Är det inte en förutsättning?

fredag 11 november 2011 ·

Vi kan läsa i en serie artiklar i Strengnäs tidning (den senaste dagens ledare) om hur upphandlingar har gått till gällande allt från kommunchefen (som visar sig vara en konsult) till andra konsulter anlitade av den kommunala ledningen.

Det finns väl de som tycker att upphandlingsreglerna skapar en byråkrati och sätter käppar i hjulen för upphandling av tjänster där det finns mjuka krav som inte går att tydligt specificera. Jag håller med ganska ofta. Handelshinder känns som en svordom.

Att den kommunala ledningen medvetet bryter mot de regler som finns och fullständigt underminerar det pågående värdegrundsarbetet i kommunen är däremot fullständigt oacceptabelt.

Jag har dock ett problem... (eller flera)

Mina förväntningar kring hur vänsterpartister och i viss mån socialdemokrater, miljöpartister, våra lokalpartipolitiker och även kristdemokrater är höga. Jag förväntar mig att man lever upp till de "moraliska" krav som ställs utifrån vad vi står för rent politiskt. Vänsterpartister skor sig inte, miljöpartister förstör inte miljön med flit, kristdemokrater förväntas iallafall ha greppat en del av det sk. kärleksbudskapet. Mina förväntningar på sossarna är att de ska stå för samma sak som oss fast att jag egentligen vet att det är naivt.

Samma förväntningar, fast åt andra hållet, har jag på moderater, sverigedemokrater och andra högerpolitiker. Jag blir inte förvånad om moderater skor sig, jag blir inte förvånad om moderater inte förstår att det är fel att i princip skänka bort en kommunal skola till sin man vid köksbordet, lika lite förvånad blir jag när centerpartister från näringslivet agerar som VD snarare än KS ordförande.

Därmed blir jag i hjärtat inte särskilt upprörd utan suckar mest och formulerar en upprördhet å andras vägnar i huvudet. Jag kan förstå om kommunanställda som fått värdegrunden inhamrad i huvudet blir besvikna. Jag har full förståelse för att om man inte är nöjd med ledningen på sin arbetsplats så finns det en överhängande risk att man underpresterar, inte med flit utan helt enkelt för att den där sista lilla spetsen på motivationen inte finns där.

Majoriteten, och inte minst de inblandade själva, måste (vilket jag iofs förutsätter att de gjort) ta sig en funderare på hur ett agerande som det här skadar förtroendet för både ledningen och politiken hos anställda och allmänhet. Att i det sammanhanget ta med allmänhetens redan skrala förtroende för ledningen, kommunen och politiken är ett måste.

Som jag ser det var det inte en storm inom det egna partiet som fällde Ann Landerholm från KS-ordf-posten och det moderata styret från makten i samband med Karinslund/Europaskolan-skandalen, det var en palatsrevolution iscensatt av C och Fp. Vem skulle stå för revolutionen denna gång? S har inget annat sätt att bilda majoritet än med antingen C eller Fp med i matchen, och Fp skulle väl aldrig ge sig in i en majoritet med vänstertyngd utan att ha C att luta sig på. Mp är mer medlöpare än revolutionärer, och för att majoriteten skulle falla krävs nog mer än deras mandat ändå.

Så... så länge C stöttar Jens så sitter han stabilt, för de andra partierna i majoriteten har inga andra utvägar. Inte sjutton släpper S fram en moderatledd majoritet över en fråga som brott mot upphandlingsreglerna, hur illa signaler det än ger.

Däremot kan jag tycka att det är en förutsättning för att sitta i den kommunala ledningen, politisk eller förvaltningen, att man har grundinställningen att regler är till för att böjas vid behov men alltid följas. Att man ibland slinker förbi byråkrati för att skapa effektivitet går i vissa lägen att ha överseende med (beror på resultatet skulle jag säga). Att man medvetet bryter mot lagstiftning är en helt annan sak.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg