"Måste handskas med de hjärtlösa brottslingarna"

torsdag 23 april 2015 ·

Even though I travel through the sea of the shadow of death, I will fear no evil, for you are with me Triton; your ship and your staff, they comfort me...eller inte..

När den italienska statens egna Mare Nostrum under ett år (mest 2014) försökte hindra och rädda flyktingar som flyr krigen och eländet i sina hemländer och ger sig ut på Medelhavet, så fungerade det halvdåligt. Döden på Medelhavet var ändå påtaglig under 2014. Tiden sedan EUs Frontex-organisation Triton tog över har varit en katastrof. "It is clear that the Triton operation cannot and will not replace Mare Nostrum" - sa Cecilia Malmström när Triton startade.

"The naval and air units deployed to Mare Nostrum was necessary to improve maritime security, patrol sea lanes, combat illegal activities, especially human trafficking, and tackle the Mediterranean humanitarian emergency in the Sicily Straits, averaging 5 Italian Navy ships and their air units at any given time."

Mare Nostrum kostade enligt uppgift 114 miljoner euro under 2014. Tritons start var 35 miljoner i årlig kostnad (2,9 per månad). Om nu EU-ledarna i sin visdom har kommit fram till att Triton måste ökas tre gånger... ergh...så är vi tillbaka på samma insats som Mare Nostrum var, eller? Visst går det säkert inte att räkna pengar rakt av, men det lär väl inte vara helt fel.

Läkare utan gränser skickar ut specialutrustade båtar för att rädda flyktingar på EUs gräns. Borde vi EU-medborgare inte skämmas? Iallafall lite? Är det människosmugglarna som är de "hjärtlösa brottslingarna"? eller de som styr i vårt namn.. eller ibland snarare väljer att inte styra?

Det är inte så svårt att se att utan en jämlikare värld, en fredligare värld så kommer EU behöva satsa betydligt större summor än vad som nämns ovan för att förhindra att människor blir så desperata att de tar vilka risker som helst för att komma in i EU. Vi måste se till ta emot mycket fler flyktingar direkt från grannländerna till konflikthärdar, vi måste öppna landgränsen till EU, ge rätt att söka asyl i EU från andra sidan EUs gräns. .... och återskapa en solidaritet i politiken som sakta men säkert försvinner.

EU kommer inte kunna förhindra att krig och konflikter blossar upp, väldigt sällan kunna stoppa dem heller. Med ett allt varmare klimat kommer livsutrymmet att krympa och desperationen öka, det kommer inte att minska konflikterna. Vi måste alla vara beredda att satsa de resurser som behövs för att Medelhavet inte ska svälja mer folk och inte fler barn ska dö av svält. För det går inte att komma ifrån att även om det är en offantlig katastrof att nära 1000 personer dör när de flyr med en skraltig båt så är den löpande tysta och allt som oftast bortglömda katastrofen fortfarande där. Ungefär 700 barn som inte hunnit bli 6 år dog medan jag skrev denna artikel. De dog av svält i en värld som har tillräckligt med mat och sjukdomar som hade gått att bota.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg