Bjarne Moelv - hur dum får man bli?

torsdag 1 oktober 2009 ·

Hur dum får man bli? Bjarne Moelvs debattinlägg i kuriren är gränsfall. Vad är det han försöker säga egentligen? Att assimilering där människor från andra kulturer tvingas in i den ”svenska” kulturen (vad nu det är) skulle minska motsättningarna? Ergh... säkert... Finns det några exempel på lyckosam ”assimilering” av befolkningsgrupper? Bortsett från genom brutalt militärt och samhälleligt förtryck, som t.ex. samerna..

Om någon ultra”svensk” myndighetsperson kom och försökte tvinga på mig surströmming, egoistiska idéer om hur man smiter undan skatten och ett påtvingat midsommarfirande skulle jag också kasta sten på polisen och bränna bilar. Inte fan skulle jag acceptera att jag tvingades ge upp min kultur.

Jag är inte ”svensk”. Blond, blåögd, iallafall föräldrarnas föräldrar som svenska medborgare, påstått släktträd tillbaka till Heliga Birgitta, säger ”oj” istället för ”nej, men förlåt så mycket jag såg inte din fot”. Men med den definition som man misstänker att Bjarne Moelv och andra har så är jag inte svensk. Jag är knappast en del av ”majoritetskulturen”.

Jag super inte (= muslim).
Jag äter inte kött (=buddist).
Jag firar inte midsommar (=vem som helst, men inte svensk).
Jag firar helst inte jul. (=muslim igen)
Jag är ateist. (=knappast svensk hur mycket Humanisterna än skulle önska).
Jag fuskar inte med skatten (=då är man inte svensk)
Jag tycker att USA suger. (=då är man nog fransman)
Jag tittar inte på tv.. har ingen (= marsian)

Hur skulle Sverige sett ut om vi ”assimilerat” alla som kom hit? Hur mycket av det vi tycker om i samhället hade gått förlorat? Skulle de kulturella impulserna endast kommit från.. ehh... vad? Att inte ta intryck från andra kulturer, att ha en så sluten hjärna att man inte kan se poängerna i andras sätt att tänka... det är ett recept för stagnation. Våra skolor, våra företag, våra myndigheter alla har tagit organisatoriska begrepp och metoder från andra kulturer. Tur är väl det...

Gjorde en snabb googling på Bjarne Moelv. Om det inte är ett vanligt namn så har han kallats marxist minst en gång. Det han ger uttryck för i ekuriren är mer nationalsocialism än socialism. Att förtrycka folk till den milda grad som skulle behövas i Moelvs dröm-Sverige är i nivå med de värsta fascistiska regimerna i världen.

...och tror någon på allvar att människor som lever tillsammans, går i samma skolor och arbetar på samma arbeten kan undvika att ta delar av andras kultur på köpet? Särdragen i kulturen är det som definierar oss, men de hindrar inte alla från att delta och existera inom samma generella ramverk. Tes och antites ger en syntes. Ofrånkomligt och önskat. Vad är syftet med en framdriven assimiliering? Så fort en person integreras minsta lilla in i samhället, till arbete, till studier, till lokala fotbollsklubben, till föräldramöten i skolan så påbörjas en process... en process där kanterna slipas av och passformen för individerna blir bättre i kollektivet. Det gäller alla... från svenska barn som varit hemma för länge ensam med sin mamma till invandrare från andra länder.

Varför skulle invandrare vara andra klassens medborgare som Moelv skriver? Länsstyrelsens undersökningar visar klart att invandrarungdomar och främst unga kvinnor i Sörmland är de mest drivna i samhället, de som helst vill utbilda sig, få bra jobb och komma någon vart. Unga ”svenska” män är bottendrägget... I en allt tuffare värld kommer de som inte vill, som inte kan, som inte försöker att bli andra klassens medborgare... och det är inte invandrarna.

Det är kanske det som är motsättningen och rädslan...

5 kommentarer:

Dag Bremberg sa...
3 oktober 2009 17:10  

OK, men varför i Hälsingland firar du inte midsommar?
För mig är det en magisk dag eller snarare natt...

Sen är det iofs så att midsommmar inte är någon genuint svensk tradition. Man firar inte i hela landet. Halloweeen håller på att bli större

Unknown sa...
5 oktober 2009 17:14  

För mig är det något man blev tvingad till som barn och fick lov att fjanta runt en stång sjungandes udda sånger. Det som var kul när jag var att åka traktorsläp och samla blommor (vi bodde ju på Selaön så jag firade i Ekebyvik).

Halloween skulle jag aldrig få för mig att fira. Det är assimilering på global skala... alla blir amerikaner.

Unknown sa...
5 oktober 2009 17:15  

hmm.. det föll bort ett "liten" i ...jag var liten var...

Dag Bremberg sa...
5 oktober 2009 22:34  

Halloween är ju faktiskt en irländsk tradition, så jag vet inte om det direkt är amerikansk "assimilering".
Det är kul om vi bevarar lokala, regionala, nationella traditioner, men vad är det för fel om vi får några gränsöverskridande, som Halloween börjar bli?
Många traditioner bygger ju f ö på att man snott lite gott från olika håll, t ex midsommar, julen och hela den moderna kristendomen...
Det tycker jag att man kan framhålla i debatten med de konservativa och främlingsfientliga.

Unknown sa...
6 oktober 2009 14:24  

Sant... jag ska försöka vara mer positiv till kulturella inspel även när jag uppfattar dem som amerikansk skräp. All kulturell sammanblandning är till det bättre så att lokala varianter av traditioner kan skapa bryggor.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg