De som inte gillar offentlig sektor ska inte styra den...

onsdag 29 september 2010 ·

Jag är lite fundersam, hur kommer det sig att det helt plötsligt finns utrymme för minst tre vårdcentraler i centrala Strängnäs när det tidigare fanns en (+företagshälsovården)?


Varför kommer man nu helt plötsligt fram på telefon? Varför känns det som att det är lättare att få tid till läkare?

Man lurar sig själv om man tar det som ett tecken på att privata alternativ är bättre. Likaså att konkurrens skulle lyfta offentlig verksamhet. Egentligen är det ett tecken på att de som styrt landstinget inte varit ett spår intresserade av att faktiskt göra verksamheten bra. Allt ifrån fjäskandet för läkarna och splittrade scheman med usel lön för markpersonalen till oförmågan att tillfredsställa den mest grundläggande skyldigheten, nämligen att ge tillgänglighet åt de som är/tror att de är sjuka, pekar åt samma håll. Det har inte funnits intresse av att göra den offentliga verksamheten så bra som den kunde ha varit.

År efter år har man konstaterat att tillgängligheten på telefon till Strängnäs vårdcentral varit brutalt usel. Långt mycket sämre än andra vårdcentraler. Katrineholm har ett sjukhus, Strängnäs hade knappt en fungerande vårdcentral. Har man gjort något åt det? Har man anställt en sjuksköterska till för att täcka kontaktbehovet? Har man utökat telefonkapaciteten så att man aldrig får beskedet att man får försöka en annan dag? Nej, givetvis inte. Därför att man är så fast i sin egen förklaringsmodell (offentlig sektor behöver konkurrens, offentlig sektor kan aldrig bli riktigt bra, offentlig sektor kan aldrig vara flexibel...). Att man inte ens kan komma fram på telefon passar in i modellen.

Strängnäs hade behövt ett dygnet-runt-öppet närsjukhus. Det hade om inte annat avlastat akuten på Mälarsjukhuset och gett oroliga föräldrar med febriga barn ett alternativ till att ringa 1177 och få rådet "åk till akuten". Som trebarnsförälder så har man varit med om det mesta så vi ringer inte längre sjukvårdsupplysningen, vi bedömer själva om vi måste åka till akuten eller inte. Inget barn blir bättre av att hänga i ett väntrum med bräddfullt med sjuka och skadade människor i timme efter timme.

Nu har vi istället tre (eller egentligen fyra?) vårdcentraler i Strängnäs. Vad kostar det? Varför var det bättre än att lägga mer resurser på Strängnäs vårdcentral?

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg