Honung för veganer eller Specieist - javisst!

söndag 13 augusti 2017 ·

Jag har varit vegan [eller korrekt kanske ska vara att jag varken äter eller klär mig eller på annat sätt använder några produkter som kommer från däggdjur, fåglar, fiskar, kräldjur... etc.. etc...] sedan mer än 20 år. Jag har däremot alltid ätit honung. Det var inte så länge sedan som jag insåg att Vegan society (organisationen som myntade begreppet vegan) anser att honung är en animalisk produkt. Det är ju iofs helt logiskt, det är ju insekter som tillverkar honung. Deras argument, speciellt de kopplade till amerikansk fruktodlingsindustri och deras lastbilar med honungsbin, är dock rätt tveksamma (ännu värre blir det om man hänvisar till frukt som alternativ till honung, frukt som kanske pollinerats fram genom bin i matindustrins tjänst)

Enligt tankesmedjan Vegan Society Today (har ingen aning hur bra källa det är) så har honungens status varierat genom åren i veganrörelsen.

Det är inte så att jag tycker att insekter är oviktiga. Vi slår inte husflugor, vi släpper ut dom när vi fångat dem i en genomskinlig plastpåse (extremt enkelt för övrigt). När jag övade för körkort på körskolan som nybliven vegetarian (varade i ett år innan vegan) så väjade jag för en fjäril, till körskollärarens förvåning/förskräckelse. Jag skulle iofs ha lite problem med att använda silke och undviker mat färgat med karmin, men det känns ändå som att för mig har insekter en lägre status än däggdjur.

Låt mig fortsätta med bilkörning som exempel. Vi bor lite för lång bit ut på landet för att inte köra bil (och argumentet är egentligen det samma för buss, tåg etc... även cykel om man inte håller munnen stängd). Däremot hade vi kunnat gå om vi accepterade 2 timmar till stan/skola/tåget istället för en kvart.

När jag kör bil så kör jag över insekter. Som sagt ovan försöker jag låta bli, men de flesta hinner man ju inte ens se. Hade jag kört över lika många däggdjur varje gång så hade jag inte kört bil.

De 25 år jag kört bil så har jag totalt kört på två harar och ett rådjur (udda nog alla tre samma år direkt efter att jag köpt en nyare bil), det känns inte kul. Hade det varit människor, typ två barnvagnar och en tonåring, hade varken jag eller någon annan tyckt att jag skulle köra bil något mer. Hade jag kört över lika många människor som jag kört på däggdjur så hade jag inte kört bil något mer.

Vad är då specieism? (som den svenska wikipedia påpekar så skulle en osvengelsk variant som artism betyda att en person som räddar hundar och äter grisar då är artist... vilket är upplagt för missförstånd ;-)  )

"Speciesism (/ˈspiːʃiːˌzɪzəm, -siːˌzɪz-/) involves the assignment of different values, rights, or special consideration to individuals solely on the basis of their species membership. The term is sometimes used by animal rights advocates, who argue that speciesism is a prejudice similar to racism or sexism, in that the treatment of individuals is predicated on group membership and morally irrelevant physical differences. Their claim is that species membership has no moral significance." - Wikipedia
 Det vill säga det som jag i praktiken sa ovan. Jag värderar mänskligt liv högre än andra däggdjur och däggdjur högre än insekter... och insekter generellt högre än fästingar och bromsar.

Min poäng är att man måste vara specieist. Det skulle varit extremt vrickat om jag ansåg att det var OK att ta en snara, snurra den runt en persons huvud, linda in henne i toapapper och antingen spola ned henne i toan eller elda upp henne för att hon bet någon... som jag gör med fästingar från katten mer eller mindre dagligen. Alltså värderar jag människor högre än insekter. Vi har en massivt stor myrstack på tomten, som jag inte har något intresse av att förstöra, vilket betyder att våra gångstigar, bilarnas infart och stora delar av tomten också delas av myror. Det blir en massaker bara man går och hämtar posten eller kör ut bilen.

Intressant i sammanhanget kan vara att enligt livsmedelsverket så ska livsmedelsproduktion med insekter följa djurskyddslagen. Att sen djurskyddslagen inte följs av någon är en annan fråga.
"Uppfödning av insekter I djurskyddslagen står det att djur ska skyddas mot onödigt lidande och sjukdom samt att de ska skötas och hållas i en god djurmiljö så att de kan bete sig naturligt. Det gäller alltså också insekter." - Livsmedelsverket
 För mig som blev vegetarian efter att jag som gymnasieelev sett Norra Magasinets dokumentärfilmer om djurtransporter i Sverige och Europa så är det rätt plågsamt att flera vegansidor tar upp specfikt frågan om honung (den har en egen rubrik på Vegan Societys Go Vegan-sida) och ingen transporter på samma nivå. Det är en så patetisk fråga, och hyckleri, och ger en bild av veganer som är rätt skev. Den är ju inte ensam som udda fråga, men klart värst. När Vegan Society spekulerar i om man kan äta kokosprodukter för eventuellt är det apor som klättrar upp och hämtar kokosnöten och inte en människa så känns det inte heller helt stabilt (va?! Det är helt OK när det var en underbetald människa utan arbetsmiljölagstiftning och ingen rätt till fackförening som gör det för en ersättning som med liten marginal når över apans mat-och-husrumsnivå? Det rimliga hade väl varit att kräva bra villkor för båda).

Den som kastar första stenen och så vidare. Den som väljer att gå försiktigt istället för att åka bil. Den som slänger ut fästingen på tomten igen. Den som inte slår bort bromsen som suger blod på barnets ben. Den kan sätta sig på en moraliskt hög häst kring insekter och mat.

Visst ska vi följa "Veganism is a way of living which seeks to exclude, as far as is possible and practicable, all forms of exploitation of, and cruelty to, animals for food, clothing or any other purpose.". Men det är så många situationer i vår vardag där vi väljer den lätta vägen och accepterar dödade insekter att det blir absurt... jag är nog inte vegan. Däremot kanske jag slutar med honung nu när jag funderat så mycket på det. Det är ju inte så att jag måste ha något sött i proteindrickan (det enda jag äter honung till) eller dricka Blutsaft. Att bara stoppa någon sorts socker i, som Vegan Society föreslår istället för honung, känns inte lockande.

Slate har en gammal men bra artikel i ämnet. Jag som erkänner att jag bryr mig mer om däggdjur, fåglar och fisk än insekter skulle ju tycka att slutsatsen var mest rimlig...

"What vegans do personally matters little," he says. "If we present veganism as being about the exploitation of honeybees, it makes it easier to ignore the real, noncontroversial suffering" of everything else. Ball doesn't eat honey himself, but he'd sooner recruit five vegans who remain ambivalent about insect rights than one zealot who follows every last Vegan Society rule." -Slate/ Matthew Ball, the executive director of Vegan Outreach
Det ska bli intressant när Vegan Society någon gång i framtiden ska ta ställning till robotar med visst mått av artificiell intelligens, eller för den delen robotar med liknande grad av självmedvetet beteendemönster som insekter, och deras roll som potentiellt exploaterade i livsmedelsindustrin (för jag antar att om insekter är viktiga...).

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg