Ingen sjukskrivning för kejsarsnitt... Försäkringskassans bidrag till jämställdheten?

tisdag 9 februari 2010 ·

Hur många män som genomgått omfattande kirurgi i buken med ett sår på ca 15 cm genom alla lager in till inälvorna skulle vara tillbaka på jobbet dagen efter?

Det är vad försäkringskassan förväntar sig av kvinnor som har gjort kejsarsnitt. Praxis är att ingen sjukskrivs för graviditetsrelaterade problem. Läkarna (iallafall på Mälarsjukhuset) har därmed dragit slutsatsen (enligt uppgift efter många ifrågasatta sjukskrivningar) att man inte per automatik sjukskrivs för kejsarsnitt. Det innebär också att om det inte finns mer än normala komplikationer av omfattande bukkirurgi (normalt är svårighet att röra sig, svårt att gå på toa, brutal smärta, interna blödningar etc) så blir man inte sjukskriven.

Våra två första barn föddes med kejsarsnitt. Det första för att hon låg åt fel håll och efter misslyckade vändningsförsök så rekommenderade man kejsarsnitt eftersom det var första barnen. Det andra hade hjärtfel och orkade inte med förlossningen så det blev akut kejsarsnitt... vilket då leder till att nr 3 föddes med kejsarsnitt eftersom risken för allvarliga komplikationer i samband med naturlig förlossning (t.ex. att livmodern spricker) är för stor.

Så... en livmoder som genomgått sin tredje stora operation på 4 års tid är inte värd en sjukskrivning? Vad är det man tänker sig egentligen? Att alla mammor ändå är hemma med barnet de första 8 veckorna (som är läktiden för kejsarsnitt) så det behövs ingen sjukskrivning?

Det hela innebär ju i praktiken att pappor inte kan vara hemma med nyfödda barn om mamman blivit kejsarsnittad (eftersom hon av medicinska skäl är tvingad att ta ut föräldrapenning (och för att man kan ju av outgrundlig anledning inte vara lediga samtidigt för samma barn mer än 10 dagar)). Nog för att det är rekommenderat att alla mammor ammar längre än så, men det är väl inget krav direkt (man kan ju pumpa och låta en halvklädd pappa mata med nappflaska).

Jag tycker att om man är för sjuk för sitt normala arbete/studier så ska man sjukskrivas. Detta oavsett om det finns andra försäkringssystem som skulle kunna tillämpas istället.

[Det ska väl tilläggas att jag nu är just föräldraledig med ett nyfött barn (gungar det med foten medan jag skriver) därför att min fru har gått tillbaka i arbete för vårt egna företag (vilket har tonvis med arbete som kan göras halvliggandes i soffan med datorn, som jag annars gör på kvällar/nätter/helger) och har börjat plugga lite på distans... Hon har därmed inte fikarast på jobbet utan amningsrast... men så kan knappast alla göra. Det är också lite absurt att tvingas börja jobba av omvänt medicinska skäl]

4 kommentarer:

Anna sa...
24 februari 2010 12:13  

Har länge undrat och funderat på samma sak som du skriver om och har fortfarande inte kommit fram till hur det kan vara på detta sätt. Själv gick jag igenom en förlossning som slutade liggandes på operationsbordet, som man kan beskriva det enkelt, med en tennisboll fastsydd i underlivet (sprack totalt). Kunde inte sitta, ligga som en normal människa. Skräcken var att gå på toa (fick medicin som gjorde att inget oväntat skulle hända och såret skulle spricka upp). Gick som en äldre herre i 85-års åldern och till en början kunde jag bara ta mig fram några 100 meter eftersom det var så obehagligt att gå.
Men sjukskriven blir man inte för det. Det är det ingen som en nämner. Människa var jag 3 månader senare. En förlossning är milt om man jämför med allt som kommer efter som man måste orka med och dessutom en liten bebis.
Otroligt svår tid när man kom hem med vad allt det innebar. Hoppas på en bättre förlossning nästa gång så man kanske hinner njuta lite under de första veckorna tillsammans i familjen.

Ida sa...
4 juni 2010 14:07  

Tack för ett bra inlägg!
Ringde FK igår och frågade hur landsting och FK kan ha så vitt skilda uppfattningar om kejsarsnitt, är det en onfattande bukoperation eller är det inte värre än att man kan vara på jobbet dagen efter?
Jag fick till svar att man kan bli sjukskriven om det är så att man inte kan ta hand om barnet, men sjukskriven ska man ju bli från ett arbete, inte sina barn. "I normalfallet har man föräldrapenning efter ett kejsarsnitt" säger FK, jag som trodde att mammor och pappor får välja själva vem som ska vara ledig när.
Jag undrar hur många dagar med föräldrapenning som går åt varje år för att dölja brister i sjukförsäkringen...

Unknown sa...
16 december 2011 12:20  

Inlägget råkade komma upp högst på listan över mest lästa inlägg igen. Tänkte då bara kommentera att min fru inte sjukskrevs trots att vårt mellersta barn har DS och det inte fanns en susning att hon skulle kunna ta hand om honom. Det var läkarens inställning som avgjorde då.

Johnny sa...
27 januari 2012 02:28  

Skönt att få läsa nån mer som tycker som jag och är man. Detta är inget annat än ren diskriminering av kvinnor som ofrivilligt genomgått kejsarsnitt!
Var kan man få gå en kurs där man lär sig att inte bli förbannad över ex Försäkringskassans inkonsekventa behandling av människor? Att en man som tävlar och tränar bodybuilding på elitnivå får sjukersättning beviljad av Försäkringskassan enbart med hjälp av ett sjukintyg visar hur stereotypt deras tänkande är..Under tiden nekas hundratals kvinnor sjukpenning efter kejsarsnitt!! Jotack, detta är väldigt jämlikt system vi har där männen ska uppmuntras vara hemma med sina barn... Tack!!

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg