Utkast till kongressmotion nr 2... nu blev det jobbigare

måndag 25 januari 2010 ·

Ergh.. detta är verkligen ett utkast. Jag kastade ur mig det mellan förra bloginlägget och nu. Hoppas någon känner för att kommentera. Detta känns inte enkelt att skriva, men det är den logiska fortsättningen på de inlägg jag skrivit här på bloggen och det vore riktigt fegt att inte stå för det när det väl kommer till kritan.

Detta kanske är problemet med att vara så van vid väderkvarnsfäktning både från tiden i SP och senaste åren i fullmäktige (kommunal- och de få inhoppen i landstings-). Sannolikheten att någon sådant här skulle gå igenom i detta läge är ju minimalt, men är man van vid positionerande snarare än att nå faktiska resultat så är det ju på ett sätt enkelt att sätta sig i denna sits (och att befinna sig i den... ehh... kan man säga så?).

Nåja... nog med fördröjning... se nedan...

Regeringsbildning baserat på valresultatet
Valplattformen,
Stycke 18

Jag anser att valsamarbetet ”De rödgröna” är ett taktiskt och politiskt misstag. Att utifrån nuvarande styrkepositioner och opinionsläge förhandla om ett innehåll i en kommande gemensam regering är demokratiskt tveksamt och ogynnsamt för V som parti. Visst ska vi tydligt deklarera att vi har för avsikt att delta i en regering, det är för mig grunden i att ställa upp i ett riksdagsval. Däremot känns det lika självklart att deltagande i en regering med andra partier ska ske utifrån valresultatet och politikens innehåll. Om vi sätter oss i en regering där politiken inte är vår, där vi trots ett bra valresultat inte får genomslag för vår politik, så underminerar vi framtida framgångar. Om vi gör ett dåligt val riskerar effekten att bli ännu värre. Att det blir två alternativ som står mot varandra, där politiken per definition blir slätstruken och utslätad, underlättar för SD och PP och andra som framför sitt budskap från en fri roll. Det är bra att vi har två kampanjer planerade, men vi kan ju inte säga emot oss själva. Detta medför en inskränkning av våra möjligheter att föra fram de delar av vår politik som inte delas av våra tilltänkta allianspartners, t.ex. skepsismen inför det kapitalistiska systemet som företeelse.

jag yrkar att
1.stycke 18 skrivs om till följande: Vänsterpartiet är berett att delta i bildandet av en regering efter valet.
2.Texten ”En rödgrön regering” i stycke 19-22 ändras till ”En sådan regering”.
3.Stycke 19-22 dras in layoutmässigt så att de underordnas stycke 18.
4.stycke 23 ändras till följande: Ett sådant byte av inriktning är vad Vänsterpartiet kräver för att delta i en regeringskoalition. Vi är beredda att samarbeta och kompromissa – men vi är inte intresserade av regeringsmakt om det inte innebär förändring. Och vi är övertygade om att förändring är möjlig. Därför söker vi i valet stöd för en tydlig vänsterpolitik.

David Aronsson
Vänsterpartiet Strängnäs
Kontaktperson David Aronsson
(david.aronsson@vansterpartiet.se, 070- 362 70 50 )

1 kommentarer:

Patrik Renfors sa...
26 januari 2010 14:27  

David jag håller med dig, det här är en svår och komplex fråga. Vi kan knappast sitta ihop med högern, det är omöjligt. Vi ska inte heller bara göra utspel ihop med de andra på sk. vänsterkanten. jag tycker inte att det är väderkvarnsfäktande, det du skriver. Jag tycker dock att vi ska bilda regering, med de rödgröna, men styrkeförhållandena kan inte utgå ifrån hur det ser ut nu. Vi måste vara tydliga att vi vill ta ansvaret att sitta i en regering, vid kommande val. Men vi ska skilja på vår politik och kompromisser. Rättvisan står till vänster. Vi ska inte bara byta regering, politiken måste drivas långt till vänster om det ska vara någon nytta med det.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg