Varför inte fira andra världskriget slut?

söndag 19 april 2015 ·

Ryssland firar andra världskrigets slut den 9 maj, det är 70 årsminnet som firas. Många (alla?) EU-länder väljer att avstå att delta, däribland Sverige.

Nu är det väl inte så konstigt om Sverige inte deltar... kan tänka mig att någon elak ryss rätt lätt konstaterar att det är väl ett bra sätt för Sverige att minnas slutet på andra världskriget, genom att inte delta.

Att det kommer kritik mot att Serbien deltar är som jag ser det inte vidare välgrundat. Visst är det ett propagandaläge för ett allt med aggressivt Ryssland, men samtidigt är det ju andra världskriget vi pratar om. Jugoslavien förlorade omkring 1,5 miljon människor i kriget, Sovjetunionen, Kina, Polen och Tyskland var de enda som hade högre siffror (i fallande ordning för övrigt). Att då Serbien väljer att minnas slutet på kriget tillsammans med Ryssland kan väl inte vara konstigt, det hade varit konstigare om de inte gjorde det. Om det tillåts påverka hur EU ser på kommande Serbiskt medlemsskap så säger det mer om EUs kvalitet än Serbiens. Andra världskriget var en katastrof för många länder, det borde få betraktas utan inblandning av dagspolitiken.

Visst, lite off-topic för min blog men ändå...

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg