SAAB blir Buick --> Regeringen blir Opposition

måndag 28 december 2009 · 11 kommentarer

Jag sa ju att jag inte skulle skriva något... men jag kan inte låta bli.

Staten ska inte hjälpa GM att behålla SAAB, våra skattepengar ska inte gå till att rädda amerikanska bolag. Min visst sjutton ska man kräva att anläggningen, personalen, tekniken och varumärket hanteras med någon sorts hederlighet.

Jag är som jag sagt tidigare en hängiven läsare av DI.se. Det är en brutalt usel tidning som mest ägnar sig åt placerade nyheter för att styra aktiekurser och de som kommenterar är ofta bottenskrapet av laissez-faire ideologerna. Ibland så blir det dock seriösa diskussioner på kommentarsidorna och vad det gäller SAAB så har det blivit riktig varmgång.

”...Moderat som jag är må jag ändå säga att jag tycker regeringen har gjort en miss här -- man borde helt enkelt gått in och sagt "OK, vi köper loss SAAB från GM". Det hade varit mycket svårare för GM att undvika både försäljning eller framtida stämningar då.

Givetvis skall inte staten på längre sikt äga en biltillverkare, lika lite som de på längre sikt skall äga en bank som t.ex. Nordea... men att tillfälligt ta över SAAB, för att sedan se till att försäljning eller börsintroduktion eller nedläggning sker på ett ärligt och renhårigt sätt hade varit mycket bättre...”


Om det är som nu antyds att SAAB blir ett nytt Gislaved (det framgångsrika svenska däckföretaget som köptes av tyska Continental och lades ned) och läggs ned för att skydda tysk produktion så är det inte en företagsfråga utan en politisk fråga. Givetvis är det en normal marknadsekonomisk företeelse att köpa upp och lägga ned konkurrensen, men inte är det vidare sunt eller seriöst. Knappast något vi måste acceptera.

Så... REGERINGEN!! VAD HÅLLER NI PÅ MED?!

Det är inte ofta jag håller med moderater, men lyssna på vad ert folk säger. Ingen tycker att detta sköts på ett bra sätt. Om inte annat kan ni ju göra något för att försöka rädda er kvar vid makten. Vad tror ni händer med era röstsiffror om SAAB läggs ned och nya 9-5 blir en Buick lagom till valet?

Om det här som det lutar åt blir en kapitalistisk minihärdsmälta så hoppas jag att det kommer märkas. Det skulle kännas skönt om försäljningssiffrorna för Opel sjunker genom golvet i Sverige. Man säger ju att det är konsumenterna som styr, det är förstås rappakalja (det är konsumenterna som blir styrda), men en signal kan man ju ge. Om det hela medföra att det statskontrollerade GM drar med sig Obama och USA i fallet så blir det ju ännu bättre. Vem vet... GM kanske kan få ekonomipriset till Nobels ”ära” så att världen blir logisk igen.

Uppehåll...

tisdag 22 december 2009 · 2 kommentarer

Som de av er som ibland läser min blog kanske har märkt så har antalet inlägg sjunkigt brutalt på sistone. Det beror inte på att det saknas saker att skriva om utan snarare att det har varit för mycket annat.

Med tanke på att barn nr 3 dyker upp om så där en två veckor så lär det förbli tyst ett tag. Kanske återkommer i mitten av januari.

Tjänstemannastyre?

tisdag 15 december 2009 · 3 kommentarer

Vad var det vi såg på KF igår egentligen?

Erik Berg(SP) gjorde det tydligt genom att lämna bifall till "Förvaltningens förslag". Jag har alltid undrat vad kopplingen egentligen är mellan rambudgeten och den text som sedan kommer i den strategiska planen. Revisorerna verkar vara nöjda, men jag är extremt skeptisk. Rambudget och mål är hyfsat politiska konstruktioner, texten framstår som helt en tjänstemannaprodukt.

[Innan ni läser detta så kom ihåg följande:
1. Detta riktar sig inte mot enskilda personer i förvaltningen.
2. Jag tycker att de allra flesta i kommunhuset gör ett strålande jobb.
3. Alla är medvetna (om ni tittar in i skrymslena i er själ) att det är precis så här ni också skulle ha gjort för att blockera saker som ställer till besvär om chefen eller annan egentligen rätt besvärande person kom med en idé ni inte gillade.]

Det jag är mest fundersam över är dock ärende 23 angående det tidigare bifallna medborgarförslaget om att sträva mot certifiering av skolmaten enligt Skolmatens vänners certifieringsmodell.

Förvaltningen upptäckte uppenbarligen när de gick in på Skolmatens vänners hemsida att certifieringen hade upphört... ok... då går det väl inte längre att uppfylla medborgarförslaget... yippi!! nu kan vi strunta i skolmatskvaliteten igen! och låta barnen äta mat innan 1100 för att inte göra schemaläggningen besvärligt! (Det senare framfördes som argument av en hög kommuntjänsteman när han/hon efter förra beslutet "gratulerade" till att vi fått igenom ett beslut som inte var finansierat, genomförbart eller vidare genomtänkt.)

Vad är det då som Skolmatens vänners uteblivna certifiering egentligen innebär?

Till att börja med måste man veta att Skolmatens vänners certifiering bygger på Livsmedelsverkets kriterier och betygsättningsmodell för skolmaten och maten i förskolan. Fick man MVG enligt den modellen så fick man ett fint diplom. Det var "certifieringen" (glöm ISO etc).

Det som nu har hänt är att man inte längre skickar ut diplomet, som mest var ett PR-jippo för att uppmärksamma Livsmedelsverkets kriterier (som de själva inte var så bra på att föra ut).

Detta måste förvaltningen ha vetat om. Detta borde politiker som är intresserade av skolmatens kvalitet själva tagit reda på... (som jag gjorde).

En fråga inställer sig - Visste majoriteten om detta? Det framgår inte av beslutsunderlaget, fick man en muntlig dragning. Om så var fallet, varför övergav man elevernas rätt till bra mat på rätt tid och i rätt miljö?

Om majoriteten inte visste. Är detta då ett väldigt utstuderat exempel i hur förvaltningen då och då använder uppenbara härskartekniker (i detta fall underhållande av information) för att få igenom sin linje... dvs endast förvaltningsinitierad politik.

Givetvis minskar ett intyg utbetalda VAB-dagar..

måndag 7 december 2009 · Comments

...alla vet ju hur svårt det är att få med ett papper tillbaka till dagis. Fokus är varken vid hämtning eller lämning på att man ska få med sig ett papper. Jag har haft Hannes plan åkandes fram och tillbaka i min väska i snart en vecka... och det är ju ett papper som faktiskt är viktigt.

Detta är ju inte nyheter direkt längre, men jag har inte hunnit skriva något så jag vill kommentera ändå.

Jag har missat att lämna intyget för knappt hälften av mina VAB-dagar i år. 50% minskning av VAB-"fusket". Det är en minskning långt över regeringens mest våta drömmar! vilken lyckosam reform....

Första gången (två gångerna?) överklagade jag inte, men den senaste gången gjorde jag det. Så nu är minskningen mindre än 50%, men ändå mer än vad regering tror att vi ”fuskare” har slutat att snylta.

Jag kan formulera ett överklagande, jag arbetar på en statlig myndighet och är väl inarbetad på konceptet att överklaga....men även jag drog mig för att överklaga. Varför har jag ingen aning om. Det är ju iofs lite pinsamt att behöva erkänna att man inte lyckats lämna in en lapp på två månader (eller vad man nu har på sig) (lappen blir ju ritpapper eller försvinner på annat sätt direkt när man glömmer den första gången och då ska man i teorin begära en ny blankett... antar jag).

Regeringen har i vanlig ordning satt åt lämplig grupp som visar ett svaghetstecken. Man är väl medveten om att vi småbarnsföräldrar har mer att hålla ordning på än idiotiska papper.... då kan man spara några miljoner på att utnyttja det.

Oavsett hur mycket jag i djupet av min själ avskyr idén om ”de rödgröna” så skulle det oavsett politik... skulle kanske även stå ut med mp... förstås bli bättre. Tyvärr så vet regeringspartierna däremot inte bara hur man hittar svaghetecken hos grupper och hur man slår så effektivt som möjligt, man vet även hur man smörjer andra grupper för att maximera sitt röstantal.

Såg också att en folkpartist (tror jag) förespråkade kvotering av VAB-dagarna... ehh... smart sätt att spara ytterligare några miljoner! Barnet blir plötsligt sjukt och det råkar vara så att mamman lättare kan planera om dagen, ska man då inte få någon ersättning? En uppstyrning av jämställdheten är bra, men man måste fundera på vilka konsekvenser det får.

Jag är hemma alla VAB-dagar i vår familj, helt enkelt därför att jag har arbetstid mellan 06-22 7 dagar i veckan om jag vill. Det är inga problem för mig att jobba ifatt. Ching-pei får mycket svårare att jobba ifatt en missat lektion. Skulle vi då bara få ersättning för hälften av mina VAB-dagar, för att resten skulle Ching-pei tagit i jämställdhetens namn?

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg