... fast skattehöjning är ju ingen valvinnare heller... och inte en bra fråga när man vill samarbeta med mp.

Nu får Lars ta och tejpa hårt och knapra mycket piller. Att ha en haltande partiledare som ledstjärna för ett svagt stukat parti på väg in i en valrörelse och ett livsfarligt samarbete med mittenfältet är inte lyckat.

1 kommentarer:

Ebbe Ollman sa...
1 oktober 2009 02:38  

Jag skulle gärna se en "Sjöstedseffekt" inför kommande valrörelse

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg