Demokratin... krisens primära offer?

onsdag 14 oktober 2009 ·

Såg i Dagens samhälle att fullmäktigeförsamlingarna dras ned... Man begär till och med dispens för att gå under minimiantalet enligt kommunallagen. I Strängnäs har man visst inte tänkt i de tankarna ännu. Det är väl jag och Dag Bremberg som tänkt ungefär lika och tycker att det räcker med 51 mandat. Vår stora röda kompis har ju som vanligt räknat på det hela och ville iallafall tidigare ha 55 för att maximera sina mandat... enligt förra valets resultat. Vi får väl se om de så småningom ändrar sig och inser att vi varken har folk eller pengar till att överdriva.

Man kan ju iofs fråga sig om det verkligen blir bättre demokrati för att man är fler personer i fullmäktige. Om det är 627 innevånare per mandat, eller 582... Gör det någon större skillnad? Gör det skillnad för aktiviteten i fullmäktige om man är fler personer? Nja, det finns väl en tendens till att det inte är så många som går upp i talarstolen. I stor är det väl nämndordföranden, gruppledare och partiernas lokala styrelser som säger saker.. Möjligheten att någon duckar partipiskan är väl iofs större ju fler man är.

Läste också kommentarerna som en av mina partikamrater hade skrivit på SN.se angående skolskärningarna i Gnesta. Att det saknas underlag, konsekvensanalyser etc.. Det låter som panikbesparing igen.

Undra hur många panikbesparingar man gjort under den här krisen. Hur många skolor har påverkats och hur många elever får sin framtid vingklippt. Nedläggningen av Karinslund framstår nu som väl underbyggd... utom att de drog fel slutsats från sitt underlag.

Kommer vi lära oss läxan inför nästa kris? Att det inte går att köra investeringar, hyffsad service och låg skatt samtidigt? Om man inte går minst 4% plus i budgeten under högkonjunktur så har man tänkt fel. Missförstå mig rätt... att vara dumsnål tjänar man inget på men förutsättningen för att ha en långsiktigt acceptabel och stabil nivå på den kommunala verksamheten i en instabil kapitalistisk verklighet så måste man gå plus i högkonjunktur. Vill man då inte ha dålig service som moderaterna så får man ha hög skatt....alternativt höga avgifter, men det har iallafall jag ingen lust med.

2 kommentarer:

Dag Bremberg sa...
15 oktober 2009 00:28  

OK, det är Keynes, och det håller i princip även om den nationella finanspolitiken inte kan fungera på riktigt samma sätt i den avreglerade och EU-styrda ekonomiska verkligheten.
På kommunal nivå borde man känna ansvar att bidra till samhällsekonomisk stabilitet.
Det är ju också tanken som Borg har när han skjuter till pengar. Det gäller att använda dem i verksamheten och främst f att hindra uppsägningar.

Anonym sa...
19 mars 2010 03:30  

Tack for intiresnuyu iformatsiyu

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg