Decemberöverenskommelsen ... och moderater som vill att den ska DÖÖÖÖööö!

söndag 2 augusti 2015 ·

Ingen tycker väl att Decemberöverenskommelsen (DÖ) är särskilt höjdarbra. Att SD blivit så stora att de ställer till problem för övriga partier att på ett vettigt demokratiskt sätt styra landet måste väl minst 75% av befolkningen tycka är ett elände... eller... hmm... [bäst att räkna bort lite moderater...] 65% av befolkningen.

Det är ändå lite fascinerande att moderater både här och där ojar sig över hur hemskt det är att DÖ gör att de tappar folk till SD. Är det M's officiella analys? Att folk väljer SD (eller S?) för att moderaterna inte var beredda att styra med stöd av SD (eller S), eller gå till nyval och istället valde att gå i opposition med en minoritetsregering paxad till nästa gång...

Förklaringen till DÖ i den fullständigt intetsägande debattartikeln i SvD är att de borgerligas partiledningar på hederligt Offensiv-manér ville "avslöja" motståndaren så att folket inser sanningen och öppnar ögonen för Vänsterpartiets inflytande i regering... inte för att DÖ behövdes för att man inte på allvar tror att något av de traditionella blocken får egen majoritet nästa val heller (det var ju ett tag sedan nu), och inte heller att SDs stödtrupper till slut tröttnar på alla skandaler eller på numera infiltrerande nazister från nedlagda SvP.

Det är ju ändå lite kul att Finn Bengtsson (M) och hans M-kollegor tycker att V haft sådant inflytande på regeringens politik. Det är ju hemska hemska nästan stalinistiska V-förslag som DÖ tvingade stackars moderater att släppa fram i vårbudgeten. Som...

• Pengar till fler anställda i äldreomsorgen
• Ökade resurser till förlossningsvården
• Glasögonbidrag till alla barn
• Gratis medicin till alla barn
• Stabilt stöd till kvinnojourer
• Höjt golv i a-kassan
• Höjt bostadstillägg för pensionärer
• Höjd sjuk- och aktivitetsersättning
• Datum för avskaffande av stupstocken i sjukförsäkringen

En av våra lokala stjärnor (typ... landstingsråd) Fredrik Lundberg (FP) skrev härom månaden en debattartikel (också SvD) om att blockpolitiken var död (eller egentligen att Fp borde stå själva som socialliberaler [är inte det en oxymoron... "stå själva" - "socialliberaler"]). Jag tycker att hans analys av samhällsutvecklingen och det politiska läget är klart intressant. Samtidigt kan jag inte låta bli att känna att analysen underminerar FP och C. Deras syfte blir då helt valfrihetsdemokratiskt (alla ska kunna välja något de är bekväma med, även om det baseras på en färg/blomma/partiledare) och inte faktiskt partiideologiskt.

Jag tror att anledningen till att de Nya Moderaterna gick så bra under Borg/Reinfeldt var att de lät som socialliberaler, precis som sossarna gör. Kombinationen av folkhem, välfärdskramande och jobbskatteavdrag var väl svår att stå emot (även för S). Är det då inte lite onödigt att inte bara rakt av erkänna att blocken numera ser lite annorlunda ut.

Socialliberaler - Mp (storstadsgröna-), S (betong-), C (ny-), M ("nya"), Fp - 279 mandat
Moralkonservativa - Kd  - 16 mandat
Främlingsfientligtmoralkonservativa - SD - 49 mandat
Vänstersossar - V - 21 mandat

175 mandat borde inte vara några problem... Tre block, 279/65/21.

Så kanske jag håller med moderaterna i SvD, och Fredrik i SvD.
DÖ behövs egentligen inte och blockpolitiken är död (partiledningarna har bara inte förstått det).

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg