Valfrihetsbacklash?

onsdag 30 juni 2010 ·

Läser i SvD att Rödgröna är störst bland de unga, inte så förvånande. Det som är intressant är slutklämmen på artikeln där en annan undersökning tas upp.

Att det inte är någon vänstervåg i samhället känns rätt uppenbart. Det framstår som en acceptans för kapitalistisk marknadsekonomi och kanske någon sorts individualistiskt isoleringstänkande är inpräntat hos många unga. Det är ju inte så konstigt då även socialdemokraterna har blivit mycket mer individualistiska med sitt ofta varma stöd till konkurrensutsättning och friskolor.

Att ungdomar ser livet med ett socialkonservativt filter framför ögonen är kanske inte heller så konstigt, efter skapandet av ”De nya moderaterna” så är ju de två dominerande partierna ganska socialkonservativa (utan den kristdemokratiska moralistiska inriktningen). Moderaterna försvarar nu mycket av de viktiga trygghetssystemen och Sossarna har släppt en del, vilket gör att de möts i en konserverande mitt.

Jag ser också ungdomarnas inställning som en backlash på valfrihetsrevolutionen. Med mycket påtvingade valmöjligheter (som påstås styra ens framtid), hög ungdomsarbetslöshet och omfattande diskussioner om nedmonterade trygghetssystem så har de inte fått en stabil grund att stå på i början på sina liv och har därmed mer mentalt behov av stabilitet, trygghet, traditioner och en tro på en bättre framtid (därav stödet för mp).

Noterar också att jag, född 1974, inte behöver räkna mig in i gruppen av globaliserade framgångs- och karriärstokiga 80-talister.

Socialkonservatism är en cementerande ideologi. Det är bara att hoppas på att det flummigt gröna inslaget fortsätter att vara starkt.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg