Vad är det med bönder?

måndag 7 augusti 2017 ·

Egentligen har jag gått och funderat på att skriva ett bloginlägg om speciesism (https://sv.wikipedia.org/wiki/Speciesism) inom veganrörelsen och det allmänna hyckleriet med det... återkommer till det. Det kom en bonde emellan. (nej, heter inte lantbrukare när man är irriterad på en dumdryg sådan, då heter det bonde...gärna i plural och med typ samma tonläge som man säger Stockholmare vid väl valda tillfällen)

Du kan ju börja med att läsa hobbybonden Clara Lidströms inlägg på expressen (eller gör det inte).
http://www.expressen.se/kronikorer/clara-lidstrom/vegetarianer-raddar-inte-nodvandigtvis-fler-djurliv/


"Djur för kött och mejeriprodukter behövs. Djur för kött och mejeriprodukter behövs. Det är nämligen svårt att genom odling framställa protein och fett i någon hög utsträckning i Norrland. Tofu, avokado, linser, kokosolja och nötter växer dåligt på Västerbottens landsbygd." - Clara Lidström
Tofu går inte att odla. Lika lite som man kan fiska upp fiskpinnar.
Avokado är ingen vegetariangrej och knappast känd som en hållbar proteinkälla.
Kanada är en stor producent av linser, lite växtförädling så fungerar nog Norrland också.
Nötter växer dåligt i större delen av Sverige... men nötter? Jag har varit vegan i 20+ år, nötter har aldrig varit någon stapelvara i min kost.

"Det ska framhållas att vegetarianer ofta är mer klimatmedvetna än den genomsnittlige konsumenten. Och inte bara väljer att äta grönsaker utan också ekologiska sådana. Det är såklart jättebra. Men jag kan inte släppa den naivitet och okunnighet som ofta följer med vegetarianism. Väldigt få har koll på verkligheten för en bonde. I dagsläget krävs det djurgödsel för att odla ekologiskt." - Clara Lidström
Japp... och där kom det dumdryga och svagt nedlåtande.

Det är nog rätt få vegetarianer som inte fattat att KRAV-märkt = gödsel från djurproduktion. Det är nog en fråga om prioriteringar eftersom KRAV har fått för sig att blanda ihop bekämpningsmedel med konstgödsel. Bekämpningsmedel med allt vad det innebär för naturen, arbetarna och en själv? eller mat producerad med restprodukter från mjölk/köttproduktion?

Nej, det krävs inte djurgödsel (precis som hon själv sedan säger). Vi skulle förstås till att börja med behöva återföra en mycket större del av vårt eget avfall till åkermark. Vi skulle också behöva odla på ett annat sätt för att få ner mer kväve från kvävefixerande växter, till exempel så kallad "gröngödsling" (http://www2.jordbruksverket.se/webdav/files/SJV/trycksaker/Pdf_ovrigt/p8_10.pdf, https://sv.wikipedia.org/wiki/Gr%C3%B6ng%C3%B6dsling)

Jag skulle säga att de flesta vegetarianer och veganer är väl pålästa och inte särskilt naiva sett till sin kosthållning. Att de skulle vara okunniga om mat och dess innehåll eller konsekvenser för andra har jag inte sett så ofta. Köttisar däremot som bara slufsar in utan tanke på att balansera näringsinnehållet?

"Ja, varför låter vi inte alla kycklingar i hönsgården leva? Jo, för att det kostar på. ..." -Clara Lidström
Varför ha kycklingar i hönsgården överhuvudtaget? Varför ha höns, eller tuppar? Vad är poängen? ... och ja, här håller jag med... vegetarianer är nötter. Det är ju knappast äggproduktion och mjölkproduktion (med kalvproduktion som effekt) som är det finaste i världen.

"Tänk inte bara på kor och grisar. Tänk på pollinerande insekter som trivs i småskaliga jordbruk. Med varierande växtlighet och utrymme för häckande fåglar. Småskaliga jordbruk är bra för den biologiska mångfalden." - Clara Lidström
 Ok, men om vi slipper köttätarna med dera miljöförstöring, deras ineffektiva proteinproduktion, deras "folk"sjukdomar etc... Då har vi råd att låta kossor knata runt och äta fram ett öppet landskap lite här och där. Utan köttproduktion. Även i Norrland.

"Kanske räddar du en gris från döden. Men vilka andra djur har dött för att din köttfria mat ska framställas och fraktas hit? Och för att du ska kunna fördöma köttätare slentrianmässigt? Sanningen är att vare sig du äter kött eller inte bidrar du till att djur dödas." -Clara Lidström
Ergh... va? Som typ harungar som blir överkörda av skördetröskan? Som djuren i djungeln som dör när den bränns ned för att göra plats för kö.. ehh soja?. Insekterna som dör när de krockar med lastbilen? Jämfört med massmord av djur för köttkonsumtion?

"Det går i teorin att åtminstone delvis ersätta stallgödsel med gröngödsel och komposterade växtrester. Men det är svårt att se hur det ska ske i stor skala. Det finns platser i världen där en helvegetarisk kost är lämplig och enkel att framställa. Där både fett och protein är lätt att odla. Men en av de platserna är tyvärr inte norra Sverige." - Clara Lidström
..:är lätt att odla. Men en av de platserna är tyvärr inte norra Sverige.... Just det. Varför odla överhuvudtaget i norra Sverige för masskonsumtion? Det måste finnas andra ställen som lämpar sig bättre för födoväxter och växter som lämpar sig bättre för norra Sverige.


Men det finns ju förstås en bra slutkläm som förlåter en del (även om närproducerat är en myt utan like, transporternas del av produktionen är försumbar).
"Du behöver äta  betydligt mindre kött, välja närproducerat och ekologiskt. Och betala mer för det du väl äter. Det är det enda rimliga valet. Gör du inte det är det hundra gånger bättre att vara vegetarian." - Clara Lidström
 ... och tusen gånger bättre att vara vegan.

Flest träffar senaste månaden

Populära inlägg