Bröstpumpar och föräldraledighet...

måndag 6 september 2010 ·

Är det svårt egentligen?


Mamman ammar i omkring ett år. Barnet börjar dagis när det är ett år. Eftersom reglerna för föräldrapenning är sådana att man endast kan ta ut dagar dubbelt under de första 10 dagarna så blir pappan utestängd från föräldraledighet. Då måste mamman pumpa...

Den första längre hudkontakt våra tre barn fick var min håriga bringa. Under de där två-tre timmarna (tror jag) som doktorn sydde ihop min frus mage och den tid hon tillbringade på uppvaket efteråt låg barnen på min bröstkorg. På Mälarsjukhuset (och alla andra sjukhus hoppas jag) har man tagit fasta på att nyfödda barn vill ha hudkontakt och att det är bra för allt från immunförsvar till kroppsuppfattning. Det gör egentligen ingen skillnad om det är pappan eller mamman (att alla tre barn varit/är rätt pappiga iofs kanske är en konsekvens).

Bröstpump kanske inte direkt är lösningen på problemet (möjlighet att ta ut föräldrapenning dubbelt är en bättre idé), men att konservativ vårdpersonal och mammornas egen inställning till ammning/att ha hand om barnet är en del av problematiken i att pappor inte stannar hemma är väl relativt klart.

Jag har liksom Ohly matat mina barn med pumpad mjölk, iofs bara lite då och då när det varit absolut nödvändigt (och det gått att övertyga min fru om att det var en bra idé). Jag gjorde det förstås med bar överkropp och i en så amningslik ställning som möjligt, om inte annat för att härma en van situation för att göra barnet lugnare. Att det skulle vara avgörande att det är specifikt mammans kroppsvärme och hudbakterieflora de utsätts för har jag hittills aldrig sett några vetenskapliga bevis för. De kvinnokliniker jag lite snabbt kollade på uppmanar till hudkontakt för både mamma och pappa.

Det var väl knappast någon valtaktisk höjdare, men i teorin tycker jag att han har rätt. Om inte mammornas järngrepp av bröstmjölk luckras upp så kommer män med dagens föräldraledighetsregler inte kunna vara hemma under barnets första år. Det är ju ett problem för både män (som tappar kontakten med barnet) och kvinnorna som blir borta från arbetsmarknaden.

Man får bestämma sig, antingen tycker man det är ett problem att kvinnor är hemma när barnen är små och männen förlänger sin semester när barnen är stora eller så tycker man det är ok att mammorna står för barnpassningen.

12 kommentarer:

Anonym sa...
7 september 2010 12:45  

Ja, jag tycker att det är svårt!
Jag vill inte tvingas att avstå från min föräldraledighet.
Ekonomiskt så vore det bättre om jag jobbade och min man var hemma, men vi valde inte det.

Jag bodde 2 1/2 mån på sjukhus och bröstpumpade ca hälften av den tiden, varje dag var fjärde timme!! Både jag och min man sondade och satt känguru. Jag vill aldrig mer se en bröstpump!

Trots att jag är född på 50-talet hade jag väldigt bra kontakt med min pappa. En pappa som var borta mycket, absolut inte var hemmapappa när vi var små och som uppmuntrade mitt teknik-/matematik-intresse "trots" att jag var flicka.

Det jag menar är att strävan efter att alla ska vara jämlika kanske inte handlar om delad föräldraledighet. För några kanske det är bra att tvingas in i en jämn fördelning, medan det för andra faktiskt är helt fel. Utmaningen är att skapa ett system så att människor kan VÄLJA, inte bli tvingade.

Birgitta E

Unknown sa...
8 september 2010 08:38  

Jag är faktiskt också motståndare mot att man inte får fördela föräldraledigheten själv. Om inte annat av helt självisk anledning då jag räknar med att ta ut större delen av våra barns dagar ;-)

Sen inser jag att mamman inte kan monopolisera barnet i minst ett år om man ska kunna ha pappor hemma i större utsträckning när barnen är små.

Jag tycker som sagt var att en ändring av reglerna så att föräldrarna i större utsträckning kan ta ut ledigheten dubbelt är ett bättre första steg.

lasse p sa...
8 september 2010 22:53  

Önskar jag hade tid och ork att skiva ett långt inlägg om varför jag definitivt är för förslaget från V om delad föräldraförsäkring. Men det får bero, för nu måste jag hem till sängen.
Kort kort: det handlar om möjligheten och en förutsättning för att vi nå´n jävla gång ska kunna få jämställdhet. Hoppas ha mer tid och ork imorgon för att utveckal detta påstående.

Anonym sa...
24 november 2010 16:21  

ehh... ja, pappor generellt slåss ju verkligen för att få vara hemma så mycket/länge som möjligt med sina bebisar...:-P att anledningen till att uttag av föräldraledighet ser ut som det gör beror väl knappast på konservativ sjukvårdspersonal eller att mammor lägger beslag på barnen (lite underligt att mammors beslagtagande upphör statistiskt sett under jaktsäsong och fotbollsvm då pappors fl-dagar plötsligt ökar!). inte heller amningen skulle väl vara ett argument, barn ska ju inte helammas i ett år. blir ju fingemangbra att mamman tar första tiden när barn helst ska helammas, och pappan resten av tiden då mamma istället kan amma på morgon och kväll/natt.

Unknown sa...
24 november 2010 16:40  

Anonym.... Det verkar som om du måste kolla upp fakta lite. Att pappor skulle vara hemma vid fotbolls-VM etc är en myt som avvisas av Försäkringskassan stup i kvart. Kolla bland annat http://svt.se/2.22620/1.1885537/myten_om_os-papporna

Om man följer amningsråden så ammar man i 6 månader. Eftersom reglerna inte tillåter att föräldrar är hemma med samma barn så blir mamman hemma 6 månader. Därmed stänger bröstmjölken papporna ute från hemmet under 6 månader, det är rätt logiskt. (Sen kan man ju tycka att det är kvinnans jobb/rätt/skyldighet att vara hemma och amma om man vill men det tycker inte jag)

Att många pappor känner sig motarbetade av allt från sjukvården/BVC till arbetsgivare är ett faktum, har ingen snygg sammanfattande länk men googla lite så får du se.

Unknown sa...
24 november 2010 16:48  

Hittade lite kul och hyfsat seriösa länkar kring ämnet...

http://www.dn.se/debatt/manga-pappor-straffas-for-foraldraledighet-1.565581

Artikeln från DN är lite gammal, men det har inte hänt så mycket på de senaste åren.

http://www.folkhalsoguiden.se/Rapport.aspx?id=3782&cid=0&searchtext=bvc

Se slutet på rapportsummeringen, att pappor inte i samma utsträckning känner sig inbjudna till föräldragrupper är ett av många små saker som ger män bilden av att bebisar är kvinnors område.

Unknown sa...
24 november 2010 16:52  

Den här artikeln tar också upp de många mer "mjuka" sakerna bakom att papporna inte är hemma...

http://www.zoulmedia.com/2009/01/pappor-mindre-jamstallda-an-de-tror/

Anonym sa...
29 november 2010 00:06  

Som kvinna är det otroligt svårt att pumpa ur så mycket bröstmjölk att det räcker för ett helammande barn! (för att kunna jobba första halvåret vill säga) Det är knappast den mest bekväma aktivitet man kan ägna sig åt heller för den delen. Att pumpa ur så att det finns en skvätt för pappan att mata varannan gång nattetid är ju en annan femma, eller om man behöver göra något annat en stund/dag. Förstår inte problemet med att mamman är hemma första halvåret, pappan det andra. Det är väl en mkt praktisk lösning som inte hotar jämställdheten.50/50 helt enkelt. Dessutom är en förlossning en enorm sak att gå igenom och en hemmavistelse efter det är väl högst rimligt, inte efter ett halvår:-P

Anonym sa...
29 november 2010 00:16  
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
29 november 2010 00:18  

Efter att nu ha postat två inlägg inser jag att jag faktiskt inte alls förstår din poäng med det ursprungliga inlägget? Att kvinnors ammande stänger ut fäder "när barnen är små".. det rör sig ju som sagt om barnet från ålder 0 till 6 månader, där då pappan kan ta barnet från 6 månader till året. Sen brukar de flesta väl ta en längre fl än så iofs. Det vore väl fantastiskt bra om man kunde ta ut föräldraledighet samtidigt däremot, jag instämmer helt! Sen vore det ju lika fantastiskt om pappor fortsätter vabba till 50%, gå på barnets utvecklingssamtal till 50%, tandläkar/läkarbesök 50%, ha koll på när barnen har vuxit ur sina kläder till 50% etc etc. Om man delar upp fl någorlunda lika kanske vi kommer dit en dag, å med tanke på hur för jäkligt det ser ut med det gemensamma föräldraansvaret för barn idag så får man gärna tvångsfördela för min del.

Unknown sa...
29 november 2010 08:49  
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...
29 november 2010 08:49  

Poängerna var väl egentligen följande...

Jag vill (personligen) inte ha tvångsfördelning då jag hellre ser mjuka lösningar (dvs gradvis inställningsändring) på ett problem som generellt sett inte uppfattas som ett problem (av de inblandade) samt för att jag inte gillar när jag själv blir styrd ;-) (även om jag tar ut >50% FL och 100% VAB).

Amning och FK regler skapar ett hinder även för att män skulle vara hemma när barnet är 6-12 mån. Det blir för lätt att mamman bara fortsätter och pappan fortsätter jobba.

Sen var det lite försök till stöd för bröstpumpsuttalandet som Ohly gjorde.

Jag får väl erkänna att jag själv ser bröstmjölksbehovet som längre än 6 mån. Bröstmjölk är om inte annat "det enda" som funkar om barnet är förkylt. Därmed blir utestängningseffekten längre.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg