Fuskopinionsmätning för Strängnäs

onsdag 10 februari 2010 ·

Jag måste vara trött. Satt mig på allvar ned och stoppade in data från SRs Svensk väljaropinion och valresultat från SCB på riksdags- och kommunnivå från 1994 till 2006 i ett opencalc dokument... för skoj skull...

Egentligen skulle jag räknat på hur mandatfördelningen för S slår om de svänger i opinionen vid 51 resp. 55 mandat för att få någon sorts pseudoargument för varför man inte ska ha 55 mandat i KF när det inte behövs.

Resultatet blev dock än så länge någon sorts opinionsmätning för Strängnäs istället (minus "Övriga" då SP och Mfp förstör statistiken). Fullständigt rensad från tillfälliga lokala effekter (som att vi har S+C+fp vid makten), men säkert lika bra som Demoskop iallafall.

Något som är intressant är att några av partierna i valen följt riksresultatet plågsamt väl (främst V och Kd). Det är ju inte så underhållande att vara aktiv i ett parti där förhållandet mellan riksdags- och kommunvalen alltid är nästan konstant (jämför Max och Min i diagrammet). Mp å andra sidan står hej vilt mellan lokala och nationella resultat. Då märks ju det lokala arbetet iallafall.

8 kommentarer:

Mats Werner sa...
10 februari 2010 23:57  

Jag måste tyvärr påpeka för Dig David att det är så fruktansvärt många år sedan som Kristdemokaterna plockade bort "Samling" ur sitt namn att det är rent pinsamt att någon som varit med såpass länge som Du inte noterat detta. Vår forkortning är således "Kd" och inget annat.

David sa...
11 februari 2010 06:04  

haha... jag vet. Tog raden med partibeteckningarna från SCBs statistik från 1994. Såg s:et men glömde att ändra.

David sa...
11 februari 2010 06:13  

Har nu korrigerat diagrammet (notera att i texten skrev jag faktiskt kd)

Mats Werner sa...
11 februari 2010 07:57  

Man tackar! Sedan är det en annan sak att det är en trist förkortning vare sig den har sit "s" med eller ej! Och det märkliga är att Kristdemokraterna är det ENDA parti som refereras till i förkortning av radioreporters. Har Du tänkt på det. De säger aldrig "V" utan möjligen "Vänstern". Det säger aldrig "FP" utan "Folkpartiet". De säger aldrig "SAP" eller "S" utan "Sossarna" eller "Socialdemokraterna".
Aldrig "Mmmmm" utan "Moderaterna".

MEN de säger ofta "KD" istället för "Kristdemokaterna"!

David sa...
11 februari 2010 08:28  

Kom på en sak som majoriteten missat...

Från 51 till 57 så tillfaller samtliga nya mandat (utom ett till Kristdemokraterna vid 57) majoritetspartierna. De går alltså från 51% till 54% och M+Sp+Kd förlorar nästan minoritetsåterremisskraft (en tom plats så är det kört, fast man kan väl lita på Mp).

Så varför ta 55? 57 är ju "bättre"... fast S ökar ju bara upp till 55...

Förstås beroende av totalt konstant valresultat.

David sa...
11 februari 2010 20:31  

Ahh... såg fel. Det är 55 mandat som ger mest åt majoriteten. Nu förstår jag ;-)

Dag Bremberg sa...
12 februari 2010 22:47  

Mats, om du är så noggrann med orden, undvik "reporters".

David, ja, vem tror att det är en slump att S fastnade för just 55?.

Ur ett demokratiperspektiv är det naturliga, när man är uppe i den här storleken på ett fullmäktige att välja det lägsta möjliga, dvs 51.
Jag kan dock förstå om man utifrån ett ytligt synsätt skulle tycka att "ju fler desto bättre",m dvs 59.
Men 55?????????????????????

Mats Werner sa...
28 februari 2010 17:47  

Dag! Vad är det för fel på "reporters"?

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg